Detecten nivells de contaminació a Barcelona que doblen el llindar per evitar efectes en la salut

Una recerca ha detectat nivells molt alts de diòxid de nitrogen en diversos punts de Barcelona, amb una mitjana anual de 49 micrograms per metre cúbic, per sobre dels llindars de la directiva europea i de l’Organització Mundial de la Salut (40 micrograms/m3). Segons un estudi liderat per investigadors de la Universitat de Barcelona (UB), l’ISGlobal, l’empresa 4Sfera i desenvolupat amb més de 1.650 alumnes i familiars de 18 centres educatius de Barcelona, més d’un 5% de les mostres dupliquen el valor del llindar i confirmen que la qualitat de l’aire és un problema “greu” a la ciutat.

Els valors mitjans obtinguts a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts i Horta-Guinardó són “especialment preocupants”. La revista Science of the Total Environment ha publicat els resultats de la investigació, que mostra el paper clau de la ciència ciutadana en la relació entre avaluació de l’exposició a la contaminació i l’acció col·lectiva per a la millorar de la qualitat de l’aire. La publicació descriu el projecte xAire, que va implicar l’organització de la recollida de dades col·lectiva i simultània a Barcelona de la concentració de diòxid de nitrogen, contaminant vinculat al trànsit motoritzat.

Asma atribuïble al NO2

Aquesta concentració es va mesurar durant un mes entre febrer i març de 2018 gràcies a famílies amb infants d’entre set i dotze anys de divuit escoles públiques de primària repartides pels deu districtes de la ciutat. Les dades obtingudes han permès també obtenir una estimació més actualitzada dels models per estimar l’impacte del NO2 a la salut que fa servir la comunitat científica. En concret, l’estudi ha estimat que 1.084 casos nous d’asma infantil són atribuïbles al NO2 cada any a Barcelona, una xifra equivalent al 48% del total de casos anuals.

Segons el cap de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal, Mark Nieuwenhuijsen, si es redueixen els nivells de NO2, especialment al voltant de les escoles, es podrien reduir els casos d’asma infantil de manera significativa. A través del projecte Xaire, la comunitat educativa ha proposat mesures com la promoció del transport públic al barri i de rutes per als vianants fins a la necessitat de cobrir part de la ronda o d’accelerar la reforma de l’avinguda Meridiana.

Comentaris

    Fran BCN Juliol 06, 2021 | 23:49
    Cap crítica a la reducció de.carrils i disfuncions en semàfors que provoca la.Colau i la seva tropa?

Nou comentari

Més notícies
Pancarta a la platja tancada de Sant Adrià / JR

Sant Adrià dona l’estiu per perdut i insta l’Estat a refer la platja amb risc de càncer en menys d’un any

L’alcaldessa urgeix el ministeri de Transició Ecològica a regenerar la costa del municipi per reobrir-la la primavera de 2022
Entorn pacificat d'una escola a la zona de Sagrada Família / ACN

Barcelona fa un esprint per pacificar entorns escolars

Es preveu que a principis de juliol comencin a urbanitzar-se 56 espais pròxims a col·legis