Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Clínic estrena el ‘cirurgià remot’, un quiròfan amb 5G
  • CA

L’Hospital Clínic de Barcelona dotarà un quiròfan de xarxa 5G per primera vegada a l’Estat, cosa que permetrà en un futur connectar amb cirurgians de tot el món i compartir coneixement i mentoria remota d’experts, en un projecte pilot en col·laboració amb la iniciativa publicoprivada 5G Barcelona i l’empresa Vodafone.

L’han presentat aquest dimarts en roda de premsa el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello, el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, i el cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’hospital, Antonio de Lacy, segons recull Europa Press.

[r:1]

El projecte farà una demostració el 27 de febrer al Mobile World Congress Barcelona (MWC) en la qual es farà una operació gastrointestinal complexa que es retransmetrà per ‘streaming’. De Lacy ha reflexionat sobre que aquestes tecnologies evitaran desplaçaments que veu innecessaris, com quan es crida un cirurgià per prendre una decisió que podria fer-se més ràpidament si veu l’operació remotament: “Si millorem l’eficiència, millorarem les llistes d’espera”. I ha afegit que en un futur els malalts crònics tindran un seguiment remot.

El projecte, batejat com a cirurgià remot, s’ha impulsat en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, ​​promoguda per la Generalitat i l’Ajuntament al costat de Mobile World Capital Barcelona, ​​la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Millorar l’eficiència

“Hi ha un consens en la indústria que el desplegament massiu del 5G començarà el 2020”, ha dit el conseller delegat de Vodafone a nivell estatal, Antonio Coimbra, i ha afegit que entre 2021 i 2022 es tancarà el 3G i baixarà la inversió en 4G i que la seva empresa centrarà en el 5G gran part de la inversió que dedica a xarxes, d’entre els 800 o 900 milions que inverteix a l’any.

Col·laboració publicoprivada

Coimbra, ha afirmat: “El 5G canviarà totalment les nostres vides, un cop més”, després de la revolució que ha suposat el 4G, i ha afegit que el projecte del Clínic il·lustra els canvis d’una tecnologia que, per exemple, permet veure vídeos a 4K i 8K.

Puigneró ha celebrat la col·laboració publicoprivada i ha afegit: “L’actual revolució digital ens està portant totes aquestes empreses que es dediquen a desenvolupar aquestes aplicacions que són imprescindibles per al dia a dia, i el 5G portarà la connectivitat total”, en els cotxes, les cases i els quiròfans.

Ha assegurat que Catalunya vol participar i liderar aquesta tecnologia i convertir-se en la capital del 5G, que serà clau en aquesta revolució, i ha afegit: “El nostre gran tractor de la innovació tecnològica pot ser el nostre sistema de salut”, de la mateixa forma que ha estat referent en el sistema de salut clàssic, i com als Estats Units ho ha estat la Defensa.

Pisarello ha vist com un orgull la capitalitat de Barcelona en tecnologia 5G, acollint el congrés dels mòbils, i més encara quan es tracta d’aplicar tecnologies “en benefici de la ciutadania”, com la que es presenta aquest dimarts, i ha destacat la necessitat que la tecnologia arribi a totes les persones. “És molt important que la ciutat ho faci seu, perquè aquests canvis són tan vertiginosos que generen molta incertesa”, i tot i que és important tenir un debat crític al voltant dels riscos, també cal mostrar la potencialitat.

El CEO de Mobile World Capital Barcelona, ​​Carles Grau, ha agraït l’aliança que ha permès “fer de Barcelona un laboratori obert i neutral per anticipar els avenços del futur”, i ser pionera mundial en iniciatives com la que han presentat aquest dimarts.

Més notícies
Torra i Artadi asseguren la presència del Mobile World Congress fins a 2023
Notícia: Torra i Artadi asseguren la presència del Mobile World Congress fins a 2023
Comparteix
La consellera de Presidència ha celebrat que "tot i haver-ho valorat", el fet de marxar, "han decidit quedar-se"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa