Aquests últims dies els carrers de Barcelona han tingut una breu treva de les protestes al vespre, després que esclatés una onada d’aldarulls diaris per l’empresonament del raper Pablo Hasél. Avui, però, han tornat els aldarulls. les grans mobilitzacions al centre de la ciutat. Una manifestació convocada amb el lema “fins que caiguin” assenyala els polítics, i més concretament al govern espanyol, pel que desprèn de les consignes del cartell de la crida. “No aturen els desnonaments”, “no regulen els lloguers”, “no deroguen la llei mordassa”, “no deroguen la reforma laboral”, “protegeixen un monarca corrupte”, “reprimeixen i empresonen a qui lluita”. Gairebé totes les peticions depenen del govern estatal, si bé la última apunta implícitament també a la Generalitat.
En general, la manifestació ha transcorregut les primeres dues hores sense cap incident destacat, més enllà de la vandalització d’un parell de caixers i uns pocs llançaments d’ampolles a la línia policial. A partir de les vuit, però, és quan s’han iniciat les primeres barricades amb contenidors en flames a la zona del Portal de Santa Madrona. També s’han arrossegat jardineres a la calçada de la Rambla i s’han produït algunes corredisses. El moment més impactant, però, s’ha viscut quan s’ha llançat almenys un còctel molotov —que ha impactat contra un fanal i el paviment, i no ha encertat l’objectiu— contra el cordó policial. Immediatament després, alguns dels concentrats s’han apropat directament a una furgoneta de la Guàrdia Urbana, que també havia estat pintada, i l’han ruixat amb un líquid inflamable. Tot seguit, el vehicle policial aparcat a tocar de la comissaria de la policia barcelonina ha començat a incendiar-se i l’agent que estava a l’interior n’ha hagut de sortir.
En aquesta situació, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra han iniciat els avisos d’intervenció i han empès els manifestants Rambla amunt per desfer la concentració. Mentrestant, els participants a la mobilització encara han tingut temps de vandalitzar altres oficines bancàries —com el BBVA de la Casa dels Paraigües— i establiments hotelers.
Els Mossos d’Esquadra, per la seva part, han destacat en un comunicat que la manifestació multitudinària s’ha desenvolupat sense incidents i que ha estat “en paral·lel” que han aparegut “grups d’encaputxats” que han iniciat alguns aldarulls. Poc després, s’ha informat que s’han arrestat 14 persones “relacionades amb els actes violents i vandàlics” i amb un robatori amb força. Un dels detinguts estaria implicat amb la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana, apunten els Mossos. Tres dels arrestats els hauria enxampat la policia barcelonina quan saquejaven un quiosc de l’Eixample, siguat al carrer Bruc 131.
Pel que fa als atesos pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), s’han comptabilitzat 5 ferits, un dels quals ha requerit hospitalització en estat menys greu. Per la seva part, els Mossos han informat de cinc agents ferits lleus.

En el moment en què s’ha descontrolat la mobilització, al voltant de la plaça Catalunya i les rodalies, s’ha arribat a trencar completament els vidres de l’hotel de cinc estrelles NH Calderon. A més, s’han saquejat alguns negocis com el Zara de plaça Catalunya o el Decathlon del carrer Canuda.

L’inici de la manifestació

La convocatòria feia una crida a presentar-se a les 18h a la plaça Universitat, i el punt de trobada s’ha anat omplint a partir d’aquella hora. S’hi han vist milers de persones arribant de diferents punts de la ciutat. En alguns casos, en columnes de manifestants que venien plegats. Poc després d’acumular-se a la plaça, la manifestació ha transcorregut per la ronda Sant Antoni i ha tombat, més endavant, per Sepúlveda, amb un recorregut invers a les marxes habituals.

La manifestació està vigilada per un fort dispositiu de les unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra i l’helicòpter policial. De moment, ambient reivindicatiu amb crits d’”amnista i llibertat” o “anticapitalistes”. Banderes independentistes i antifeixistes també decoren la marxa.
Abans d’endinsar-se cap al Raval, s’han viscut diverses escenes d’indecisió entre els participants de la mobilització. Quan s’han donat les primeres pintades a un supermercat Consum del carrer Villarroel, una manifestant s’ha empipat i ha crida als que pintaven els vidres del negoci: “Que no va de esto, joder!”. Poc després, però, les accions vandàliques s’han intensificat a la Rambla del Raval, on un grup d’encaputxats ha rebentat un caixer automàtic del Banc de Sabadell —més tard li ha tocat el torn a una oficina de la Caixa, entre Nou de la Rambla i l’avinguda Drassanes— i s’han escrit consignes contra el turisme als vidres d’un hotel.

La situació ha escalat mínimament quan, a l’altura del carrer de Sant Oleguer, s’han fet alguns llançaments d’ampolles de vidres a la línia policial que escorta la mobilització pels laterals. Ara bé, amb poca punteria.

Quan els manifestants s’han establert a la zona del Portal de Santa Madrona és quan han començat a veure’s alguns dels moviments habituals de les protestes prèvies. S’han tirat a terra motos d’empreses de lloguer i s’han situat al centre de la calçada contenidors en flames. Per la seva part, la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra, s’ha desplegat al voltant de l’estàtua a Cristòfol Colom per intentar apamar la protesta.
Una protesta més políticament concreta
La convocatòria d’aquesta tarda, a més, ja no compta amb el factor Hasél com a únic motiu explícit de la crida a sortir al carrer, sinó que té un rerefons més divers i desenvolupat políticament. Es mencionen polítiques concretes que els manifestants reclamen que es canviïn. Des de la facilitació de l’accés a l’habitatge fins a la fi de la reforma laboral.