Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
TMB encén la polèmica sobre l’ús del català al metro

La queixa d’un viatger perquè personal del metro avisés per megafonia d’una incidència només en castellà i no fes ús del català ha originat una controvèrsia aquesta setmana a les xarxes socials sobre l’ús de les llengües al transport públic de Barcelona. “No estaria de més que puguin utilitzar la llengua catalana també”, va escriure un usuari de Twitter aquest dimecres. La primera resposta de TMB a la queixa va desencadenar comentaris de reprovació a la companyia i un debat intens sobre quin criteri ha de regular els idiomes en els serveis públics a Catalunya.

“Els empleats i empleades de TMB poden parlar tant en català com en castellà, ja que totes dues llengües són oficials a Catalunya”, va sostenir l’empresa pública en primer terme. La resposta acumula prop de 800 comentaris, molts d’ells crítics amb el posicionament de TMB. La Plataforma per la Llengua va intervenir en la discusió oberta a la xarxa per oferir el seu servei de queixes a l’usuari que no entenia per què no s’havia comunicat la incidència per megafonia també en català.

Gairebé 12 hores després de la primera piulada i amb la polèmica desfermada a Twitter, TMB va rectificar. “La resposta que s’ha donat no és adequada i no respon als protocols de TMB. La llengua vehicular de TMB és el català”, va afirmar aleshores la companyia. En la discusió, fins i tot, han intervingut partits polítics. La CUP va exigir “rectificacions immediates” a l’empresa després del seu primer missatge que equiparava l’ús del català i del castellà. Per la seva banda, el regidor del PP Óscar Ramírez ha titllat de “lamentable i sectària” la rectificació de TMB.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a juliol 02, 2021 | 13:23
    Ramon juliol 02, 2021 | 13:23
    El quid, allò clau per a espanyols i coscubieles, és que el català no sigui necessari. Que no sigui imprescindible. Aquest, aquest és des de sempre l'objectiu clau d'espanyols i coscubieles. Que el català no pugui anar sol. El castellà, sí, que pot anar-hi. Però no el català. I òbviament això és condemnar-lo a anar retrocedint i retrocedint. Que ja és el que volen espanyols i coscubieles.
  2. Icona del comentari de: Ramon a juliol 02, 2021 | 13:29
    Ramon juliol 02, 2021 | 13:29
    Atenció al plantejament de la queixa: demana que, en català, TAMBÉ. O sigui no la normalització del català, no. Demanem el bilingüisme. I de facto ni això. En realitat, si us hi fixeu, espanyols i coscubieles només se'n recorden de l'anomenat bilingüisme (no hi ha societats bilingües), només el reclamen, quan detecten un àmbit on la llengua pròpia de Catalunya encara hi resisteix amb dignitat. Quan el català ja no hi és o quan hi resta de manera residual, anecdòtica, aquells mateixos fills de puta no tinguis por que reclamin paritats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa