Cessaments a la comunitat gitana per un article que diferenciava catalans i no catalans

La comunitat gitana de Barcelona i Catalunya ha viscut uns dies convulsos. Les paraules gruixudes a través de les xarxes socials i les crides a la calma van aparèixer com a conseqüència d’un fragment d’una recerca acadèmica, que va ser qualificat de racista per enaltir la figura del “gitano català” en contraposició a la resta de la comunitat. La polèmica ha acabat obligant a dimitir la directiva de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans (AGIPCAT), amb seu a Barcelona i una de les entitats de referència del país, formada per Francesc Paquito Ferreras, president, i Manel Carbonell, gerent.

L’origen es troba en un article publicat el 26 de novembre a gitanos.cat, propietat de l’AGIPCAT. Les sigles AGIPCAT han estat, durant els últims dies, en boca de bona part de la comunitat, i no per dir-ne coses positives. El motiu era una cita inclosa a l’article, que lloava els trets diferencials dels gitanos catalans: “La singularitat es perfila mitjançant construccions i escenificacions identitàries respecte dels gitanos no catalans i dels no gitanos o paios (…) L’autoidentificació dels gitanos catalans té a veure amb comportaments i certes afirmacions de catalanitat: bones formes, higiene personal i estil de vida; allunyament i prevenció de conflictes i de violència; bones relacions amb els no gitanos”. El treball té 180 pàgines i el signen Salvador Carrasco i Melania Gómez, però les frases polèmiques formen part d’una cita d’un altre autor, inclosa en el capítol d’introducció.

En un comunicat fet públic dilluns al matí, l’AGIPCAT ha anunciat el cessament de Ferreras i Carbonell “per no revisar” el contingut de l’article abans que es fes públic. La decisió ha estat presa pel Consell d’Ancians de l’agrupació, que ha convidat a una “profunda reflexió”. Pròximament convocarà una assemblea general per escollir nova directiva.

La reacció a l’escrit va obligar l’AGIPCAT a rectificar i l’agrupació va esborrar l’article, a més de disculpar-se a través de Facebook. “No ens hem adonat d’alguns comentaris que estan publicats al llibre per l’autor Emili Vilanova”, es defensava l’agrupació. “La nostra intenció no ha estat faltar el respecte a ningú”.

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) va condemnar els fets i va lamentar “profundament” la publicació de l’article. “Com no podia ser d’altra manera, des de la Fagic rebutgem qualsevol acció d’antigitanisme i que vagi en contra del nostre Poble”, ressaltaven a través de Facebook.

El trencament entre l’associacionisme gitano i Carbonell i Ferreras ve de lluny. De fet, el 2018 el Consell d’Ancians de Catalunya –a la comunitat el defineixen com el “Tribunal Suprem” dels gitanos”– va concloure que tots dos havien actuat “amb mala fe i i engany, traïnt la confiança depositada en ells per tot l’associacionisme gitano de Catalunya”. Se’ls acusava de quedar-se amb diners de la federació. És per això que la FAGIC va decidir cessar Carbonell i Ferreras, que fins llavors havien estat vicepresidents de l’entitat.

Nou comentari

Més notícies

Coronavirus, distància familiar i economia submergida enfonsen les llars gitanes a Barcelona

Diverses associacions celebren el Dia Internacional del Poble Gitano repartint menjar als necessitats
La casa on es va produïr l'homicidi / ACN

La història rere el crim de Vila-seca: assassinat per un triangle amorós a Hostafrancs

El presumpte homicida i la víctima eren molt amics i treballaven junts, segons fonts properes consultades pel TOT Barcelona