La Ciutat dels Somnis ensenya els infants a cuidar el planeta en una edició més llarga

Hi haurà més de 120 activitats al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, del 27 de desembre al 30 i del 2 de gener al 4

La Ciutat dels Somnis, el nou Festival de la Infància, fa un nou salt aquest any, amb una edició més llarga que mai i amb un objectiu ambiciós. D’acord amb les exigències de les noves generacions, l’eix temàtic de l’edició del 2019 serà com tenir cura del planeta i el coneixement dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l’Organització de Nacions Unides (ONU). Perquè tots els nens i nenes tinguin més possibilitats de gaudir de les més de 120 activitats programades al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, hi haurà set dies per anar-hi: del 27 de desembre al 30, i del 2 de gener al 4.

Amb experiències per a nens i nenes de 0 a 12 anys i tota la família, l’esdeveniment, recrearà una ciutat on els nens podran aprendre jugant amb tota mena de professions i ajudarà a conscienciar els més petits, mitjançant la diversió, a tenir cura de l’entorn natural.

Nens descobrint els instruments musicals en La Ciutat dels Somnis del 2018 / Fira de Barcelona

Nens descobrint els instruments musicals en La Ciutat dels Somnis del 2018 / Fira de Barcelona

Els diferents espais formaran una ciutat imaginària en la qual jugar a descobrir diverses professions i la importància de tenir cura de la Terra, a partir dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’ONU. Institucions, organitzacions i empreses els explicaran a partir de la seva experiència, de com ho fan en el seu dia a dia.

En aquesta edició, el certamen amplia el seu espai fins als 17.000 metres quadrats i centrarà tota la seva activitat al Palau 2 i la Plaça Univers per facilitar i agilitzar la visita de tots els assistents que s’acostin durant les vacances nadalenques al recinte de Montjuïc.

La presidenta de la Ciutat dels Somnis, Núria Basi, ha afirmat que la voluntat és “seguir apostant pel vessant pedagògic del saló” i per això utilitzen l’anomenat edutainment, perquè els més petits aprenguin jugant. A través d’activitats lúdiques en les quals poden participar amb les seves famílies, els ensenyem diferents professions a les quals es podran dedicar quan siguin grans”.  “I també volem contribuir a sensibilitzar els més petits a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible sobre la importància de tenir cura del planeta d’avui i del seu futur”, afegeix Basi.

De la seva banda la regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional de l’Ajuntament de Barcelona, Marga Marí-Klose, ha remarcat que “l’Ajuntament de Barcelona continua apostant perquè a la Ciutat dels Somnis els infants vegin la ciutat com un lloc d’oportunitats i que siguin conscients que hi ha moltes professions i oficis a desenvolupar”. I subratlla que aquesta edició posa especial èmfasi en la idea que “els infants puguin expressar la seva veu i reflexionar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Per això, Marí-Klose assegura que “les aportacions que facin els infants seran recollides i valorades per tal d’implementar-les en la mesura del possible.”

Jugar a ser grans

Els nens i nenes que visitin La Ciutat dels Somnis podran passejar pels carrers d’una ciutat imaginària, amb espais com l’Ajuntament, la Diputació, una llar d’infants, un supermercat, una clínica veterinària, un cinema, el port, la Fira, un parc tecnològic o una gran zona esportiva, entre altres equipaments on podran practicar professions que podran exercir en el futur.

Nens participant en el taller de cuina de La Ciutat dels Somnis en l'edició del 2018 / Fira de Barcelona

Nens participant en el taller de cuina de La Ciutat dels Somnis en l’edició del 2018 / Fira de Barcelona

D’aquesta manera i mitjançant més d’un centenar d’activitats, els nens descobriran de manera divertida la seva vocació professional. Podran jugar a ser detectius amb un escape room en què hauran de resoldre un misteri, ser escriptors en l’atelier, aprendre a cuinar i conèixer les diferents professions que envolten al món de la gastronomia en un showcooking, descobrir el funciomament d’un supermercat i o fer curses de cambrer portant safates. I a més a més es podran divertir en un gran escenari on podran cantar, ballar, tocar la guitarra i jugar, amb les seves famílies, a ser estrelles de rock.

‘Smart mobility’

El festival també comptarà amb una pista en què els nens i els seus acompanyants podran conèixer els avantatges de la smart mobility a bord de patinets elèctrics per conscienciar-los de la importància d’una mobilitat no contaminant i respectuosa amb el medi ambient, així com aprendre les normes de seguretat viària.

L’espai de l’Ajuntament, per a la participació

Com en anys anteriors, l’espai de l’Ajuntament de Barcelona estarà dedicat a la participació infantil a través de la representació d’un plenari on podran participar els infants i les seves famílies per tal que descobreixin com funciona un ple i els serveis que els ajuntaments ofereixen a la ciutadania. Entre les activitats que s’hi poden trobar destaquen l’espai dedicat als infants entre 0 i 3 anys, la celebració d’un plenari, la ludotechy robòtica per a infants entre 4 i 9 anys, realitat per a infants de 10 a 14 anys o el Balcó dels Infants perquè els nens i nenes expliquin les seves propostes.   

Un altre dels grans atractius d’aquesta nova edició de La Ciutat dels Somnis és la seva gran zona esportiva en la qual els nens i nenes podran practicar els seus esports favorits. Així, hi haurà una pista multiesportiva en què hi haurà demostracions d’esports inclusius i en la qual es podrà jugar a futbol, ​​rugbi o taekwondo, entre altres disciplines. Aquesta zona comptarà també amb un skate park, un futbolí gegant, una pista de teqball (ping-pong jugat amb pilota de futbol), així com una pista de mini tennis o una pista de bàdminton.

La Fundació de l’FC Barcelona, ​​el RCD Espanyol i el Consell Català de l’Esport comptaran amb una destacada presència amb els seus respectius terrenys de joc en què es divulgaran valors associats a la pràctica del futbol com l’esforç, el respecte a l’oponent o la solidaritat, al mateix temps que promouran de nou el futbol femení amb partits i jocs. Una pista per practicar jocs tradicionals, un circuit de bicicletes o la possibilitat de fer atletisme completa l’oferta d’aquesta gran zona esportiva de festival.

Sostenibilitat i solidaritat

En línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el saló col·labora amb diferents mesures, com ara l’eliminació de la moqueta als passadissos i zones comunes, l’ús de paper reciclat en invitacions i acreditacions, creació d’estands amb materials reutilitzats i la supressió d’ampolles i gots de plàstic, entre altres.

Menors tutelats

D’altra banda, aquest any La Ciutat dels Somnis col·labora amb la fundació Soñar Despierto, que treballa amb diversos centres que acullen menors tutelats per l’Estat. El seu objectiu principal és aconseguir que tots els nens tinguin les mateixes oportunitats independentment de les seves circumstàncies socioeconòmiques. Per això, s’ha llançat el #SomnisChallenge a través de les seves xarxes socials, una iniciativa que convida tothom a compartir una imatge d’una abraçada i en la qual, per cada publicació, el saló donarà un euro a algun dels programes que aquesta fundació desenvolupa a Barcelona.

El vessant solidari del festival es tradueix, a més, en la donació de més de 2.500 invitacions gratuïtes a l’Ajuntament de Barcelona perquè el consistori les distribueixi entre diverses entitats socials que tenen com a objectiu les famílies més desfavorides, perquè els nens i nenes amb menys recursos puguin acudir al festival.

La Ciutat dels Somnis obrirà cada dia de les 10 hores del matí fins les 8 el vespre, del 27 de desembre al 30 de desembre i del 2 de gener al 4 de gener. Organitzat per Fira de Barcelona, el festival La Ciutat dels Somnis compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ​​la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, ​​i amb la col·laboració de més de 40 empreses, entitats i organitzacions.

Més informació

Nou comentari