Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona tindrà un dentista gratuït per a infants i sensesostre
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona, Sant Joan de Déu Serveis Socials i l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona han posat en marxa un centre odontològic gratuït per a infants i persones adultes en situació de vulnerabilitat. Es preveuen atendre uns 150 infants de fins a 7 anys i unes 500 persones sense llar a l’any, perquè puguin rebre serveis que ara com ara no estan coberts per la cartera pública, en espera que es desplegui la llei de salut bucodental del Parlament. La previsió és que es realitzin unes 1.100 obturacions, 100 pulpectomies (tractament de càries en dents de llet), unes 500 higienes i unes 50 endodòncies.

La nova consulta es troba ubicada al districte de Sarrià-Sant Gervasi i el consistori hi aportarà uns 120.000 euros l’any. El nou centre d’odontologia està ubicat en un immoble de dues plantes al carrer Bonaplata de Barcelona, propietat de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu. Un equip integrat per professionals sanitaris i socials –una odonto-pediatra, una odontòloga per a adults, una higienista, un professional d’infermeria i un integrador social– atendran tres dies a la setmana les persones que els derivin les entitats que atenen col·lectius amb alt risc d’exclusió social.

Millor l’accés al dentista

Segons dades destacades per l’Ajuntament de Barcelona, es calcula que com a mínim un 12% de la població de Catalunya té dificultats per accedir als principals tractaments odontològics. Una xifra, ha destacat la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, prèvia a la pandèmia del coronavirus. La nova consulta s’emmarca en l’estratègia de l’Ajuntament per ampliar la cobertura de serveis odontològics de la població barcelonina. “És un pas més per fer el dentista més accessible a les persones per a qui no ho és”, ha afirmat en roda de premsa per presentar la nova consulta.

El nou conveni de col·laboració incorpora per primera vegada l’atenció a infants que presentin problemes en la seva dentició temporal i que es trobin en situació de vulnerabilitat, que seran derivats des dels diferents Centres Oberts que hi ha a la ciutat o bé des del Servei d’Inserció Social de Famílies amb infants a càrrec, prèvia revisió i diagnòstic als Centres d’Atenció Primària (CAP).

Persones sense llar

La nova Consulta Odontològica Solidària atendrà també persones sense llar derivades pels serveis municipals d’atenció social a l’espai públic i entitats de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), de la qual també forma part Sant Joan de Déu Serveis Socials. Aquesta atenció ja es fa des del 2018 a la consulta oberta per l’Ajuntament de Barcelona al carrer de Viladomat. Des de la seva posada en marxa, la consulta ha atès unes 2.000 persones, de les quals el 53% són dones. En total s’han fet més de 14.000 visites; unes 5.400 obturacions; unes 2.300 higienes; gairebé 1.600 pròtesis i unes 400 endodòncies.

Barcelona comptarà properament al barri de Torre Baró amb un segon local per ampliar aquest servei. Segueix vigent el conveni signat fa prop d’un any amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental per atendre amb preus reduïts les persones vulnerables que siguin usuàries de la Targeta Rosa o bé de la Targeta Barcelona Solidària.

El dentista municipal, sense data concreta

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona avança en el projecte de dentista municipal, obert a la ciutadania i que ofereixi serveis amb preus per sota dels habituals, si bé sense una data concreta perquè sigui una realitat. Preguntada sobre aquesta qüestió, Tarafa ha respost que els tempos s’han hagut d’adaptar després que l’haguessin d’aturar per les mesures cautelars davant del recurs presentat pel Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va aixecar les cautelars el febrer passat. Tarafa, que ha evitat detallar el calendari, espera que el projecte sigui una realitat a finals del 2021 o durant el 2022, ha dit.

Llei de salut bucodental

La regidora també ha instat el futur Govern a desplegar la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental aprovada pel Parlament el setembre de l’any passat. La llei vol ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques. Els infants de fins a 14 anys, les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social i les persones amb diversitat funcional seran els destinataris d’un programa que s’haurà de desplegar en el termini de cinc anys, tot i que el text també preveu que l’atenció bàsica de la salut bucodental acabi cobrint tota la població.

Tarafa també ha demanat a l’executiu espanyol -del qual forma part la seva formació- que apliqui l’acord del pacte de govern segons el qual incorporarà l’atenció bucodental en la cartera de serveis. La regidora ha conclòs que les iniciatives del consistori són processos per fer més accesible el dentista però que l'”objectiu final és que l’atenció bucodental s’incorpori a la cartera de serveis pública”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa