Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crit d’alerta al Turó de la Peira: “Hi ha rates a tot arreu”

Avís important des del Turó de la Peira (districte de Nou Barris). Membres de l’Associació de Veïns del Turó de la Peira expliquen al TOT Barcelona que “hi ha rates a tot arreu del barri” i que la seva presència ha augmentat “moltíssim” en el darrer any. “A l’escala de la finca on visc van aparèixer, entre el passat mes de desembre i gener, al voltant de set ratolins”, alerta una integrant de l’entitat veïnal.

Per part seva, fonts de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) afirmen al TOT que no tenen constància de l’augment del qual parlen els veïns. Durant l’any 2022 es van rebre, concretament, 11 avisos relacionats amb la presència de rates, una xifra que “ha estat semblant” en els darrers anys.

Els Jardins d'Ignacio Urenda, un dels punts del barri on, segons l'entitat veïnal, hi ha rates / Associació de Veïns del Turó de la Peira
Els Jardins d’Ignacio Urenda, un dels punts del barri on, segons l’entitat veïnal, hi ha rates / Associació de Veïns del Turó de la Peira

Des de l’entitat veïnal parlen de punts concrets del barri on han vist rates. Dos exemples són els Jardins d’Ignacio Urenda i les papereres que hi ha a prop del Mercat de la Mercè. “A la zona del mercat passa perquè hi ha gent que tira escombraries”, alerten. Pel que fa als jardins, fonts de l’ASPB reconeixen que “és una de les zones amb punts de vigilància”. També parlen de la plaça Olof Palme. Un avís del passat mes de gener va provocar que es fes una inspecció a la plaça i, actualment, “s’està fent tractament amb tres punts de control”.

Membres de l’Associació de Veïns del Turó de la Peira alerten que també hi ha rates al carreró que hi ha al costat de l’ONG EnriquezArte i a un espai a prop del carrer de Montsant. “Tots dos espais es troben entre edificis i són molt estrets, i com ningú en té cura, és un niu de merda. Els veïns diuen que és propietat de l’Ajuntament i l’Ajuntament que és dels veïns”, assenyalen. Respecte a aquests dos espais, des de l’ASPB responen que “no pertanyen a la via pública” i que no s’han produït avisos en llocs propers. Tot i això, sí que reconeixen que hi ha zones properes on s’han establert punts de vigilància.

La plaga dels jardins del Palau Robert

En un altre punt de la ciutat, al barri de la Dreta de l’Eixample, s’ha viscut recentment un altre episodi relacionat amb rates. Es tracta, concretament, dels jardins del Palau Robert, que va estar tancat entre el passat 20 de novembre i el 16 de gener per una plaga d’aquests rosegadors. Aquest episodi, però, no va ser un cas aïllat. L’espai també va tancar les portes durant el mes d’agost a causa d’una altra plaga. El tancament es va aprofitar per realitzar tasques de jardineria.

Això no és tot. Fa uns mesos, concretament el passat estiu, les rates van tenir un paper important. Van provocar queixes veïnals i se’n van veure per diferents punts de la ciutat, com la cèntrica i turística plaça de Catalunya. Una tiktoker argentina que es trobava a la ciutat va fer virals els rosegadors que es trobaven a la plaça buscant menjar entre la gespa o sota un banc.

En aquest sentit, és important saber que el passat mes de setembre, el Síndic de Barcelona es va mostrar preocupat per la presència d’aquests animals a la ciutat. “S’han d’augmentar les mesures de control mitjançant inspeccions periòdiques mensuals sense necessitat d’evidències, indicis o denúncies veïnals, així com fer controls encara més exhaustius a les zones amb més perill de proliferació de rosegadors“, va demanar el Síndic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa