L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat un pla extraordinari d’activitats d’estiu per a infants i adolescents per fer front a l’impacte de la Covid-19 amb un pressupost de 7 milions d’euros, un 33,54% més que l’any passat. En total s’oferiran 387.754 places d’activitats amb inscripció, 40.139 més, que es desenvoluparan durant tot el juliol i l’agost. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que s’adjudicarà beca a tothom que compleixi els requisits, “sense limitació pressupostària”. De fet, Colau ha explicat que una de les voluntats és arribar especialment a les famílies més vulnerables i que s’hagin vist més afectades per la crisi del coronavirus.

El pla contempla també obrir a l’agost equipaments que tradicionalment no estaven disponibles. El pressupost total és de 7.090.000 euros, que serà ampliable en funció dels ajuts que se sol·licitin. Del total, 2.060.0000 es destinaran als barris d’acció prioritària en el marc del Pla de Barris per reforçar l’oferta assequible o gratuïta. El pressupost es destinarà a ampliar activitats que ja es feien l’any passat en aquestes zones i a programar-ne de noves. En concret, i en línies generals, a partir de la fase 3, que és quan estan permeses aquestes activitats, hi haurà els casals Baobab per promoure educació en el lleure en els barris on no n’hi ha oferta i que compta amb joves del barri per al suport de monitoratge, així com altres casals en col·laboració amb entitats i que es faran per primera vegada adaptant-se a la realitat de cada zona.

D’altra banda, des del Consorci d’Educació es posarà en marxa el programa Èxit Estiu en 26 instituts de secundària per a fer reforç tres setmanes del juliol per a l’alumnat d’ESO amb més dificultats. Es tracta d’una extensió del programa Èxit que es porta a terme durant el curs i que compta amb la figura d’un jove mentor per fer suport i acompanyament.

Pel que fa a les beques, el pressupost inicial és de 3,6 milions d’euros però serà ampliable si és necessari. A més, per facilitar la sol·licitud d’aquestes beques s’ha prorrogat el període fins al 31 de maig. En els casos de vulnerabilitat major, també està oberta la via d’ajuts complementaris de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Colau ha reclamat també a la Generalitat que s’allarguin les targetes moneder per les beques menjador durant tot l’estiu.

El consistori ha activitat també els professionals socials d’educador social, tècnics d’integració social, promotors i altres perfils municipals i dels centres educatius amb l’objectiu que contactin amb les famílies dels infants en situació de vulnerabilitat social acreditada per serveis socials i els assessorin.

El pla té en compte que cada any el nombre de places que efectivament s’ocupen dins la Campanya de Vacances d’Estiu T’Estiu Molt és la meitat de la que es posa a disposició de les famílies perquè tothom tingui marge per escollir l’activitat més adient. En l’edició d’aquest any, s’espera que aquest “excedent” contribueixi a donar resposta, juntament amb l’augment de places, a tota la demanda.

Més equipaments i oberts a l’agost

A més, s’obriran a l’agost 25 biblioteques, 20 centres cívics i 20 patis d’escola que normalment estan tancats. L’objectiu és promoure la participació cultural d’infants i famílies, promoure els aprenentatges i oferir espais segurs per a acollir també activitats organitzades per tercers.

D’altra banda, l’Ajuntament ha elaborat material formatiu per a les direccions i els monitors, per tal que les 500 entitats organitzadores incloguin estones i metodologies centrades en l’expressió oral, la lectura i el joc matemàtic. “No es tracta d’escolaritzar el lleure sinó de fer-lo més nutritiu en aprenentatges i hàbits”, ha dit la comissionada d’Educació, Maria Trunyó.

Paral·lelament, es posarà a disposició de les entitats una sèrie de recomanacions i recursos elaborats pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) per gestionar la salut emocional en el lleure per tal que els monitors puguin detectar necessitats i oferir espais d’escolta i acompanyament. També es facilitaran telèfons d’assessorament i orientació i es crearà un canal específic per si és necessari fer derivacions a professionals.

Màxima normalitat amb la màxima seguretat

Colau ha insistit en la crítica per l’atenció donada als drets dels infants i adolescents durant la pandèmia i ha expressat que la voluntat del pla extraordinari d’estiu és atendre aquests drets. Ha reconegut que encara hi ha incerteses però que l’objectiu és poder fer “el màxim d’activitats amb la màxima normalitat” però, a la vegada, seguint tots els protocols i recomanacions de les autoritats sanitàries.

El comissionat d’Esports i temes d’infància, David Escudé, ha afirmat que les activitats s’aniran adaptant al que calgui en cada moment però ha afegit que és impossible augurar a dia d’avui quines seran aquestes consideracions.

Nou comentari