L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha defensat avui que les dones facin vaga “massivament” aquest divendres pel Dia Internacional de la Dona, 8M, i ha criticat els que rebutgen fer-la des d’una posició privilegiada.

“No només ens manifestarem sinó que farem vaga”, ha avisat, i ha sostingut que les dones privilegiades  –com les que tenen càrrecs electes– s’hi han d’afegir per les que han estat silenciades, ha dit en l’entrega del XXXIII Premi 8 de març-Maria Aurèlia Capmany.

Colau ha anunciat que farà vaga, conscient de la diversitat del feminisme, i ha avisat: “Encara que alguns vulguin dir que es pot ser feminista de manera liberal, com en diuen ara, és impossible ser feminista realment sense qüestionar els privilegis d’alguns, per això té encara més sentit fer vaga”, ha dit en referència a la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, encara que no l’ha esmentat.

Una “onada reaccionària que no ha de generar por”

Colau ha avisat que no ha de sorprendre que es produeixi una “onada reaccionària d’aquells que se senten qüestionats per aquesta mobilització”, però ha advertit que aquesta reacció no ha de generar por, sinó convèncer encara més del poder de les dones i del suport que han de prestar-se per no donar ni un pas enrere.

Ha advertit que el discurs més habitual és el de la dona blanca amb feina i la vida resolta, i ha demanat que no s’oblidi que es tracta d’un assumpte estructural: “El que demanem aquí no són engrunes, no és caritat, no és una petita ajuda o un premi, sinó que som aquí per donar la volta a un sistema que genera desigualtats i violència”, ha argumentat.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha subratllat que cal un “qüestionament general de l’economia”, perquè la precarietat té rostre de dona, i ha apostat per fer més i aconseguir drets per a totes les dones, sense deixar a cap enrere.

Les iniciatives premiades

El premi del jurat, dotat amb 15.000 euros, ha recaigut en Desenvolupament del projecte de la criatura, Re (D) Productora Feminista, de La Raposa del Poble-sec, per contribuir a crear una xarxa de treball i suport mutu que doni visibilitat a les dones, lesbianes i transexuals de la ciutat i les seves experiències en àrees de treball tradicionalment masculinitzades.

Vol ser un “pàgines grogues feminista”, segons han explicat en recollir el premi les impulsores del projecte, que centralitza recursos i iniciatives feministes i permet que es posin en contacte i també contractar serveis, entre els quals n’ha citat alguns com els de paleta i pintor.

El premi del públic, amb 3.000 euros i 28 vots de 85, ha estat per a Cuinant polítiques poètiques, del Sindicat de Treballadores de la Llar (Sindillar), per promoure una economia social, solidària i feminista i la inserció laboral de dones migrades i la seva inclusió social i cultural.

L’objectiu d’aquesta edició del premi, amb el lema Pa i roses, és premiar projectes que contribueixin a la prevenció i la lluita contra les desigualtats econòmiques i laborals de les dones, i facilitar eines d’autoorganització i empoderament per combatre la feminització de la pobresa i la precarietat.

A aquesta edició del premi s’havien presentat 16 projectes –dos més que l’any passat–, representants dels quals han assistit a l’acte, que ha comptat amb una actuació de poetry slam de Crisal Rodríguez i una altra del Cor Jove de la Coral Sant Medir. Les integrants del cor s’han anat aixecant d’entre el públic per cantar, fet que ha sorprès.

Més notícies

La ciència té nom de dona

Notícia: La ciència té nom de dona
Comparteix
Alma és una nova manera de parlar del fet social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social ”la Caixa”
Notícia: La ciència té nom de dona - Mobile

Arran “escalfa” la vaga feminista cremant pneumàtics als túnels de Vallvidrera

Notícia: Arran “escalfa” la vaga feminista cremant pneumàtics als túnels de Vallvidrera
Comparteix
Han tallat el trànsit en un dels principals accessos de Barcelona
Notícia: Arran “escalfa” la vaga feminista cremant pneumàtics als túnels de Vallvidrera - Mobile
Un carrer fosc i pendent de reformar al barri del Bon Pastor / Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament edita un manual per ensenyar “urbanisme feminista” als tècnics municipals

Notícia: L’Ajuntament edita un manual per ensenyar “urbanisme feminista” als tècnics municipals
Comparteix
Les regidores Janet Sanz i Laura Pérez presumeixen de les 11 "marxes exploratòries" realitzades, amb les que 173 dones han diagnosticat mancances als carrers del barri
Notícia: L’Ajuntament edita un manual per ensenyar “urbanisme feminista” als tècnics municipals - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa