Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El risc de rebrot es manté alt a Barcelona i amenaça l’inici del curs escolar
  • CA

La segona onada de la Covid-19, tot i ser molt menys brutal que la primera, demostra que el virus SARS-CoV-2 ha vingut per quedar-se i que caldrà redoblar els esforços per minimitzar el seu impacte durant la tardor, que es preveu complicada. El risc de rebrot es manté alt i amenaça l’inici de curs, previst per al 14 de setembre. Des de mitjans de juliol el risc de rebrot s’ha mantingut per sobre de 170 –al departament de Salut salten les alarmes a partir de 100– i en els últims dies ha tornat a registrar pics de 191.

En l’últim mes, Barcelona ha registrat una mitjana de 210 casos positius al dia, una xifra elevada tenint en compte que molta gent és fora de la ciutat, però que també s’explica per l’augment substancial de proves PCR, que actualment està en més de 16.000 a la setmana. La taxa de positius es manté al voltant del 9% de tots els testos que es fan –un percentatge molt elevat indicaria que no es fan prou proves– i la velocitat de propagació s’ha tornat a enfilar per sobre d’1, tot i que s’ha mantingut més o menys estable des de principis de mes.

Evolució de la pandèmia a Barcelona / Salut

Pel que fa al nombre d’hospitalitzacions, des del 28 juliol han ingressat 286 persones als hospitals de la capital catalana, dels quals 42 han anat a la Unitat de Cures Intensives (UCI). A més, la persistència de l’elevat nombre de contagis respecte al primer mes després de la fi de l’estat d’alarma ha provocat un augment important en el nombre de defuncions. L’última setmana se n’han registrat 24 a Barcelona, una més que en els 15 dies anteriors, segons les estadístiques de Salut. 

El risc de rebrot va per zones

Segons les dades del departament de Salut, el risc de rebrot és molt més alt a Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó, que registren un índex de risc 250 punts, 70 més que la mitjana de la ciutat. Això es podria deure, en part, al cribratge massiu que la conselleria va fer a Torre Baró el cap de setmana passat, que es va saldar amb més de 800 proves PCR i 23 positius d’asimptomàtics, una xifra que representa gairebé el 10% de tots els casos detectats a Nou Barris aquella setmana.

Tot i això, Nou Barris va ser el districte amb més positius detectats entre el 10 i el 16 d’agost, última setmana completa amb dades per districtes. Més lluny es troben Sant Martí (191) i Sants-Montjuïc (187). De fet, tant Ciutat Vella com Sant Martí han experimentat una millora notable del risc de rebrot en els últims dies, que s’ha situat en 178 després d’haver començat el mes d’agost amb un índex de 282 punts, el més alt de tot Barcelona.

Es multipliquen els casos en nens

El retorn a l’escola s’apropa i en paral·lel augmenta la preocupació entre les famílies i els docents per saber com s’organitzarà el curs per evitar que brots incontrolats del virus obliguin a tancar centres de forma massiva. A més, l’augment de les proves PCR ha permès detectar més casos entre els menors de 14 anys, que en la majoria de casos són asimptomàtics i podrien jugar un paper clau en la propagació de la Covid-19 durant el curs escolar.

En l’últim mes, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha registrat 674 positius en menors de 14 anys (el 10% del total), sis vegades mes que en els 30 dies anteriors, quan només en va detectar 103 i representaven el 5% de tots els casos. Durant el confinament –que es va produir poc després de tancar les escoles– les proves en nens eren pràcticament inexistents, ja que el 80% dels positius en menors de 14 anys s’han registrat en les últimes setmanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa