Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Calma tensa i retrets a la dreta: així viu el veïnat de la Bonanova el conflicte del Kubo

Són dos quarts de cinc de la tarda i un home es resisteix a marxar de la seva taula, tot i que els cambrers el fan fora de bones maneres. Els Mossos d’Esquadra han obligat a retirar les terrasses de la plaça de la Bonanova. Forma part del fort dispositiu que es pretén desplegar per evitar problemes de força major davant dels espais ocupats del Kubo i la Ruïna. Mentrestant, van arribant alguns mitjans de comunicació quan les tanques de la Urbana, agrupades davant de l’església de Santa Maria de la Bonanova, encara no estan desplegades per la plaça i els carrers segueixen plens de cotxes.

Just davant hi ha el bar Panino Silvestre, on les cambreres miren la situació amb resignació i expliquen al TOT Barcelona que el matí ha estat del tot tranquil. Uns metres més enllà hi ha el Carlos, porter d’un edifici enganxat a la plaça de la Bonanova. I encara més a prop dels espais ocupats del Kubo i la Ruïna, a pràcticament 4 metres de fet, trobem un grup de veïns que prenen un cafè totalment despreocupats. Tots ells plantegen diferents inquietuds, però mantenen alhora una conclusió conjunta: els problemes han arribat amb la campanya electoral i amb les concentracions de la dreta i l’extrema dreta.

Un cambrer retira les taules de la plaça amb la Ruïna de fons | G.G
Un cambrer retira les taules de la plaça amb la Ruïna de fons | G.G

Atenen a provocacions

Les opinions sobre el Kubo i la Ruïna són diverses. Hi ha a qui no li agraden gens les ocupacions i també qui passa olímpicament del tema. Malgrat tot, els veïns consultats expliquen que es respira un ambient estrany al barri, un ambient mai vist abans en els sis anys que dura l’ocupació. “Si haguéssiu vingut fa un mes, ningú us diria que cal fer-los fora. Potser us hauríeu trobat gent que us diu ‘aquests són uns getas‘, però ningú t’hagués demanat amb insistència un desallotjament”, explica la propietària del negoci que hi ha just al costat de la Ruïna –que prefereix mantenir l’anonimat–. Amb tot, manté, com també ho fan altres veïns, que s’està donant una imatge esbiaixada de la realitat. “A les 8 els nens van a escola i els comerços obren com sempre”, explica la cambrera al TOT. Insisteix que hi ha opinions diverses sobre l’estil de vida dels ocupes, però assegura que “mai han sigut conflictius i que ara responen a provocacions”.

És exactament el mateix que argumenta el porter del bloc de pisos del carrer de Mandri, que des del seu portal veu el mur de protecció que han creat els ocupes del Kubo. “Quan els provoquen es reboten amb violència, però abans no eren així”, explica. “Els veies passejar, de casa al Mercadona i del Mercadona a casa. A vegades feien alguna festa, però havien arribat a avisar i cap problema”; una impressió que comparteixen altres veïns entrevistats. Amb tot, diu que la situació se n’ha anat de mare i recorda que al seu bloc hi viu gent gran que ara “té por”.

Cases okupades: La Ruïna i el Kubo a la plaça Bonanova. Okupas habitatge
Una barricada a les cases okupades | Jordi Play

Indignació amb la dreta

Ara bé, com s’ha arribat aquest punt? Alguns veïns són força concrets en les seves argumentacions. “Tot comença amb la de Valents [Eva Parera], que venia amb una càmera uns minuts a provocar i generar mal ambient”, diuen des del bar veí. “En aquest bloc hi ha un noi, que Valents ha apadrinat, que es va comprar una pistola de balins i va començar a disparar-los. Els ocupes s’hi van tornar amb un coet. És perillós. I si algun dia es crema l’edifici?”, diu la cambrera del local.

En la línia es pronuncien a l’altre edifici. “Són nois de 15 anys potser, menors d’edat segur, que venen de nit a tirar-los pedres”, explica el Carlos al TOT. “Quan passin les eleccions, aquí no vindrà ningú. Fa 16 anys que ocupo aquesta porteria i mai ha vingut cap polític”, exclama. “Per què vens ara? Per què cal generar aquesta situació d’odi que s’estén pel barri?”, es pregunta poc abans de respondre ell mateix: “Per aconseguir quatre vots”. Més enllà de Valents, que curiosament ara ha sortit a demanar que no es faci campanya amb aquesa problemàtica, representants de Ciutadans han decidit anar-hi cada dimarts. Cal recordar que el partit taronja ha volgut desmarcar-se de les darreres accions de Desokupa –proper a l’extrema dreta i a Vox–, defensant que poden protestar de forma pacífica i, negant, això sí, cap mena de responsabilitat en l’escalada de tensió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 12, 2023 | 08:50
    Ricard maig 12, 2023 | 08:50
    Indesitjables ho són tots. Ara bé si cal triar-ne uns de pitjors són els contraocupes. Per què: 1. Són uns oportunistes, que volen atiar l'odi per animar una parròquia desmotivada perquè el sistema els va a favor. 2. Aquests racistes tant poden assetjar un ocupa com qualsevol català que se'ls posi pel mig, perquè la seva lluita consisteix en destruir Catalunya. Són els mateixos que van atacar Catalunya Ràdio, el CIC o qualsevol ciutadà que no estigués d'acord amb l'agressió pancastellanista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa