Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’arquebisbe de Barcelona reclama que les vacunes arribin als més pobres
  • CA

L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha reclamat que les vacunes arribin “també als més pobres i el més ràpid possible”. En la inauguració de l’exposició Covid-19 obre els ulls que mostra l’acció de Càritas durant el primer any de pandèmia, ha fet una crida a la solidaritat davant la situació de crisi. “Acabarem tots per anar al psiquiàtric si no tenim un cor més gran”, ha manifestat. Salvador Busquets, director de Càritas de Barcelona, ha dit que la mostra vol ser un “espai de reflexió” per evitar que la crisi no la paguin els més desfavorits com el 2008. També han criticat que les ajudes de l’ingrés mínim vital i la renda garantida no estan arribant a les famílies i ha demanat a les administracions fer un pas endavant.

Omella ha dit que s’està intentant vacunar a tot el món i fer-ho com més aviat millor, però ha reclamat pensar també amb els més pobres. Ha demanat que les farmacèutiques “pensin també en els països més pobres i com fer-ho perquè arribi com més aviat millor aquesta vacuna i amb el cost mínim”. “Cal que treballem junts per vèncer aquesta crisi, perquè sino no ens en sortirem”, ha conclòs Omella.

Amb motiu del primer aniversari de l’inici de la pandèmia, Càritas Barcelona ha inaugurat una exposició al Museu Diocesà de Barcelona, que podrà visitar-se gratuïtament fins al 30 de juny de 2021. La mostra fa un recorregut pel primer any de crisi sanitària, econòmica i social.

L’exposició està formada per 40 fotografies de fotoperiodistes com Sandra Balcells, Dani Codina, Javier González, Pepe Navarro o Mingo Venero, i mostren la diòcesi de Barcelona en un context de pandèmia, on el patiment, l’angoixa, la solitud o la desesperança es fan presents, però també la solidaritat i l’esperança. Destaca una habitació de 10m2, que és on han passat el confinament el 40% de les persones ateses per Càritas.

El director de Càritas, Salvador Busquets, ha afirmat que “Obre els ulls” vol ser una resposta a les múltiples preguntes al voltant de la covid-19. “D’aquesta crisi ens en sortim tots junts o no ens en sortim. La crisi de 2008 van pagar-la les persones més febles, i no volem que es repeteixi amb la crisi de la covid-19”. Ha demanat “un minut de lucidesa per pensar” en com revertir la situació.

“La protecció social no arriba”

Durant la inauguració de l’exposició també s’ha presentat l’informe Tercera Onada de l’impacte de la crisi de la covid-19 en les llars ateses per Càritas Diocesana de Barcelona. Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas, ha remarcat que “la protecció social no arriba a les persones més vulnerables. Això, sumat a la sensació d’aïllament i esgotament, provoca que les famílies sostinguin situacions insostenibles”, ha lamentat.

La responsable de Càritas ha destacat que 6 de cada 10 persones que acompanyen des de Càritas no tenen una feina digna, sigui perquè no en troben (43,8%), o perquè es veuen abocades a treballar en el mercat informal (20%). Aquesta situació fa que més de 20% de les 3.500 famílies o 7.500 persones ateses per Càritas visquin sense cap ingrés, quan abans de la pandèmia eren el 8,2%.

La manca d’ingressos ha provocat que 1 de cada 4 famílies s’hagi vist obligada a canviar d’habitatge, buscant una opció més econòmica per tirar endavant. Això fa que el 64% de les llars ateses per Càritas no disposi d’un habitatge digne, i que la meitat de les llars tinguin grans dificultats per fer front a les despeses de l’habitatge. El 48,5% de les famílies no poden dur una alimentació adequada, un 7% més que el febrer de 2020, i un 35% no poden accedir a la medicació que necessiten, un 11% més que abans de la pandèmia.

“Les seqüeles d’aquesta crisi s’estan enquistant. Augmenta la fragilitat i la desprotecció dins un context de fatiga pandèmica, i la situació no podrà sostenir-se molt més temps si no es prenen mesures immediates. No pot ser que només el 7% de les llars que acompanyem cobri alguna prestació d’ingressos mínims, sigui la renda garantida de ciutadania o l’ingrés mínim vital”, ha remarcat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa