Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els CAPs de Barcelona comencen a fer les proves per detectar anticossos del coronavirus

Els centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona han començat aquest dijous a fer els tests de l’estudi del ministeri de Sanitat que té com a objectiu conèixer el grau d’immunitat davant del coronavirus que genera el fet d’haver passat la Covid-19. L’enquesta de seroprevalença es fa a una part de la població escollida de forma aleatòria i citada a través de l’atenció primària. Cada participant se sotmet a un test ràpid serològic que, amb una punxada al dit per extreure sang, mostra en uns deu minuts si s’han desenvolupat anticossos contra el virus. També s’extreu sang per a una anàlisi al laboratori i es fa una enquesta per obtenir més informació, com possibles símptomes que s’hagin tingut. Cada participant se sotmetrà a aquest procés tres vegades en un espai d’un mes i mig.

Els CAPs de Barcelona han començat a fer les proves de seroprevalença avui, mentre que els d’alguns altres territoris van fer-ho aquest dimecres. Al CAP Manso, els primers participants han arribat aquest dijous al matí, no per la porta principal de l’equipament, sinó per un circuit que els ha portat directament a l’àrea habilitada per a l’estudi serològic, com mana el protocol que ha fet establir zones diferenciades, netes i brutes, en cada ambulatori.

Els participants en l’estudi havien estat contactats prèviament per telèfon. En aquesta trucada, els professionals de la primària els expliquen en què consisteix l’estudi i que ells han estat seleccionats de forma aleatòria per l’Institut Nacional d’Estadística (INE); els conviden a participar-hi de forma voluntària i els citen un dia al centre. En cas que no es puguin desplaçar, els professionals sanitaris van al seu domicili.

Una vegada al CAP, reben primer explicacions de l’estudi i signen el consentiment informat. Se’ls fa una extracció de sang capil·lar -a través d’una punxada al dit- que servirà per al test ràpid. L’estudi preveu una segona prova i se’ls extreu per via venosa una mostra de sèrum que serà analitzada en laboratoris específics per obtenir resultats més refinats i segurs sobre la seroprevalença davant del coronavirus. També es fa als participants una enquesta per recollir més informació.

Infecció aguda o passada: el que revelen els tests ràpids serològics

Després es dona als participants els resultats del test ràpid, que dona informació sobre dos tipus de defenses, immunoglobulina M i G (IgM i IgG). Si el resultat és positiu en IgM, vol dir que aquella persona està en una fase precoç de la infecció, ja que aquests són els primers anticossos que es generen. “Té una infecció aguda i això requereix que sigui visitada en un espai adequat tenint en compte que té una infecció present”, assenyala la doctora Enfedaque. “Si el que mostra el test són les IgG elevades, que són les defenses que apareixen més tard, el que significa és que aquella persona ha passat la infecció i ha desenvolupat la protecció”, continua. “Si surten les dues, vol dir que la persona està en una fase en què s’està curant i estan apareixent les defenses tardanes. En aquest cas, també s’hauria de fer una visita per saber en quin moment de la infecció es troba; si ha tingut símptomes que poden haver passat desapercebuts i prendre les mesures necessàries”, assenyala.

Més enllà d’una foto fixa

L’Institut de Salut Carlos III ha dissenyat l’estudi perquè aquest procés es faci en tres onades, espaiades per unes tres setmanes. En les dues primeres, està previst que els professionals de la primària facin els tests als primers participants. En el cas del CAP Manso, seran uns 70. Després començaran a repetir les proves tal com està establert en l’estudi. “L’objectiu és veure com evoluciona la immunitat. Una de les moltes coses que encara no sabem és quant duren aquestes defenses davant del virus”, destaca la directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS a Barcelona.

Més notícies

Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia

Notícia: Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia
Comparteix
La covid-19 ha capgirat el funcionament dels ambulatoris tant com la dels hospitals | En visitem un dels més grans de Barcelona per descobrir com hi fan front
Notícia: Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia - Mobile

Arriben els tests de Covid-19 a la plantilla de metro i bus

Notícia: Arriben els tests de Covid-19 a la plantilla de metro i bus
Comparteix
La setmana que ve TMB iniciarà les proves als treballadors de la plantilla
Notícia: Arriben els tests de Covid-19 a la plantilla de metro i bus - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa