Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Educació crea 11 grups d’FP a Barcelona per l’augment de demanda i els sindicats ho troben insuficient
  • CA

La Generalitat ha anunciat aquest dijous l’obertura d’11 grups més de Formació Professional davant l’augment de demanda a Barcelona. El Govern tracta de reaccionar així davant del fet que hi ha alumnes que s’han quedat fora dels centres i els cicles formatius que havien escollit a la capital catalana, una manca d’oferta que també ha generat problemes en altres territoris. De fet, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha anunciat que es crearan 60 nous grups al conjunt de Catalunya per donar sortida a l’increment “excepcional” d’un 23% per estudiar FP.

Els sindicats troben que l’anunci del Govern queda lluny de les necessitats existents. Representants d’UGT i CCOO afirmen a TOT Barcelona que els 11 nous grups que s’incorporen a l’oferta de la capital no absorbiran tot el creixement de la demanda.

UGT estima que a Barcelona manquen unes 2.500 places de FP de grau mitjà. “Calculant uns 30 alumnes per grup, la proposta per a Barcelona es veu que és especialment insuficient”, evalua Jesús Martín, membre d’UGT Educació, que adverteix que la manca de places és un “problema metropolità”. “Hi ha més demanda a diferents municipis i no s’està atenent. Porta, per exemple, que si ets del Guinardó no tinguis garantida una plaça pròxima si una persona de Santa Coloma té més nota i l’escull com a opció perquè no en té al seu municipi”.

El responsable d’FP de la federació d’educació de CCOO, Rodrigo Plaza, assenyala el “dèficit històric” de places públiques de cicles formatius. “A Barcelona, 4 de cada 10 alumnes d’FP van a centres públics. Els altres sis han d’anar a centres privats, no perquè vulguin pagar, sinó perquè no n’hi ha oferta”, adverteix Plaza, que també apunta a la trava afegida per l’escassa oferta en poblacions de l’entorn metropolità, que obliga sovint els alumnes a desplaçar-s’hi: “No és que canviïn de municipi perquè vulguin venir a estudiar a Barcelona, és que no troben oferta a prop de casa”.

Plaza comenta el cas d’un alumne a qui li han designat la vuitena opció que va apuntar en la inscripció. “No li motiva i és possible que abandoni”, diu el membre de CCOO, que tem que s’atiï també desistir dels estudis per l’increment de ràtios que s’espera: “És la mesura que ja van aplicar govern anteriors amb les retallades. En plena pandèmia i sense reforç per la Covid i de docents, beneficiarà l’abandonament”.

De les 4.215 places noves que Educació crearà a tota Catalunya, 2.415 s’encabeixen més a cursos ja existents. “Va en contra de tot el que s’ha dit que s’ha de fer amb la pandèmia. Quan l’aposta és reduir ràtios, la solució pel problema estructural de l’FP és incrementar ràtios enmig de la Covid? No ho és”, esgrimeix Martín, que retreu a més “manca de transparència” al no publicar-se les notes de tall per accedir als cicles i als instituts. “Es concursa a cegues. És un sistema que hauria de revisar-se i introduir noves variables”, coincideix Plaza, que detecta “desigualtat” respecte el Batxillerat, que creu que es prima més que l’FP: “S’orienta sempre cap al Batxillerat, sempre hi ha oferta i acostuma a no ser necessari canviar d’insitut. Els problemes se centren en l’FP, amb molts instituts sense oferta que es tendeix a concentrar en grans centres, amb la possibilitat d’haver de desplaçar-se de municipi, sense orientació prèvia i amb risc de no obtenir l’opció escollida”.

Més notícies
Excavació arqueològica dins dels vestigis d'una de les llars del segle XVIII al Born Centre Cultural / Jordi Play
A la recerca dels orígens de Barcelona sota les ruïnes de la derrota de 1714
Notícia: A la recerca dels orígens de Barcelona sota les ruïnes de la derrota de 1714
Comparteix
A les restes del Born, descobertes fa 20 anys, continuen emergint troballes de segles abans del setge borbònic
Una classe de secundària a l'Institut Escola El Til·ler de Barcelona / ACN
Sense anar a classe durant mesos: el pànic a la Covid agreuja l’absentisme
Notícia: Sense anar a classe durant mesos: el pànic a la Covid agreuja l’absentisme
Comparteix
Escoles de barris humils han hagut de redoblar esforços per apaivagar una onada d'absències sense precedents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa