Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Boira a Barcelona pel contrast entre l’aire càlid i l’aigua freda del mar
  • CA

Dia de boira a Barcelona. Des de diversos punts de la ciutat s’observa com la capital catalana està ennuvolada per una massa de boira provinent del litoral. Això es deu entre el contrast de la massa d’aire càlid que hi ha en superfície, per les elevades temperatures que es registren aquests dies –massa elevades per l’època de l’any-, en contraposició amb l’aigua del mar, que encara està freda. El resultat de tot plegat és aquest fenòmen meteorològic que s’observa a peu de carrer, a zones com el carrer de la Marina, però també des de l’Observatori Fabra.

Boira a Barcelona pel contrast entre l'aire càlid i l'aigua freda del mar / Alfons Puertas (Observatori Fabra)
Boira a Barcelona pel contrast entre l’aire càlid i l’aigua freda del mar / Alfons Puertas (Observatori Fabra)

Avís per contaminació

Alhora, el Departament d’Acció Climàtica ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l’ambient atmosfèric als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial de la conurbació de Barcelona. I ho fa en el marc de la desena onada de pols africana que es registra des que va començar el 2022. I d’aquestes, quatre han obligat les autoritats a activar un avís preventiu.

Els municipis afectats són Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Quan s’activa i què podem fer

La fase d’avís preventiu es posa en marxa quan en dues estacions o més de la XVPCA a l’àrea metropolitana se supera el valor de mitjana de 50 µg/m³ diaris de PM10 i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells. I què podem fer els ciutadans? S’aconsella regular la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i baixar-la a l’hivern. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… i evitar-ne les purgues i les arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres d’aquestes calefaccions.

Pel que fa a la mobilitat, s’anconsella realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic i si és possible, “treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa”.

Més notícies
Vista panoràmica de Barcelona, amb la Torre Glòries, en imatge d'arxiu / Jordi Play
Nits de mal dormir a Barcelona aquesta setmana
Notícia: Nits de mal dormir a Barcelona aquesta setmana
Comparteix
La temperatura rondarà els 20 graus al llarg de la matinada durant tota la setmana
Banc de boira a Barcelona / Alfons Puertas
VÍDEO | La inusual imatge de la boira endinsant-se a Barcelona
Notícia: VÍDEO | La inusual imatge de la boira endinsant-se a Barcelona
Comparteix
Un núvol baix ha fet disminuir la visibilitat fins bona estona després de sortir el sol al voltant del Besòs
Un treballador fent tasques de prevenció d'incendis al Parc Natural de Collserola / AMB
Collserola comença la campanya de prevenció d’incendis amb poca pluja
Notícia: Collserola comença la campanya de prevenció d’incendis amb poca pluja
Comparteix
Hi ha hagut un 37% menys de precipitacions del que seria habitual per l'època de l'any
Piscines descobertes a Barcelona per l’estiu del 2023
Notícia: Piscines descobertes a Barcelona per l’estiu del 2023
Comparteix
Els horaris, dates d'obertura i tarifes de les principals piscines descobertes de Barcelona per a passar-hi una estona agradable ara que arriba l'estiu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa