Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Citen a declarar Badia per la presumpta contaminació de la incineradora

El cas de la incineradora del Besòs continua. Aquest divendres es va saber que un jutjat de Barcelona ha citat una altra vegada a declarar al regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament i president de l’empresa pública Tersa, Eloi Badia, per un delicte ecològic. Concretament, se l’investiga per la presumpta emissió de partícules contaminants de la planta de residus urbans. Tal com ha avançat El Periódico, Badia està citat a declarar el pròxim 11 d’abril. Tanmateix, l’haurà d’acompanyar el cap d’explotació de Tersa, que també està investigant. A diferència de la majoria de regidors del govern de l’alcaldessa Ada Colau, Badia no es presentarà a les eleccions municipals del 28 de maig.

Els fets dels quals s’acusa el regidor venen de fa temps. Es tracta d’un delicte ecològic que considera que entre el 2015 i el 2019 s’haurien pogut produir diversos episodis d’emissió de partícules contaminants que superaven els nivells permesos. La investigació va començar el 2018, quan l’entitat veïnal i afectada per aquests suposats episodis, Airenet, va denunciar els fets a la Fiscalia de Medi Ambient. Alertaven de l’emissió de diversos contaminants, sobretot dioxines i furans.

Badia va argumentar que la incineradora era segura

El març del 2022 la fiscalia va presentar la denúncia, i des de llavors han passat a declarar diversos testimonis, entre els quals figura personal de la generalitat. Per part seva, Badia ha defensat més d’una vegada el correcte funcionament de la incineradora. L’abril de l’any passat, per exemple, va argumentar que era segura i no suposava cap perill pel medi ambient i la salut dels veïns.

Per part seva, el grup municipal del PP a l’Ajuntament va demanar el passat mes de juny la dimissió del regidor per les revelacions sobre presumptes negligències en la crema de residus a la incineradora de Tersa, publicades pel TOT Barcelona en aquell moment. Informes de la Guàrdia Civil apuntaven que a la planta de Tersa es van cometre suposadament infraccions anys enrere. Entre altres incompliments, s’hauria arribat a escampar a l’atmosfera fins al doble de les substàncies cancerígenes que es permet a la fàbrica i que es cremessin residus perillosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa