Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dos mestres d’un màster de la UB denuncien pressions per no fer la classe en català

Dos professors de la Universitat de Barcelona (UB) han acusat a la coordinadora del màster que imparteixen d’ordenar a tots els mestres del curs que no parlin en català a classe en cas que un sol alumne manifestés que no entén la llengua i emprar aleshores el castellà. Els dos mestres, Lluís Pujadas i Oriol Ros, ho han criticat a Twitter. El rectorat de la UB ha donat la raó als dos docents i ha comunicat a la responsable del màster que ha infringit la política lingüística de la universitat, ha informat Vilaweb.

Encara més, els dos docents asseguren que la coordinadora va demanar que es substitueixi els professors que no acatessin la indicació i mantinguessin les explicacions en català a l’aula encara que un estudiant digui que no comprèn l’idioma. Pujadas ha explicat que va demanar empara a la universitat i, a més, que desautoritzi la responsable del màster pel que ha jutjat com “un fet discriminatori”.

El mestre afegeix que “les raons argumentades són d’internacionalització i d’excel·lència”, un motiu que Pujades qüestiona. “Molts despropòsits innacceptables, i amenaces laborals d’expulsió ideològica del professorat del màster”, ha conclós.

Per la seva banda, Ros assegura que l’ordre de la superior es va desencadenar per una discussió que va ocórrer en una de les seves classes. “Havent fet la classe en anglès, vaig topar amb la intransigència d’estudiants estrangers envers les meves respostes en català a preguntes fetes per estudiants catalanoparlants“, comenta.

Atesa la situació, Ros afirma que va aclarir a la coordinadora que la picabaralla havia sigut amb alumnes foranis i que pensava que “els estudiants catalanoparlants estaven fastiguejats d’aquesta actitud recurrent de menysteniment per part dels estudiants de fora”. El docent afegeix que la responsable del màster no li va respondre i sosté que s’ha sentit “assenyalat i desemparat” pel retard del vicerectorat de política lingüística a pronunciar-se sobre la polèmica.

Més notícies
La plataforma filmarà a partir de la setmana vinent l’spin-off de Birdbox, dirigida pels germans Pastor JORDI PLAY

Netflix comença a rodar al Bon Pastor

Notícia: Netflix comença a rodar al Bon Pastor
Comparteix
La plataforma filmarà a partir de la setmana vinent l’spin-off de Birdbox (A Ciegas), dirigida pels germans Pastor, als terrenys de l’antiga Mercedes-Benz
Notícia: Netflix comença a rodar al Bon Pastor - Mobile
Bolquers a un supermercat | PARENTINGPATCH (CC)

Revés a franquícies de Condis a Barcelona per frau en la contractació

Notícia: Revés a franquícies de Condis a Barcelona per frau en la contractació
Comparteix
Inspecció de Treball proposa castigar amb 729.370 euros una xarxa d'empreses amb súpers i centres de treball a la ciutat
Notícia: Revés a franquícies de Condis a Barcelona per frau en la contractació - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ningú respecta qui no es fa respectar a novembre 16, 2021 | 23:17
  Ningú respecta qui no es fa respectar novembre 16, 2021 | 23:17
  Alguna cosa comença a moure's per recuperar el terreny perdut. Ara el que cal és que cadascun de nosaltres en el seu dia a dia defensi la llengua del país. No canviar de llengua davant els inadaptats, no consumir en establiments físics i virtuals que no atenguin en català i evitar, sempre que sigui possible, els productes mal etiquetats .
 2. Icona del comentari de: vendetta a novembre 17, 2021 | 08:17
  vendetta novembre 17, 2021 | 08:17
  vergonya srs, a catalunya en catala
 3. Icona del comentari de: alcahueta a novembre 17, 2021 | 08:30
  alcahueta novembre 17, 2021 | 08:30
  Hble. Sr. Josep Gonzàlez-Cambray, Departament d'Ensenyament - Generalitat de Catalunya, encara no diu res..
 4. Icona del comentari de: Ricard a novembre 17, 2021 | 09:19
  Ricard novembre 17, 2021 | 09:19
  Pel que sembla en alguns màster és prima la política comercial (baixada de pantalons lingüística sempre que calgui) a la nacional. Un es pregunta fins a quin punt ens interessen els "universitaris" que entenen el castellà i no volen entendre el català. Siguem francs com a societat si us plau.
 5. Icona del comentari de: Tomppa a novembre 17, 2021 | 10:04
  Tomppa novembre 17, 2021 | 10:04
  A un país a on la gent renunciar a parlar en català per l’educació pensant que gent així són intel.lectuals i no pas patètics no pot permetre la luxe de la lliure selecció sinó cal crear l’escoles en català i en altres llengues, l’escoles publiques inclosos ... 20% dels català parlants no podent integrar 80% que pensen que el català es inutil ( i tenen raó, no es pot ni mirar TV3 sense el castellà ),
 6. Icona del comentari de: Phil a novembre 17, 2021 | 10:07
  Phil novembre 17, 2021 | 10:07
  Això no pot ser, per una persona no podem deixar de parlar-ho, ja n'hi ha prou.
 7. Icona del comentari de: LlunyDeCat a novembre 17, 2021 | 12:13
  LlunyDeCat novembre 17, 2021 | 12:13
  Fa més de 40 anys el sociolingüista i professor de l'UB Lluís Vicent Aracil va avisar de la catàstrofe actual i proposava a les conferències i debats l'utilització massiva de l'anglès per barrar el pas a l'Espanyol i al Francès als PPCC. Com feren ja fa molts anys els escandinaus i els Països Baixos sense tenir l'amenaça d'una llengua imposada com l'Espanyola. Érem quatre gats a escoltar-lo com érem quatre gats els independentistes aleshores. Les elits Catalanes són les més miserables d'Europa i abraçaren majoritàriament Espanya, llur llengua i llur vulgaritat. I alhora presumint de més avançats que els Cafres Espanyols, el Cul d'Europa. Però la majoria de les elits catalanes són la mateixa porqueria que les Espanyoles. I una Nació que té aquesta gent mai assolira la Independència. Només quan els Catalans encetin el Boicot massiu a la llengua dels Espanyols, aleshores començarà el veritable Procés d'Alliberament Nacional que cal dir-ho és l'Expulsió dels Ocupants Espanyols i la desactivació de les lleis Espanyoles. La resta són collonades com fa 40 anys. I vegeu-ne el resultat amb la catàstrofe lingüística i a més a més tractats els Catalans de supremacistes per defensar-nos.
 8. Icona del comentari de: Ja senda pantalons, per anar més rapits a novembre 17, 2021 | 12:22
  Ja senda pantalons, per anar més rapits novembre 17, 2021 | 12:22
  Aviam qui imparteix aquests. Màsters?. No seran els mateixos que l'hi van fer un a mida al Casado aquetttttt.
 9. Icona del comentari de: JordiP a novembre 17, 2021 | 13:20
  JordiP novembre 17, 2021 | 13:20
  "Esudiants foranis" vol dir "estudiants espanyols"'? Pura intolerància. F anys vai alternar amb un grup d'estudiants alemanys d'Erasmus a la UAB. Venien amb un bon coneixement previ del castellà, però no els havien informat que la llengua a la UAB era el català; es van haver de reciclar a correcuita. Però estaven contents: agraien l'eficàcia del curset de llengua i la col·laboració dels companys, que els havien permés seguir les classes amb prou rendiment. I deien (en un bon català) que el coneixement d'una nova llengua no era cap impediment. La resistència dels castellanòfons és fonamentalment producte de la intolerància, el despreci al diferent i, particularment, el menyspreu a una llengua no castellana que (temen) pot acabar predominant sobre la seva. I fan tots el possibles pera impedir-ho.
 10. Icona del comentari de: Un cop més no deixis que la realitat tombi els teus dogmes a novembre 17, 2021 | 13:45
  Un cop més no deixis que la realitat tombi els teus dogmes novembre 17, 2021 | 13:45
  Si es fa un màster en anglès i amb assistència d'estrangers parlar en català sobra; és generar problemes per ignorar la realitat. Si es fa un màster universitari cal que quedi molt clar en quina llengua es farà i que cadascú s'apunti al que més li agradi i li convingui. No us queixeu si ve gent de la resta d'Espanya o d'Europa i, sense avisar, intenteu colar-lis el català. Més a Barcelona, on el castellà és la llengua majoritària de molt lluny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa