Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cop policial contra la nova era de l’heroïna a Nou Barris
  • CA

La Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra a Nou Barris i la Guàrdia Urbana de Barcelona han fet aquesta setmana una macrooperació per intentar acabar amb la nova era de l’heroïna al districte. Es tracta de la investgació culminada amb el dispositiu de dimecres, que ha acabat amb 12 arrestats que han sigut empresonats provisionalment per ordre judicial. 

La clau del cas eren dos punts de venda d’heroïna i un de haixix als barris de Verdum i Roquetes i un pis emprat com a laboratori per adulterar i emmagatzemar la droga a Ciutat Meridiana.
 
L’operatiu va ser dut a terme per un total de 150 agents dels dos cossos policials, entre efectius d’investigació, Seguretat Ciutadana, Policia Científica, Ordre Públic i la Unitat Canina.
 
En el marc del dispositiu policial també es van fer escorcolls a Barcelona, Cerdanyola, Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besós en quatre domicilis vinculats amb els investigats.  El balanç de l’operatiu s’ha tancat amb 12 detinguts (11 homes i una dona), d’entre 30 i 60 anys i de nacionalitat espanyola, de Guinea Bissau, Marroc i Tanzània. Set dels detinguts han ingressat a presó.
 
La investigació es va iniciar a finals d’estiu de l’any passat, quan es van registrar diversos encastaments en establiments comercials del districte i atracaments en farmàcies. En tots els casos, els autors dels fets tenien aspecte de consumidors de drogues i els robatoris eren poc especialitzats.
 
Agents de proximitat dels dos cossos policials van contactar amb associacions de comerciants i veïns dels barris de Verdum i Roquetes arran de les queixes que alertaven de la presència de persones que consumien heroïna al carrer, droga que des de feia anys s’havia eradicat en aquestes zones. Als anys 80, la incidència d’aquesta droga en aquests barris va comportar problemes d’inseguretat i convivència veïnal.  
 
Amb les informacions recollides, es va posar en marxa un operatiu conjunt encaminat a detectar i investigar aquells domicilis des d’on s’estaria distribuint heroïna. En una primera fase es van localitzar tres punts de venda des d’on es venia la substància a diferents tipus de consumidors, des de toxicòmans que consumien la substancia per via intravenosa fins a consumidors que la fumaven.
 
A partir dels seguiments i vigilàncies, els agents van detectar també que s’oferien altres substancies estupefaents, com haixix o cocaïna.
 
Un cop identificats aquests punts de venda, la investigació es va centrar en la identificació dels proveïdors de les drogues, per tal d’eradicar, no només la venda de dosis individuals a consumidors finals, sinó la venda als venedors locals.
 
Així, es van dur a terme de forma paral·lela dues investigacions, una tutelada pel Jutjat d’Instrucció 20 i l’altre pel Jutjat d’Instrucció 32, tots dos de Barcelona.
 
Aquestes investigacions van culminar de manera coordinada en un mateix dispositiu policial, la matinada del 12 de juny, on agents dels dos cossos policials van realitzar 8 entrades i registres autoritzats per aquests Jutjats a Cerdanyola del Vallès, a Sant Adrià del Besos i Hospitalet de Llobregat i amb Guàrdia Urbana a cinc domicilis als barris de Verdum , Roquetes i Ciutat Meridiana.
 
L’actuació va permetre la detenció de dotze persones i la intervenció de  més d’un quilo d’heroïna, 150 grams de cocaïna, 160 d’amfetamina i 150 grams d’haixix  entre d’altres substàncies de tall, elements de pesatge i manipulació de les substancies i més de 15.000 euros en efectiu. També es van intervenir tres armes detonadores, 2 vehicles i llistats de control de vendes.
 
La investigació, a més, ha permès determinar que la via d’entrada de la heroïna intervinguda, hauria estat per la via africana, que fa transitar la substancia dels països productors fins a la zona de Tanzània abans d’entrar a Europa. 
 
Els detinguts van passar a disposició judicials divendres i van ingressar a presó per ordre del jutge.
 
Un dia després d’aquest dispositiu, es va dur a terme un macrodispositiu de seguretat ciutadana a la zona d’influència on estaven els domicilis investigats. El passat dijous 13 de juny, efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius, de la Unitat de Seguretat Ciutadana i de la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra conjuntament amb efectius de la Guàrdia Urbana van realitzar sis inspeccions a locals que estarien relacionats amb el consum de substàncies estupefaents i es van efectuar intervencions a diferents places i espais públics on també hi havia activitat il·lícita de consum i tinença de drogues.

El balanç d’aquest dispositiu va ser de 52 persones identificades, 1 detingut per delicte contra la salut pública, responsable d’un dels locals (per tinença de cocaïna en roca amb un pes de 10 grams, més dues bosses de 1/2 gram de presumptament cocaïna), 11 denúncies per possessió de substàncies estupefaents, 8 denúncies per tinença d’armes, 1 denuncia per defraudació de fluid elèctric al titular d’un local, 4 actes administratives als locals amb diferents infraccions administratives, com ara no disposar de llicència, no presentar assegurança, tolerància al consum de drogues i altres.

Més notícies
Objectes decomissats durant sis entrades més de l'operatiu. | Mossos d'Esquadra
Un nou detingut en relació amb l’operació contra el tràfic d’heroïna a Nou Barris
Notícia: Un nou detingut en relació amb l’operació contra el tràfic d’heroïna a Nou Barris
Comparteix
Els Mossos i la Guàrdia Urbana fan sis entrades més als barris de Roquetes i Verdum
Onze detinguts en una operació contra la venda d’heroïna
Notícia: Onze detinguts en una operació contra la venda d’heroïna
Comparteix
Els Mossos i la Guàrdia Urbana fan cinc entrades a Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa