Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cues diàries a la plaça Sant Miquel per fer tràmits municipals

Vint, trenta i fins a quaranta persones esperen cada dia de peu a la plaça Sant Miquel de Barcelona per fer tràmits a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). Intenten mantenir la distància social, especialment important en ple rebrot, però les obres que s’estan fent a la plaça i l’anar i venir de funcionaris –la porta de l’Ajuntament és a tocar– ho dificulten força. Fa molta calor però almenys l’edifici els fa ombra.

Les OAC només atenen amb cita prèvia des de l’esclat de la pandèmia. Aquesta, però, rep molts usuaris sense dia i hora concertats. A través d’internet no hi ha cites disponibles fins d’aquí 7 setmanes i no sempre el tràmit pot esperar tant. El TOT Barcelona ha pogut comprovar que, a 6 d’agost, una única oficina a tota la ciutat dona data d’empadronament per l’agost. La resta, a final de setembre o fins i tot a principis d’octubre. Per obtenir la Targeta Rosa o el permís de tinença d’un gos potencialment perillós, la primera cita és el 3 de setembre.

Així, aquest local de la plaça Sant Miquel s’omple cada dia de barcelonins de totes les edats i procedències empesos a resoldre alguna urgència burocràtica per la via tradicional: fer cua. La sala d’espera està tancada al públic i cal esperar al carrer. Només hi deixen entrar persones en situacions excepcionals. Quan li toca el torn, cada usuari ha d’entrar sol. Els acompanyants es queden a la porta

Cua a la porta de l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel / MMP
Cua a la porta de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel / MMP

Moltes gestions municipals avui dia ja es fan telemàtiques, però algunes encara cal fer-les sí o sí en persona, com donar de baixa l’empadronament o renovar-lo en cas de ser estranger sense permís de residència. I a més l’oficina de Sant Miquel és la que atén en més idiomes –per exemple en urdú, molt present al Raval– i té un horari més ampli –de 8:30 a 20 hores–. Per tot plegat, atrau encara més gent que la resta d’oficines.

Segons fonts municipals aquesta i tota la resta d’OAC de la ciutat “estan treballant a la seva màxima capacitat garantint les distàncies de seguretat i les mesures de prevenció i protecció”. “Les cues venen donades pels ciutadans que arriben amb antelació a l’hora que tenen concertada i pels acompanyats”, excusa el consistori. “També s’ha de tenir en compte les persones que arriben sense cita prèvia”, admet. Per atendre als espontanis, afegeix, “s’ha contractat personal específic per informar a la cua” sobre el tràmit de cita prèvia. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa