El departament de Salut ha fet de moment un total de 15.556 proves PCR en els cribratges intensius de la Covid-19 en barris o àrees de diverses ciutats i ha detectat 345 persones amb el virus però sense símptomes de la malaltia (asimptomàtiques, si bé també podrien ser presimptomàtiques), un 2,22% de les mostres analitzades. A Barcelona, s’han realitzat 835 PCR a Torre Baró aquest cap de setmana, un 2,75% positives en el virus (23 casos).

Entre aquest dilluns i dimecres, s’està fent un cribratge al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona. Ahir s’hi van fer 554 PCR, de les 1.200 que estan previstes, amb 15 casos positius (2,71%). Salut ha ampliat el cribratge a Santa Coloma de Gramenet dos dies més. En els cribratges per buscar el virus entre la població, s’han desplegat diferents estratègies en funció de les necessitats de cada territori i de com es localitzava la infecció. Alguns cribratges s’han fet en carpes; altres als centres d’atenció primària (CAP) o en equipaments com centres cívics i també s’ha recorregut al porta a porta.

Resultats “molt satisfactoris”

El departament de Salut qualifica els resultats d’aquests cribratges de “molt satisfactoris”, ja que es tracta de casos de persones asimptòmatiques que, si no haguessin estat detectats, podrien transmetre la malaltia, segons indiquen en un comunicat enviat aquest dimarts.

Salut va posar en marxa a principis d’agost una nova estratègia de cerca massiva de possibles casos de covid-19 amb proves PCR en persones asimptomàtiques. Una estratègia que es fixa en localitzacions específiques de la geografia catalana on hagin pujat tant el nombre de casos com l’índex de contagi. L’objectiu és fer aflorar els casos asimptomàtics per tallar de forma precoç les cadenes de contagi en llocs on hi podria haver una transmissió comunitària alta.

Les actuacions de cribratges han estat possibles gràcies al lideratge de l’atenció primària i vigilància epidemiològica amb la col·laboració dels professionals dels hospitals i del SEM i el suport dels ajuntaments i diverses entitats locals.

Nou comentari

Comparteix