Qui hi ha darrere els aldarulls de Barcelona?

Els Mossos reconeixen que hi ha una gran varietat de persones, cosa que dificulta la tasca policial

El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha admès que hi ha una “amalgama” de perfils diversos en les manifestacions dels últims dies que dificulta la tasca policial d’informació prèvia i també de mediació. “Estem afrontant un fenomen nou que trenca els nostres esquemes d’anàlisi tradicionals“, ha dit a Catalunya Ràdio, on ha explicat que són “situacions noves i complexes”, ja que “els convocants són una cosa i el que s’acaba trobant és molt diferent o molt més complex d’anàlisi”.

Segons han explicat els Mossos, dels 75 detinguts que hi ha hagut a Barcelona, 26 tenen antecedents per desordres públics i per furts o robatoris. Entre tots acumulen 165 antecedents. A més, hi ha 24 menors detinguts –entre 13 i 17 anys–, 37 tenen entre 18 i 25 anys i només 14 tenen més de 26 anys. El 76% tenen nacionalitat espanyola.

Durant el matí d’aquest dilluns està previst que passin a disposició judicial a Barcelona 27 majors d’edat, dos menors d’edat que ja estan a disposició de la fiscalia de menors i 10 detencions a menors han estat deixades sense efecte per ordre de la fiscalia.

Polèmica càrrega a Gràcia

Sobre la càrrega de Gran de Gràcia de dissabte, Ferrer ha reconegut que hi ha “marge de millora” i potser també “errors de comunicació” en el dispositiu, però ha defensat que aquelles persones estaven també llançant objectes i creuant contenidors. Ferrer ha demanat no posar el focus en la policia com si fos el problema, quan, al seu parer, és la “solució”. Segons ell, quan els Mossos han d’actuar és perquè el sistema ha fallat. A més, ha recordat que hi ha 109 detinguts i 91 agents ferits, el que demostra “el nivell de violència” que el cos ha hagut d’afrontar.

En el cas concret de dissabte a Gran de Gràcia, ha recordat que passeig de Gràcia havia quedat “arrasat” pel pillatge i el vandalisme, i el dispositiu intenta empènyer els grups “violents” cap a dalt. Quan arriben a Gran de Gràcia, ha continuat, seguien protagonitzant incidents, amb llançament d’objectes i crema de contenidors. Ha demanat no quedar-se en la foto fixa, però també ha admès que les imatges no li van agradar i s’han demanat informes per avaluar l’actuació. “Aquelles imatges són dures i no ens agraden, perquè segurament s’hagués pogut fer millor”, ha dit.

Nou comentari