Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona bat el rècord de contagis alhora que les morts per Covid decauen

Un nombre quasi vuit vegades més alt d’infeccions de Covid que fa un any i, alhora, una xifra que és quatre cops inferior de mortalitat per la malatia que ha capgirat el món. És la conclusió, a grans xifres, del balanç de la pandèmia a Barcelona, si es compara l’explosió d’infeccions actual per la dispersió d’una variant altament contagiosa com òmicron amb l’evolució de fa un any, just quan començava la campanya de vacunació contra el coronavirus.

L’última setmana amb dades tancades, la que va del 29 de desembre de 2021 al 4 de gener de 2022, ha batut el rècord amb més diagnòstics de Covid detectats a Barcelona. Durant el trasvàs entre un any i un altre, es van diagnosticar 30.592 casos positius de Covid mitjançant proves PCR o test d’antígens. Coincideix amb els dies que giren al voltant de Cap d’Any, en què les festes nadalenques i les trobades socials contribueixen a fer abaixar la guàrdia davant del risc d’encomanar-se l’afecció.

L’anterior màxim de contagis confirmats en un marge de set dies a Barcelona era recent, també notificat durant les passades festes de Nadal. Es va assolir entre el 24 i el 30 de desembre de 2021, amb 29.428 positius. Fa un any enrere, entre el 31 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021, es van comunicar 3.911 infeccions de Covid a la ciutat. Més del 28% de les proves efectuades els últims dies a Barcelona confirmen positius per coronavirus; un any enrere, passava amb el 12% dels controls.

L’àmplia propagació del virus de les últimes setmanes, però, no ha anat acompanyada d’un creixement equivalent de la mortalitat. Més bé al contrari. La capital catalana va registrar 24 defuncions atribuïdes al coronavirus entre el 28 de desembre de 2021 i el passat 3 de gener. Si es remunta a les estadístiques d’un any enrere, 107 persones van morir a la ciutat per culpa de la Covid entre el 31 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021.

Pressió assistencial

Els experts admeten que l’òmicron s’ha revelat més contagiosa que les variantes antecessores, però en canvi no està motivant un nombre alt d’hospitalitzacions. Els responsables mèdics d’unitats Covid i els epidemiòlegs destaquen que, tot i que no ha sigut prou per frenar que la sisena onada s’escampés, l’àmplia extensió de la pauta completa de vacunació -l’acrediten més d’1,3 milions de persones a Barcelona- conté els símptomes més greus de la malaltia. La notable davallada de la mortalitat ve a confirmar-ho.

En tot cas, el nombre d’hospitalitzacions ha tornat a ascendir a Barcelona en els últims dies. Els hospitals de la ciutat quantificaven 335 ingressats entre finals de 2021 i principis de 2022 a Barcelona; un any enrere, es comptabilitzaven 386. Alhora, les UCI de la capital sumen ara un nombre lleugerament superior de pacients amb Covid que fa un any: hi havia 171 ingressats en cures intensives aquest divendres, 7 de gener, mentre que eren 150 en la mateixa data de 2021.

Els sanitaris adverteixen de la saturació que colla l’atenció primària els últims dies. Es reflecteix en les estadístiques: als ambulatoris de Barcelona es van acumular 64.625 visites entre el 26 de desembre de 2021 i el passat 1 de gener; en canvi, es van atendre 25.003 consultes entre el 27 de desembre de 2020 i el 2 de gener de 2021.

Més notícies
Els 100 metges seleccionats per la revista Forbes el 2021 / Europa Press

Aquests són els 100 millors metges d’Espanya, segons Forbes

Notícia: Aquests són els 100 millors metges d’Espanya, segons Forbes
Comparteix
La llista està formada per professionals de 25 especialitats
Notícia: Aquests són els 100 millors metges d’Espanya, segons Forbes - Mobile
L'infectòleg Robert Güerri, de l'Hospital del Mar, en una imatge d'arxiu / Laura Fíguls (ACN)

Güerri diu que “sembla que comença a baixar” la sisena onada de la Covid

Notícia: Güerri diu que “sembla que comença a baixar” la sisena onada de la Covid
Comparteix
El responsable de l'Hospital del Mar creu que no calen més restriccions però prega mantenir les mesures vigents
Notícia: Güerri diu que “sembla que comença a baixar” la sisena onada de la Covid - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa