Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Drons per controlar l’aforament de les platges de Barcelona en temps real
  • CA

La temporada de platges a Barcelona arriba carregada de novetats. No només per la prohibició de fumar a les deu platges de la ciutat, sinó perquè l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per provar l’ús de drons per millorar la gestió de les platges i zones de banys de Barcelona i estimar l’aforament en temps real. Com? Amb l’obtenció d’imatges i vídeo mitjançant tecnologia dron per millorar l’eficàcia i l’eficiència en la gestió del litoral barceloní. De fet, s’actualitzarà l’aforament cada 1,5 hores durant les hores de més afluència en temporada alta, entre les 11 i 19h.

Drons sobrevolant les platges

L’estiu passat ja es a dur a terme una prova de concepte per estudiar la viabilitat i la idoneïtat de la utilització de la tecnologia dron per gestionar l’accés a les platges i donar resposta a la llei de protecció i ordenació del litoral. I ara es farà aquest pas després que s’hagi signat un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, l’Institut Municipal d’Informàtica i BIT Habitat per preparar la tecnologia dels drons al Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona. Amb aquesta tecnologia es podrà estimar l’aforament en temps real de les platges, però també obtenir la informació per definir els patrons d’ús espai-temporals i optimitzar la gestió de l’aforament, optimitzar també la neteja, detectar abocaments i obtenir informació en el seguiment de l’impacte dels temporals en el litoral.

Drons a les platges: què passa amb la intimitat?

Per tal de garantir la protecció dels drets i llibertat de les persones, i d’acord amb el que estableix l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el sistema de processament d’imatges en temps real les anonimitza en el mateix procés de generació i elimina les originals immediatament després. Per tant, no queda rastre de les persones que són a la platja en aquell moment. El sistema que es posa en pràctica a les platges, un cop processades totes les imatges que conformen una platja, procedeix a agregar els aforaments per imatge per obtenir l’aforament total, sense que hi hagi, en cap cas, reconeixement de les persones.

El cost de la licitació és de 169.279,00 euros i el període de vigència és des de la signatura de contracte fins a 31 de desembre de 2022. Segons les bases, l’empresa adjudicatària ha de disposar, com a mínim, de dos drons amb càmera integrada i operatius en tot moment. També haurà de tenir els recursos humans necessaris per complir amb tots els requisits establerts.

Platja de La Barceloneta, estiu del 2021 / Jordi Play

Platges sense fum

I com ja hem dit, fumar a les platges de Barcelona està prohibit des d’aquest mes d’abril i durant tots els dies del 2022, encara que no sigui temporada de bany. Així ho ha anunciat l’Ajuntament, que ha preparat un canvi d’ordenança per implantar a les 10 platges de la ciutat la prova pilot que va fer en 4 d’elles l’estiu passat. L’objectiu, segons el consistori, és “facilitar llocs de convivència més saludables” i amb menys residus.

I quan entra en vigor la prohició a les deu platges de la ciutat? La mesura s’aplicarà en dues fases: la primera es farà entre l’abril i el juny del 2022, període en què hi haurà una campanya informativa per donar a conèixer la prohibició i conscienciar sobre els beneficis per a la salut i el medi ambient. La segona fase començarà al juliol, amb la regulació en vigor, que s’allargarà tot l’any. Aquet estiu passat ja es va fer una prova pilot que prohibeix fumar en quatre de les platges de la ciutat, a Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa