Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Covid torna a colar-se en més d’un centenar de residències de Barcelona
  • CA

L’explosió de contagis de Covid de les últimes setmanes s’ha estès també a les residències de gent gran de Barcelona, on el virus es va acarnissar amb centenars de morts quan el coronavirus va irrompre el març de 2020. Segons les últimes dades del Departament de Drets Socials, 111 dels 247 geriàtrics de la capital catalana registraven casos positius de Covid el 5 de gener, si bé la situació no era comuna en els diferets centres: el brot a 96 asils de la ciutat es considerava sota control, amb sectorització i aïllaments per evitar la propagació, mentre que altres 15 es classificaven en color vermell; és a dir, comptaven amb diagnòstics positius i, a més, amb nous casos i brots en estudi.

Les darreres xifres de deteccions de noves infeccions a residències són, amb diferència, les més elevades dels últims mesos. Caldria remuntar-se a l’etapa anterior a la campanya de vacunació contra la Covid per trobar unes magnituds comparables, si bé es dona una diferència capital: la quantitat de defuncions -que va arribar a ser esfereïdora en els asils- ha caigut en picat i, alhora, també han disminuït els diagnòstics greus amb trasllat hospitalari.

Segons les estadístiques de la Covid del Departament de Salut, quatre persones que vivien en centres residencials de Barcelona van morir entre el 29 de desembre de 2021 i el passat 4 de gener. La lamentable dada és més reduïda que en una setmana equivalent de fa un any, entre el 31 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021: aleshores van morir 20 residents.

Les morts que el coronavirus ha produït els últims dies a geriàtrics de Barcelona també són menys que en altres moments de la pandèmia: al juliol passat, enmig de la cinquena onada del coronavirus, es van arribar a registrar 21 morts setmanals en residències de Barcelona, i encara eren més el gener de 2021, quan les defuncions es van enfilar a 45 en una setmana.

El saldo més esgarrifós es va registrar entre el 7 d’abril i el 13 d’abril de 2020: tan sols en aquells set dies, es va atribuir a la Covid que 472 residents perdessin la vida en asils de Barcelona. La vacunació s’ha erigit en un autèntic salvavides en els geriàtrics, on el 95% dels residents ja han rebut la tercera dosi del vaccí contra la Covid.

Augment disparat

En tot cas, el nombre de residències de Barcelona on s’han confirmat casos de Covid s’ha multiplicat per nou en només quatre setmanes. A principis de desembre, només es quantificaven 12 asils de gent gran a la capital catalana amb algun positiu, tots ells qualificats amb calor taronja per tenir el brot controlat.

Després de la revifada de la pandèmia al juliol, quan es va tornar a fregar el centenar de residències de Barcelona amb diagnòstics positius, la incidència de la malaltia als geriàtrics va davallar molt. Entre principis d’octubre i primers de desembre, cap residència de Barcelona va comunicar patir un brot descontrolat d’infeccions. El nombre d’asils amb algun contagi va caure a només dos el passat 10 de novembre.

En tot cas, el Departament de Drets Socials xifra que menys del 4% dels PCR i dels test d’antígens efectuats a habitants i treballadors d’equipaments residencials catalans -tant de la tercera edat com d’altres tipus- surten amb resultat positiu. Al conjunt de Catalunya, la positivitat frega el 32% els últims dies. Durant els primers dies de 2022 i fins al passat 4 de gener, 13 residents a centres de Barcelona estaven ingressats als hospitals a causa de la Covid. Eren més la primera setmana de 2021, quan la malaltia mantenia hospitalitzades 23 persones a la capital.

Darrerament, la Generalitat ha tornat a prendre mesures per intentar contenir la proliferació de la malaltia en les residències. Entre altres, no s’ha autoritzen les visites a residents amb malaltia lleu i sense immunosupressió fins que hagin complert al menys una setmana d’aïllament, hagin passat tres dies sense símptomes i el resultat de la PCR sigui negatiu. De donar-se la combinació anterior, poden rebre visites amb cita prèvia en un espai aïllat.

Més notícies
Infants amb mascareta als carrers de Barcelona durant la 6a onada de pandèmia per Covid-19 / Jordi Play
Barcelona bat el rècord de contagis alhora que les morts per Covid decauen
Notícia: Barcelona bat el rècord de contagis alhora que les morts per Covid decauen
Comparteix
Les infeccions es multipliquen per vuit respecte un any enrere i la mortalitat és quatre cops inferior
L'infectòleg Robert Güerri, de l'Hospital del Mar, en una imatge d'arxiu / Laura Fíguls (ACN)
Güerri diu que “sembla que comença a baixar” la sisena onada de la Covid
Notícia: Güerri diu que “sembla que comença a baixar” la sisena onada de la Covid
Comparteix
El responsable de l'Hospital del Mar creu que no calen més restriccions però prega mantenir les mesures vigents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa