Barcelona tornarà a viure un 8 de Març de mobilització massiva, després de l’èxit de l’any passat. Desenes de concentracions i actes feministes esquitxaran de violeta la ciutat i la convocatòria de vaga general afectarà a sectors estratègics com el transport, la salut i les escoles. El moviment feminista convida a absentar-se dels llocs de treball, però també a fer vaga de consum –no pagar per béns ni serveis i minimitzar la despesa energètica– i reduir al màxim les tasques vinculades a les cures –atenció als infants i dependents, feines domèstiques, etc– per visibilitzar el valor de les dones com a meitat de la societat i incloure a la jornada a aquelles que no puguin permetre’s faltar a la feina o que no en tinguin cap de remunerada.

El Dia de la Dona 2019 subratllarà les desigualtats de gènere en l’àmbit laboral, que es manifesten en fenòmens transversals com la bretxa salarial, el sostre de vidre en els ascensos professionals, les dificultats de conciliació i la invibilització dels treballs de cures. Una reivindicació que agrupa múltiples realitats laborals, des de la precarietat de les kellys als hotels fins als obstacles que troben les empresàries i directives en oficis masculinitzats. Tot plegat, és clar, sense oblidar la denúncia de la violència i els assassinats masclistes ni l’assetjament sexual, que l’any passat van protagonitzar nombroses pancartes i lemes que emulaven la campanya internacional #Metoo. 

Matí lúdic, tarda guerrera

La mobilització començarà a primera hora amb esmorzars feminins i cercaviles, així com concentracions i dinars sectorials en diferents punts de la ciutat. Una d’elles és la manifestación estudiantil de les 12h de migdia amb sortida des de la plaça Universitat. L’ambient lúdic i festiu anirà guanyant contundència a mesura que avanci el dia, fins assolir el punt àlgid de mobilització durant la manifestació de la tarda a la Gran Via. La capçalera estarà situada a la cruïlla amb el carrer Rocafort i començarà a avançar cap al centre a les 18.30 hores.

L’itinerari continuarà la Gran Via fins al passeig de Gràcia, on baixarà cap a plaça Catalunya per celebrar-hi un acte final a les 20h amb lectura de manifest i actuacions artístiques. El lema d’enguany és ‘Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere’ i al capdavant hi haurà dones, lesbianes i transexuals. La marxa preveu un bloc específicament “mixt” que accepta l’assistència d’homes. Com a norma general el moviment feminista convida als homes a donar suport a la jornada sobretot assumint les tasques de les dones en vaga tant a les feines com a casa i, en cas de voler assistir a marxes o actes, demana un esforç conscient de discreció per no eclipsar el protagonisme femení. El conjunt d’actes convocats es pot consultar en aquest mapa col·laboratiu elaborat per El Salto Diario.

Serveis mínims tota la jornada i dues aturades de dues hores

La jornada de vaga a Catalunya la coordina la plataforma Vaga Feminista, que agrupa més de cent entitats i col·lectius feministes, però laboralment s’empara en les convocatòries formals de vaga general que han presentat diversos sindicats minoritaris, com CNT, CGT o la Intersindical. Els majoritaris CCOO i UGT no s’hi han sumat però han tramitat el permís a una aturada de dues hores per torn de treball, que es pot fer al llarg de tot el dia però es visibilitzarà especialment a les 12h i a les 16h.

Com en qualsevol altra jornada de vaga, no és necessari comunicar prèviament la decisió d’absentar-se del lloc de treball i l’empresa té dret a descomptar del salari el temps no treballat i la part proporcional de les pagues extres i complements. Algunes companyies, no obstant, han acordat no aplicar la retallada com a expressió de suport a la igualtat de gènere. L’Ajuntament de Barcelona i d’altres entitats i institucions han anunciat que cancel·len tota l’agenda pública.

D’acord amb la convocatòria formal de vaga, la conselleria de Treball de la Generalitat i el govern espanyol han decretat serveis mínims als transports públics, així com en altres serveis bàsics com l’atenció sanitària o l’educació. Així, el metro i l’autobús de Barcelona –operats per la metropolitana TMB–, les dues xarxes de tramvia i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya funcionaran amb un mínim del 50% del servei de 6.30 a 9.30 h i de 17 a 20 hores, mentre que la resta del dia circularan un 25% dels combois habituals com a mínim. Pel que fa a Renfe, estaran operatius un de cada 3 trens en el cas de Rodalies i quasi tres de cada quatre en el cas dels AVE i Llarga distància. A les autopistes treballarà un terç de la plantilla.

 A les escoles hi haurà una ràtio de docents per aules i una persona de l’equip directiu per cada centre de treball. Un terç de la plantilla haurà d’anar a treballar segur en serveis complementaris com els menjadors escolars, les activitats fora de l’horari lectiu i les llars d’infants. Als hospitals funcionaran al 100% els serveis més crítics, com les urgències, les unitats de cures intensives (UCI) i vigilància intensiva (UVI) i els quiròfans d’urgència. A la resta de departaments i als ambulatoris es prestarà el servei propi d’un dia festiu sense sobrepassar el 50% de l’atenció habitual, amb consultes d’urgència funcionant al 25%.

Més notícies

Colau crida a una vaga “massiva” el Dia Internacional de la Dona

Notícia: Colau crida a una vaga “massiva” el Dia Internacional de la Dona
Comparteix
L'alcaldessa critica els que rebutgen la protesta del 8-M i diu que "no es pot ser feminista sense qüestionar privilegis"
Notícia: Colau crida a una vaga “massiva” el Dia Internacional de la Dona - Mobile

Arran “escalfa” la vaga feminista cremant pneumàtics als túnels de Vallvidrera

Notícia: Arran “escalfa” la vaga feminista cremant pneumàtics als túnels de Vallvidrera
Comparteix
Han tallat el trànsit en un dels principals accessos de Barcelona
Notícia: Arran “escalfa” la vaga feminista cremant pneumàtics als túnels de Vallvidrera - Mobile
Un carrer fosc i pendent de reformar al barri del Bon Pastor / Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament edita un manual per ensenyar “urbanisme feminista” als tècnics municipals

Notícia: L’Ajuntament edita un manual per ensenyar “urbanisme feminista” als tècnics municipals
Comparteix
Les regidores Janet Sanz i Laura Pérez presumeixen de les 11 "marxes exploratòries" realitzades, amb les que 173 dones han diagnosticat mancances als carrers del barri
Notícia: L’Ajuntament edita un manual per ensenyar “urbanisme feminista” als tècnics municipals - Mobile
El 14 de febrer, 'Sant Violentí', serà el preludi de la gran manifestació feminista del 8-M a Barcelona / ACN

El moviment feminista barceloní sortirà al carrer per “Sant Violentí”

Notícia: El moviment feminista barceloní sortirà al carrer per “Sant Violentí”
Comparteix
L’organització de la vaga del 8-M farà una concentració a Portal de l’Àngel per denunciar l’opressió que s’amaga darrera del mite de l’amor romàntic
Notícia: El moviment feminista barceloní sortirà al carrer per “Sant Violentí” - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa