Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Descarten que un focus ambiental provoqués la mort de dos nadons prematurs a Vall d’Hebron
  • CA

Les anàlisis que l’Hospital Vall d’Hebron ha realitzat després de la mort de dos nadons prematurs extrems en els últims dies han descartat que l’origen del bacteri Klebsiella pneumoniae BLEE es trobés en un focus ambiental i conclouen que el més probable és que es produís per transmissió creuada per la manipulació de pacients o d’objectes, segons han informat fonts del centre. Dos nadons que havien nascut a les 24 i a les 25 setmanes de gestació i que presentaven prèviament una enterocolitis, una malaltia molt freqüent entre els prematurs que causa la inflamació de l’intestí, van morir en infectar-se per aquest bacteri el 22 i el 24 d’abril. Vuit bebés més de la Unitat de Cures Intensives (UCI) Neonatal també tenen el bacteri, si bé dilluns passat no presentaven símptomes d’infecció.

Vall d’Hebron va demanar cultius ambientals -de l’aigua, superfícies, líquids antisèptics- per determinar que no hi hagués un focus comú contaminat pel bacteri, una possibilitat que ha quedat descartada després de les anàlisis epidemiològiques, els resultats de les quals s’han conegut aquest divendres. La causa de circulació d’un bacteri no sol ser un focus ambiental, sinó la transmissió creuada, segons van assenyalar la subdirectora assistencial de Vall d’Hebron, la doctora Rocío Cebrián, i la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, la doctora Magda Campins, en una roda de premsa per informar sobre la mort dels dos nadons, dilluns passat. 

L’Hospital Vall d’Hebron va atribuir la mort dels dos nadons a l’extrema fragilitat per la seva prematuritat. Un d’aquests nens prematurs havia nascut a les 24 setmanes de gestació, amb 680 grams de pes, i l’altre, a les 25 setmanes, i pesava 485 grams. La patologia prèvia que tenien, l’enterocolitis, facilita el pas dels bacteris a la circulació sanguínia i això provoca la infecció generalitzada. 

Els nadons que també són portadors del bacteri es troben sota vigilància aïllats de manera preventiva en un box. La doctora Campins va assegurar que és habitual que pacients ingressats tinguin els bacteris propis de l’hospital. 

Més notícies
Salut investigarà la mort dos nadons prematurs per una infecció bacteriana a la Vall d’Hebron
Notícia: Salut investigarà la mort dos nadons prematurs per una infecció bacteriana a la Vall d’Hebron
Comparteix
L'associació Defensor del Pacient demana a la fiscalia que estudiï el cas arran de la queixa dels pares d'un dels nens ingressats a la unitat
La Nerea i el seu fill Derek, nen bombolla, saludant l'altra mare, la Raquel, avui a la Vall d'Hebron / ACN
La Vall d’Hebron salva el primer ‘nen bombolla’ diagnosticat amb la prova del taló
Notícia: La Vall d’Hebron salva el primer ‘nen bombolla’ diagnosticat amb la prova del taló
Comparteix
El test es va implantar l'any 2017 com a cribratge i ja s'ha fet a 135.000 nadons

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa