Bilingüisme polític al Metro

"El català hi ha de ser sempre, la seva presència no pot ser a discreció i ideologia del conductor de Metro de torn"

“Els empleats i empleades de TMB poden parlar tant en català com en castellà, ja que totes dues llengües són oficials a Catalunya. En el moment d’una incidència són ells qui escullen l’idioma que els és més fàcil per donar un missatge clar i concís”. És la resposta de l’empresa pública que gestiona el Metro de Barcelona a la queixa d’un usuari perquè no es va comunicar una incidència també en català durant un trajecte. Per fortuna, el conductor no tenia per llengua materna el rus o el xinès… Poques hores després, TMB va rectificar assegurant que el català és la “llengua vehicular” a la xarxa de Metro.

Però la resposta de TMB té un biaix clarament polític. Aquest bilingüisme que defensa aferrissadament el nacionalisme espanyol com a via per extingir l’ús social dels catalans. És només cosa del comunity manager de TMB o és directriu de la casa donar aquestes respostes empeltades d’ideologia als usuaris que legítimament reclamen el seu dret a rebre el servei, com a mínim en la llengua mare del país? Naturalment, el Metro fa avisos –més si es tracta d’una emergència o problema- en diversos idiomes, també el xinès. Però el català hi ha de ser sempre, la seva presència no pot ser a discreció del conductor de torn.

Poder dir quatre paraules en català ha de ser un requisit mínim exigible per treballar en un transport públic dirigit a ciutadans que tenen el dret a rebre un servei com a mínim en la llengua del país, perquè el Metro el paguem entre tots, no només els usuaris que tenen el castellà com a llengua materna.

TMB ha rectificat però no sabem per què. És només façana, o és comunity manager de clic fàcil? El més democràtic és que la companyia aclarís si la política lingüística de l’empresa la marca cada conductor segons la seva militància o si, com assegura en la rectificació, creu en el dret dels catalans a ser atesos en català.

Comentaris

  fat boy 02/07/2021 4:03 pm
  Com deia aquell, el millor bilinguisme es aquell que posa Entrada en espanyol i Sortida en catala.
  Ramon 02/07/2021 5:40 pm
  Odio tant Espanya que els desitjo bilingüisme.
  FRAN BCN 02/07/2021 7:45 pm
  Quasi tots els empleats de TMB són castellanoparlants, no passa res, son els fills i nets d'empleats de tota la vida.....és el què hi ha...
   Ramon 02/07/2021 8:33 pm
   I tant, que passa. Passa que ens van mentir i enganyar miserablement. Llur objecció a les lleis de normalitzció de la llengua pròpia de Catalunya fou que no atabaléssim "loh maiore". Però aquests colons que ara no se'ns adrecen en català ja són els fill, si no els néts!, d'eixos "maiore".
  Angelblau 02/07/2021 9:46 pm
  També a la Teletres
  Juan 02/07/2021 11:23 pm
  Esteu malament del cap. L'Aguilera, més activista que altra cosa i que practica un gènere pseudoperiodístic conegut com propaganda, ha d'evidenciar la seva intransigència i el seu radicalisme i fanatisme per compensar el seu cognom "colono". Generalment aquells independentistes que tenen cognoms espanyols són els més hiperventilats, o directament se'l catalanitzen. Pobre colla d'abduïts, aculturitzats i renacionalitzats que els han menjat el tarro des de ben petits amb una nació/pàtria inventada i idealitzada que mai ha existit. Per això combaten tan acarnissadament el castellà, la llibertat d'escollir idioma, el bilingüisme, el multilingüisme, la llibertat de cadascú. Un nacionalisme intrasigent que reivindica la llibertat però que la proscriu i limita sempre que no li convé en seu deliri identitari.
   Ricard 03/07/2021 10:02 am
   L'autora està malament del cap? Miri, vagi a Perpinyà, Madrid o a Lisboa i sigui multilingüe allà. I no dubti que el faran fora de la feina. I en canvi a Catalunya no? Em sap greu però els castellanistes a Catalunya ens volen morts. Ho sento, no ho aconseguiran. Per això cal tenir un país lliure. Sempre és el mateix. Sempre.
   bette 03/07/2021 11:46 am
   Tu si que estàs delirant xato.
  Luisnomeacuerdo 03/07/2021 1:00 am
  Los fascistass independentistass y su obsesión con la lengua como causa de exclusión de sus compatriotas, chati más te valdría emplearla para otros temas más nobles y saludables.
   bette 03/07/2021 11:45 am
   Ets molt ignorant i maleducat Luisnomeacuerdo.
  Psuc de Franco, club de ricatxos 03/07/2021 7:41 am
  El genocidi e3l català q Barcelona es diu COLAU.PSUCoscubiella.155
  Top 03/07/2021 3:42 pm
  El bilingüisme social no existeix pas. Hi ha individus bilingües (o multilingües) però les societats no ho són pas mai. L'exemple lluny dels PPCC és el Quebec i precisament la ciutat de Montréal on hi ha una part de la ciutat exclusivament poblada per anglòfons. Però com les lleis lingüístiques del Quebec no són pas la merda de lleis que tenim al Sud-CAT, el francès és ben protegit. La presència de la llengua espanyola - que vol dir la presència d'Espanyols al Sud-CAT és simplement una situació de Colonització precedida per una Invasió militar i una Ocupació Massiva. Només cal veure tota la purriassa espanyola que infecta la web com infecten la terra catalana.
  Tap 03/07/2021 3:47 pm
  El jorn que els Sud-Catalans encetin el Boicot massiu als Espanyols i a llur llengua, iniciaran el veritable procés d'alliberament i cap a la Independència. Però quan hom copsa que a aquesta web els lectors catalans continuen llegint els comentaris dels Espanyols i pitjor: els els contesten, aleshores MAI els Catalans assoliran la Independència. Només cal recordar el comportament dels presos polítics al judici i no haver exigit el Català. Haurien pogut fer un escàndol planetari i no ho van pas fer. Poble mesell i líders incapaços i sense el que cal tenir.
  Top 03/07/2021 3:55 pm
  Els Sud Catalans i llurs elits són gent "prima" vorejant el mesellisme. Els manca el tremp i l'autoestima i malgrat haver fet la Revolució Industrial (amb els Bascos) mentre els Espanyols romanien a l'Edat Mitjana, el terror militar d'aquests darrers aplicat periòdicament des del segle XIX ha generat una por ancestral a la Repressió. Aquesta Repressió és el terror que actualment els Espanyols infringeixen als Catalans a tots els nivells: torturar, apallissar, robar, empresonar, insultar, humiliar, etc. I té efectes permanents malgrat totes les collonades que les elits etziben diàriament. I els Espanyols ho saben. I la purriassa que ve a la web també. Per això hi vénen. Així, doncs, si realment voleu fotre fora els Espanyols del Sud-CAT (és el que significa Independència), el primer que cal fer és Boicotar-los llur llengua. Ja copsareu la ràbia que els pujarà. Tenim l'arma letal per derrotar-los.
  David 03/07/2021 7:23 pm
  La majoria de gent parlem ambdues llengües segons ens convingui. En canvi, hi ha qui parla només en castellà per elecció (bàsicament els capolls), i també hi ha qui només parla en castellà perquè en el seu entorn no ha tingut massa opció de practicar el català en el dia a dia excepte en l'escola i els fa vergonya o realment no el saben prou. Això s'ha de canviar, no sé com. El que està clar és que es va idear un sistema educatiu pensat per a que tothom pogués parlar ambdues llengües i no funciona.

Nou comentari