El cardenal Omella renuncia per protocol al càrrec d’arquebisbe de Barcelona

En arribar als 75 anys el codi canònic obliga a posar el càrrec a disposició

El cardenal Joan Josep Omella va enviar al papa Francesc la carta de renúncia al càrrec d’arquebisbe de Barcelona a principis d’aquest mes d’abril, uns dies abans de fer els 75 anys, que compleix aquest dimecres. Posar el càrrec a disposició del Papa és el que segons el codi de dret canònic han de fer tots els bisbes en arribar a aquesta edat, però això no vol dir que sigui rellevat aviat. Tot apunta que almenys li queden tres anys a Barcelona, fins al 2024, quan finalitza el seu mandat com a president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

L’església catòlica haurà de nomenar diversos bisbes els pròxims anys després que la seu de Terrassa hagi quedat vacant i el bisbe de Girona també compleixi 75 anys aquest any. El cardenal Omella és l’arquebisbe metropolità de Barcelona des del 26 de desembre de 2015 i seguirà exercint fins que el papa Francesc accepti la seva dimissió. És president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) des de fa poc més d’un any. A la cúria romana, des de l’any 2014 és membre de la Congregació per als Bisbes. El 27 de juny de 2017 el papa Francesc el va crear cardenal i seguirà sent elector fins que celebri els 80 anys.

Els anys vinents l’església catòlica haurà de nomenar diversos bisbes per als bisbats catalans. De fet, aquest mateix dissabte el papa Francesc va anunciar que l’actual bisbe de Terrassa, José Ángel Saiz Meneses, serà el nou arquebisbe de Sevilla, el que deixarà vacant la seu d’aquest bisbat.

A més, diversos bisbes compleixen 75 anys aviat i per tant hauran de presentar la renúncia. A més d’Omella, aquest any haurà de posar el seu càrrec a disposició Francesc Pardo –Girona–. El 2022 complirà els 75 anys Agustí Cortés –Sant Feliu del Llobregat–, el 2023 Salvador Giménez –Lleida– i el 2024 Joan-Enric Vives –2024–.

Més informació

Nou comentari