Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els psicòlegs aterren al centre de trucades del 061 per ajudar als teleoperadors

Els psicòlegs se sumen al dispositiu sanitari contra el coronavirus. Ho fan, però, per ajudar totes aquelles persones que estan al servei de la ciutadania. El coordinador de l’equip de psicòlegs del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Andrés Cuartero, explica al TOT Barcelona que, des d’aquest matí, un equip de psicòlegs assisteix als operadors que reben les trucades del 061 i del 112. 

La plantilla que respon a aquestes trucades està ubicada a diversos punts de Catalunya, entre ells la seu central del SEM a la Zona Franca. Psicòlegs del SEM van començar dimarts un dispositiu de suport a Igualada per atendre els sanitaris que estan treballant per aturar el brot de Covid-19 que s’hi va declarar. Des d’avui a les sis del matí els psicòlegs del SEM també ofereixen ajuda als operadors telefònics de la central de coordinació de Barcelona.

“Donem suport perquè les persones que reben les trucades rebaixin la tensió”, detalla Cuartero. Intervenen quan detecten una persona està massa “activada” i intenten que es relaxi i segueixi concentrada. Ho fan mitjançant “exercicis i estratègies” perquè, en els moments de descans, es “descongestionin”. L’inici de la intervenció dels psicòlegs del SEM arriba després que el començament de la crisi del coronavirus portés els operadors a situacions límit, segons admetia Cuartero a aquest diari en converses anteriors. “Van arribar a un punt de col·lapse”, recordava. Comentava que les jornades llargues i la falta de descansos estaven “tensionant” la plantilla.

“Sempre són els grans oblidats”

Per això, el SEM va començar a plantejar-se la presència de psicòlegs en els centres de trucades. “Sempre són els grans oblidats”, lamenta Cuartero. El coordinador dels psicòlegs del SEM aposta per protegir a nivell “psicosocial” els sanitaris “des del primer moment”. “Sembla que han de ser supermans però sempre agraeixen sessions de psicologia”, comenta.

Aquestes sessions es fan en grup i s’anomenen debriefings, i serveixen per, al final de la jornada, expressar el que ha estat el dia per a cada un dels participants. El primer que fan és una recapitulació, on relaten el que han sentit al llarg del dia. Després, cadascú narra quins recursos ha fet servir per afrontar les emocions. Tot seguit els psicòlegs participants recorden les estratègies que poden utilitzar per suportar les hores de feina i la pressió, com ara exercicis de mindfulness

Un cop acaba la sessió, alguns psicòlegs parlen amb sanitaris en particular a qui, amb el seu permís, volen fer un seguiment per veure com evolucionen. “Els preguntem si els podem trucar en un parell de dies per saber com està”, precisa Cuartero. 

Separar la vida professional de la personal

El coordinador de psicòlegs dona consells als professionals de la salut per superar jornades dures. Recomana “aturar-se” per identificar com es troba la persona a nivell mental. Aconsella també una “transició” entre la vida professional i la personal. Així, caminar fins a casa o sortir a córrer després d’acabar el torn són algunes formes de separar la feina de la vida familiar. 

“Pot semblar obvi, però cal alimentar-se i dormir bé!”, avisa Cuartero. També diu que els sanitaris han de mantenir les activitats rutinàries sempre que sigui possible, així com parlar del coronavirus a casa però evitar que sigui un “monotema”. 

La professora d’Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i psicòloga del SEM, Alba Pérez, adverteix que la “pressió” a què estan sotmesos professionals de la salut aquests dies pot tenir conseqüències en la vida privada. “Tenen preocupacions també, són persones com tothom”, comenta. És per això que veu imprescindible que els professionals del SEM ofereixin ajuda als sanitaris. 

Més notícies
Un sanitari entra a urgències de l'Hospital Vall d'Hebron / A. L.

Disponibilitat total i sense vacances: les condicions laborals excepcionals per als sanitaris

Notícia: Disponibilitat total i sense vacances: les condicions laborals excepcionals per als sanitaris
Comparteix
El ministeri de Sanitat avala canvis en les condicions dels treballadors per afrontar la crisi del coronavirus
Notícia: Disponibilitat total i sense vacances: les condicions laborals excepcionals per als sanitaris - Mobile
Urgències de l'hospital Vall d'Hebron, on estan ingressats els casos de coronavirus / A. L.

La zona zero del coronavirus: el laboratori on s’analitzen les proves

Notícia: La zona zero del coronavirus: el laboratori on s’analitzen les proves
Comparteix
El TOT Barcelona accedeix a un dels espais on s'estudien les mostres per saber si són casos positius
Notícia: La zona zero del coronavirus: el laboratori on s’analitzen les proves - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa