Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Clínic troba un mètode per detectar el càncer de còlon que pot estalviar colonoscòpies

Investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona-Idibaps han desenvolupat un nou mètode de cribratge “més precís” per a la detecció precoç de càncer de còlon amb la incorporació d’un nou biomarcador, que volen que complementi l’actual basat en el test de sang a la femta.

En un estudi, publicat a la revista Gastroenterology i la primera signant del qual és la investigadora Saray Duran-Sanchon, han demostrat que la detecció en les mostres de femta de dues microRNA –petites molècules de RNA que regulen l’expressió dels gens– permet identificar els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats d’una forma més precisa del que permet la simple presència de sang en la mostra.

En una roda de premsa aquest dimecres, el director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells, ha subratllat que aquesta prova podria reduir fins a un 35% de colonoscòpies innecessàries.

El cribratge en càncer colorectal es basa en la detecció de sang a la femta mitjançant una anàlisi immunoquímica i en la posterior realització d’una colonoscòpia, si el resultat de la primera anàlisi és positiu. Però la baixa especificitat de l’anàlisi de sang dona una elevada taxa de falsos positius i colonoscòpies innecessàries. Molts dels falsos positius són perquè la causa de la sang són hemorroides o altres patologies benignes.

Estudi en quatre etapes

L’estudi presentat avui s’ha dut a terme en quatre etapes: en la primera, es va realitzar una anàlisi genòmic del perfil d’expressió de microRNA en 124 mostres de teixit, i després es va dur a terme una validació tècnica per veure si el patró d’aquests microRNA alterats en els teixits ho estava també en mostres fecals de 39 pacients i 39 controls inclosos en la fase anterior.

En la tercera etapa, es va dur a terme la validació clínica, en la qual els microRNA que estaven significativament sobreexpressats en les mostres de femta es van mesurar en un grup independent de 767 mostres fecals de pacients amb un resultat positiu en el test de sang de femta que havien participat en el programa de cribratge de càncer colorectal de Barcelona.

Finalment els investigadors van desenvolupar un algoritme matemàtic per identificar pacients amb lesions avançades, i van trobar que prop de 200 i 324 microRNA estaven significativament desregulats en els teixits dels tumors de còlon i els adenomes, respectivament, i que 7 i 5 d’aquests microRNA ho estaven en les mostres de femta d’aquests pacients, i d’aquests es va confirmar que tres estaven sobrexpresados ​​en les mostres de femta.

Castells ha remarcat que afegir aquests biomarcadors “no hauria de ser molt més car” que el cost actual, però que per validar el mètode cal analitzar i comparar amb el test de sang els pacients que van donar negatiu, un estudi que ha valorat en uns 3 milions d’euros per la grandària del grup a examinar.

El càncer de còlon i recte és el més freqüent a Espanya i la segona causa de mort per càncer al món. Es tracta d’una patologia que es pot prevenir i curar, ja que durant molts anys aquest tumor és un pòlip que si es detecta a temps s’extirpa de manera immediata i així s’evita l’aparició de càncer.

El test amb aquests biomarcadors és “més sensible” també a la detecció de pòlips. El de sang detecta el 25-30% de pòlips i el que proposen amb microRNA en detecta entre un 50% i un 60%, ha precisat la investigadora Meritxell Gironella.

El programa de cribatge de càncer de còlon, que es fa a partir dels 50 anys, ha reduït un 9% la mortalitat per càncer de còlon un 9%, però encara hi ha un 50% de la població a qui li tocaria fer-se les proves que no hi participa. I són més homes que dones els que rebutgen el cribatge.

Més notícies
Acte de presentació del quiròfan amb 5G. | Europa Press

El Clínic estrena el ‘cirurgià remot’, un quiròfan amb 5G

Notícia: El Clínic estrena el ‘cirurgià remot’, un quiròfan amb 5G
Comparteix
Metges de l'hospital operaran per 'streaming' durant el Mobile World Congress
Notícia: El Clínic estrena el ‘cirurgià remot’, un quiròfan amb 5G - Mobile

La Caixa i el Clínic signen una aliança per impulsar nous tractaments contra el càncer

Notícia: La Caixa i el Clínic signen una aliança per impulsar nous tractaments contra el càncer
Comparteix
La fundació destinarà 6 milions d'euros per reforçar una unitat pionera de recerca de teràpies innovadores, a més de programes d'investigació i acompanyament
Notícia: La Caixa i el Clínic signen una aliança per impulsar nous tractaments contra el càncer - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa