Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Born recupera la memòria dels silenciats pel franquisme
  • CA

Dinou creadors contemporanis de diferents generacions protagonitzen l’exposició inaugurada avui al Born CCM, en què han convertit en matèria artística la memòria dels silenciats pel règim franquista. La mostra, titulada ‘Un altre fi. La resta. Art i antifranquisme’, s’estructura en àmbits temàtics i s’estén pels diversos espais del museu. Comissariada per Nora Ancarola i Amanda Cuesta, es podrà visitar de franc fins el 16 d’abril. El títol de la mostra està inspirat en uns versos de Joan Brossa: “Havies d’haver fet una altra fi”.

El primer àmbit tracta les resistències de dones i dissidents de gènere; el segon es basa en els ‘maquis’ i les víctimes del franquisme; el tercer es refereix a l’exili -interior i exterior- mentre que el quart aborda “la fragilitat i els clarobscurs” de la Transició.

Transformar la resistència col·lectiva en crit contra l’oblit

L’exposició ofereix 22 obres creades a partir dels anys 70, si bé la gran majoria són de producció recent, que segons el museu centren la mirada en la rebel·lió silenciada pel règim franquista i que, en diversitat, “permeten captar matisos de la manera en què cada generació ha patit la resistència col·lectiva i l’ha transformada en un crit contra l’oblit”. A més, s’inclouen testimonis orals, imatges històriques de manifestacions de dones i una selecció de llibres.

Els artistes participants a la mostra són Pep Agut, Alan Carrasco, Domènec, Marcelo Expósito, Dora Garcia, Maria Amparo Gomar Vidal, Carles Guerra, Antoni Hervàs, Conxa Jerez, Lola Lasurt, Marc Noris, Ndong Obama, Filibert Obama, Ana Teresa Ortega, Maria Rueda, Joan Anton Serra, Jaume Serra, Francesc Torres i Guillem Viladot.

Visites comentades, xerrades i exploracions artístiques amb la participació dels creadors i creadores -així com de les curadores de la mostra -conformen el programa d’activitats que complementen la mostra i permeten al visitant interessat anar més enllà dels límits expositius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa