Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La secció de Dret Lingüístic de l’ICAB recomana denunciar al Síndic el cas de les inspectores
  • CA

L’incident de les inspectores de treball que dimarts van enfrontar-se a una cambrera d’un bar de Gràcia exigint-li que parlés en castellà s’hauria de denunciar al Síndic de Greuges. És l’opinió de la presidenta de la secció de Dret Lingüístic de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Mireia Casals. “Presentar una queixa al Síndic seria útil perquè el seu equip demana explicacions a l’administració i aleshores el Consorci estarà obligat a fer un informe”, assegura Casals, en relació al Consorci d’Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya, òrgan mixt Estat-Generalitat.

Per a Casals, el cas destapat pel TOT Barcelona és “clarament denunciable”, i hi veu “prepotència”  i “abús d’autoritat” per part de les inspectores. “Un funcionari mai pot exigir parlar en una altra llengua a un ciutadà que està utilitzant una llengua oficial, com és el català, és l’administració la que s’ha d’adaptar i no a l’inrevés”, afegeix.

La jurista també adverteix que la treballadora del bar afectada hauria de ser proactiva i demanar assessorament –la Plataforma per la Llengua ja n’hi ha ofert–, perquè encara es podria trobar que les inspectores protagonistes de l’incident, per actitud defensiva, “la podrien denunciar per la llei mordassa“, la llei estatal de seguretat ciutadana 4/2015, ja que els inspectors de treball tenen consideració d’agents de l’autoritat quan exerceixen les seves funcions.

“No ens podem quedar sense fer res en aquests casos, perquè moltes vegades veiem que els drets lingüístics són vistos com si no fossin veritables drets, no se’ls prenen seriosament. A l’estat espanyol no es creuen l’article 3.3 de la Constitució, que consagra la diversitat lingüística com una riquesa, en cap altre país europeu passa això”, sentencia Casals.

Més notícies
Les 3 infraccions de les inspectores que van exigir a una cambrera parlar en castellà
Notícia: Les 3 infraccions de les inspectores que van exigir a una cambrera parlar en castellà
Comparteix
La Plataforma de la Llengua qualifica de "discriminació de llibre" l'incident que s'ha produït aquesta setmana en un bar de Gràcia
Dues inspectores de treball amenacen una cambrera perquè els parla en català a Gràcia
Notícia: Dues inspectores de treball amenacen una cambrera perquè els parla en català a Gràcia
Comparteix
Les funcionàries, una de les quals es va negar a identificar-se en tot moment, van emetre un requeriment contra el propietari del local després d'avisar els Mossos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa