Cinc anarquistes italians, entre els detinguts als aldarulls de dissabte

El conseller d’Interior insisteix en la dificultat de fer un perfil dels participants a les manifestacions

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que dels 14 detinguts aquest cap de setmana als aldarulls al centre de Barcelona, almenys set –cinc italians, un francès i un català– formarien part d’un moviment anarquista molt actiu a les protestes. Sàmper ha reconegut que els manifestants són molt heterogenis i que això dificulta la tasca de la policia catalana, que no troba interlocutors vàlids per negociar durant les protestes.

El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ja va alertar fa uns dies que darrere els aldarulls hi havia una “amalgama” de perfils molt diversos que havien obligat els agents d’informació a canviar de mètodes. “Estem afrontant un fenomen nou que trenca els nostres esquemes d’anàlisi tradicionals”, va dir. “Els convocants són una cosa i el que s’acaba trobant és molt diferent o molt més complex d’anàlisi”.

Sàmper, que ha confirmat quatre noves detencions a Mataró i Canet de Mar relacionades amb els aldarulls de la nit de dissabte, ha subratllat que la situació és “d’una complexitat inaudita” i que les noves tecnologies fan que les protestes siguin més imprevisibles que mai. “La capacitat de convocatòria és més alta i ràpida” que mai, ha dit el conseller d’Interior a la sortida d’una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per analitzar les protestes.

No va ser un còctel molotov

El tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha aprofitat la seva compareixença per remarcar que hi ha una “perfecta sintonia institucional” amb el departament d’Interior i ha puntualitzat que l’atac contra la furgoneta de la Guàrdia Urbana es va produir amb un “accelerador de foc” i no amb un còctel molotov com s’havia dit en un principi.

Batlle ha condemnat els incidents i ha reconegut que es tracte de fets molts greus, però al mateix temps ha celebrat que es pogués controlar el foc amb rapidesa. “Va ser apagat pels propis agents i afortunadament ningú va prendre mal”, ha afegit. L’Ajuntament de Barcelona està en contacte amb la fiscalia per actuar “en defensa de l’interès públic” i els agents afectats quan es formulin els càrrecs pels detinguts durant els aldarulls.

Tancament de files per rebutjar la violència

Tant Colau com Sàmper han fet una condemna explícita dels aldarulls del cap de setmana, que va acabar amb una furgoneta dels Mossos calcinada. “Rebutgem i condemnem qualsevol acte de violència”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona. “Els incendis al carrer, a prop d’edificis poden posar en perill la vida de les persones”, ha criticat. “L’incendi intencionat d’un vehicle policial és un fet molt greu, però gràcies a la forta presència policial i la coordinació entre cossos de seguretat es van evitar mals majors”. Colau ha tornat a dir que la violència “mai és el camí”.

Per la seva banda, Sàmper ha assegurat que es farà “el necessari” per protegir les comissaries dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana dels atacs perpetrats per manifestants i ha demanat separar “la violència de l’exercici dels drets fonamentals” com poden ser les manifestacions pacífiques. “Tot hem vist que no tenen res a veure una cosa amb l’altra”, ha repetit.

Comentaris

  Compte amb l'anàlisi kumbaià 01/03/2021 3:38 pm
  Això d'anarquistes és un dir. En realitat al darrera hi ha professionals que es dediquen a generar el caos i a mobilitzar diversos grups de gent.
  Aquests italians han estat a totes les manifestacions d'arreu 01/03/2021 4:15 pm
  Es comenta que son mercenaris amb l'objectiu de rebentar les manifestacions pacífiques. Son l'asqué a sou perquè els demés piquin innocentment.
   . 01/03/2021 4:26 pm
   Són l'esquer.
  Rafel Martinez 01/03/2021 4:53 pm
  La CUP ens salvará.
  ERC reflexiona 01/03/2021 5:15 pm
  ERC heiu caigut de nou en una trampa. Els esvalotadors no erem uns noiets catalans cansats de mobilitzar-se sense violència: érem violents italians amb antecedents! I ERC ja destrossava els mossos per aconseguir els vots irresponsables com sempre de la CUP i ERC de nou cau a la trampa
  Kolau okupes terroristes, assassins comuns 01/03/2021 5:22 pm
  Okupes italians de la Kolau terrorisme Kolau. VALLS ETS TERRORISTA? KOLAU FORA, PROU OKUPES PAGATS PELS COMUNS
  ultimomono 01/03/2021 5:25 pm
  Aquests suposats "anarquistes" italians ja veureu com els treuen en qüestió de minuts i sense càrrecs. Demà estaran a una altra manifestació en qualsevol lloc d'Europa. Son professionals de rebentar manifestacions pacífiques per provocar l'actuació de la policia i desacrediutar moviments socials i polítics.
  Rica i plena again 01/03/2021 5:52 pm
  Catalunya torna a superar Espanya. Concretament ocupa el primer lloc en el rànquing nacional d'ocupació il·legal d'habitatges.
  16
  33
  Respon
   Ehrm 01/03/2021 6:29 pm
   Desconnecta, perquè sempre us cal "comparar-vos en tot amb Espanya ?
  JordiP 01/03/2021 5:56 pm
  S'ha d'interceptar i tancar (per a jutjar-los severament) aquests destroyers, siguin d'on siguin, vinguin d'on vinguin. Un paio que va a una manifa amb ampolles d'inflamable o eines no va a passejar-s'hi, va a fer mal. Un paio que fuig amb una bossa de productes d'una botiga saquejada no vé de passejar-s'hi, ve de fer mal. Les organitzacions dels manifestants haurien de tenir un servei de seguretat capaç de mantenir aquests elements distanciats del lloc. I també haurien de retenir-los i entregar-los als Mossos, si els hi fos possible. Que s'en vagin a cremar i destrossar la seva ciutat.
  Ehem 01/03/2021 6:29 pm
  Desconnecta, perquè sempre us cal "comparar-vos en tot amb Espanya ?
   Perquè Catalunya és Espanya 01/03/2021 7:11 pm
   I vol ser la seva millor regió.
  Ramon 01/03/2021 8:24 pm
  Caaaaada vegada que Catalunya intenta llur redreçament nacional esclata una violència d'extremisme esquerranista que engega en orris aquell intent. I quan una cosa passa vegada rere vegada és impossible que sigui casualitat.
   Totalment d'acord Ramon 01/03/2021 9:52 pm
   A la guerra civil ja va passar. La majoria de la gent era republicana de dretes i d'esquerres, però van començar a sorgir anarquistes i extremistes esquerranosos sense ordre ni concert fent barbaritats execrables que el govern legítim republicà no podia controlar.
    No saps el que dius @Totalment d'acord Ramon 02/03/2021 11:51 am
    Tot això ve de molt més lluny. Per parlar de fets molt coneguts: bomba del Liceu (1893) i processó de l'corpus (1896); ambs atemptats anarquistes. Barcelona ha estat la ciutat europea que més lluites obreres i rebel·lions populars ha viscut al llarg dels segles XIX i XX. Els anarquistes d'altres països la van denominar "La Rosa de foc" i el terme es va difondre amb ocasió de la "Setmana tràgica" (1909). Miquel Badia (Estat Català) va ser responsable dels serveis policials de la Generalitat abans de la guerra civil, on va reprimir l'anarquisme amb duresa. Els seus escamots ja s'havien enfrontat amb la gent de la CNT i la FAI, especialment a conseqüència de la vaga de transports, cosa que va fer amb pallisses i tortures. Miquel Badia va morir, sembla, per anarquistes molt poc abans de la guerra. La llavor estava sembrada i ja s'havien recollit moltes collites.
  Kiko 01/03/2021 10:51 pm
  Si fossin marroquins robant o violant dirieu la nacionalitat tambe? Nomes quant us interessa.
   joansjosepsiases 02/03/2021 10:46 am
   Els marroquins ni roben ni violen.
   joansjosepsiases 02/03/2021 10:46 am
   Els marroquins ni roben ni violen.

Nou comentari