Barcelona prohibeix fumar en quatre platges

Badia admet que només es podrà sancionar si l'usuari desobeeix indicacions d'una autoritat

Barcelona prohibeix a partir d’aquest cap de setmana fumar en quatre platges de la ciutat: Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella. Es tracta d’una prova pilot ja anunciada al febrer que pretén protegir la salut de la ciutadania i el medi ambient amb quatre platges lliures de fum tot l’estiu, coincidint amb la temporada alta de bany.

Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, la normativa actual no permet a l’Ajuntament aplicar un règim sancionador, així que l’únic cas en què la Guàrdia Urbana podria multar un usuari és si aquest desobeeix una indicació per part d’un agent. Amb tot, Badia ha apuntat que es farà molta pedagogia i que la idea és sancionar “el mínim possible”.

ENQUESTA: Estàs a favor de prohibir fumar a la platja?

Durant l’estiu es valorarà la rebuda que té la prova pilot en base a l’observació i conducta dels usuaris de cadascuna de les platges, així com també a través d’accions participatives de recollida de burilles amb col·laboració de diferents entitats. Per últim també es faran enquestes presencials i en línia. Qui farà la tasca d’advertir als usuaris del compliment de no fumar seran els informadors ambientals però si la persona persisteix en la seva actitud es podrà avisar a la Guàrdia Urbana.

Eloi Badia, però, ha insistit que sobretot es farà una tasca pedagògica i s’informarà que s’està entrant a una platja sense fum a través de cartells o megafonia. Si la prova pilot té bona rebuda, l’Ajuntament es plantejarà ampliar la mesura a altres platges de la ciutat. “La idea és que es pugui quedar i ampliar”, ha dit el regidor. També ha apuntat que podria ser que arran de la prova canviï el tipus d’usuari i que les platges sense fum siguin més “familiars”.

Més bany adaptat

Una altra mesura que entra en funcionament els propers dies és el servei de suport al bany adaptat. El servei, que ofereix suport a persones discapacitades que es volen banyar, enguany compta amb més dies i hores. L’horari general serà de 10.30 a 14.30 hores i de 15.30 a 18.30 hores i estarà operatiu cada dia des del 12 de juny al 12 de setembre. A més, també funcionarà el cap de setmana del 5 i 6 de juny i el 18, 19, 24, 25 i 26 de setembre.

El servei està integrat per nou persones i s’estructura en torns a tres punts d’atenció a les platges de Nova Icària, de Sant Miquel i Zona de Banys del Fòrum. El regidor i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha celebrat que s’ampliin les hores perquè es tracta d’un servei “molt demandat”, que el 2019 va atendre a 15.604 persones amb discapacitat. Riera també ha explicat que una altra novetat és que hi haurà un vestidor accessible a la platja de Nova Icària i ha assegurat que s’està treballant per reservar places d’aparcament.

Platja per a gossos

La platja de gossos, situada a un dels extrems de la platja de Llevant, es posa en funcionament també a partir d’aquest dissabte coincidint amb la temporada alta de bany. De moment, però, també hi ha un aforament limitat de màxim 60 gossos.

També a partir de dissabte es reforça la presència d’informadors a les platges amb un equip de 22 persones, amb un horari d’atenció ampliat de 10 a 20 hores. A banda, s’amplia l’horari del servei de salvament i socorrisme, que funcionarà entre les 10.30 i les 19.30 hores cada dia de la setmana. En total, hi ha 80 professionals i enguany estrenen les torres de vigilància a la sorra, que aporten més seguretat i qualitat als treballadors.

Guinguetes

Pel que fa a les guinguetes, ja estan obertes les 14 que s’han instal·lat a les platges, ara amb un aforament del 50% a l’interior i màxim de 6 comensals per taula, excepte convivents. Es pot fer consum en barra, amb una separació de 1,5 metres.

Comentaris

  ciutadà 26/05/2021 3:21 pm
  No hi ha CAP platja lliure de fum. Ja s'encarreguen d'aixó els cotxes i, sobretot, els camions, els autobusos i.....els avions.
   fat boy 26/05/2021 5:03 pm
   I les paelles fetes amb fusta de taronger.
  Raül 26/05/2021 5:21 pm
  No hi ha cap motiu objectiu per fer-ho. Així que només queda la intolerància.
  Alx 26/05/2021 6:38 pm
  Prohibit Prohibir

Nou comentari