El Govern proposa que Barcelona quedi fora de l’inici de la fase 1 la setmana que ve

El ministeri de Sanitat ha d'acceptar ara la proposta de l'executiu català

El govern de la Generalitat de Catalunya ha proposat que Barcelona quedi, finalment, fora de les regions sanitàries que passaran a la fase 1 dilluns que ve. “El govern considera necessari que passi uns dies més per veure com evoluciona el virus”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés (ERC). La consellera ha opinat que és “molt probable” que el ministeri de Sanitat, que ha de validar la proposta, ho accepti. “No veig cap problema en la proposta que fem”, ha dit, confiada, Vergés. 

Ho ha anunciat en una compareixença conjunta amb el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Experts ja havien expressat que era poc probable que Barcelona entrés a la fase 1 la setmana que ve i el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, s’havia mostrat a favor de mantenir la capital catana fora de la fase 1 dilluns vinent.

El plantejament xoca amb el marc d’actuació creat pel govern estatal, que divideix la fase de desescalada en províncies i no en regions sanitàries. Per contra, la Generalitat pretén encarar el desconfinament amb les regions sanitàries. Així, la consellera de Salut ha detallat que les regions d’Alt Pirineu-Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre tenen un risc baix d’augmentar els contagis.

Barcelona ciutat, una regió sanitària amb risc moderat-at

Les regions de Catalunya central, Girona, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord i Lleida tenen un risc moderat. La ciutat de Barcelona, una regió sanitària separada, té un risc moderat-alt. Aquesta classificació es fa amb indicadors com el nombre de contagis en els últims 14 dies, la taxa de transmissió, el risc de rebrot i la capacitat de respondre-hi en cas d’existir. Una de les “especificitats” que afecten Barcelona és que hi ha “molt moviment” a l’interior de la ciutat i cap a l’exterior. 

Les sis regions amb risc moderat i moderat-alt hauran d’esperar “uns dies” per entrar a la següent fase. La consellera de Salut ha matisat que l’ajornament de l’inici de la següent fase no té perquè ser de dues setmanes i que podria canviar en uns dies. 

“El comportament de la pandèmia és molt bo a Barcelona”, ha tranquil·litzat Vergés. Ha indicat que l’índex de transmissió –el nombre de persones a qui transmet el virus cada infectat– és de 0,6 i que, per prevenció, l’inici de la fase 1 es posposarà. Vergés ha deixat la porta oberta a un desconfinament diferent a l’àrea metropolitana i a la capital catalana. Alhora, però, la ciutat té molta “capacitat assistencial”.

“El nostre país és divers. Hi ha moltes realitats, i la pandèmia s’ha comportat de maneres diferents”, ha declarat Vergés. La consellera ha rebutjat donar dates de quan canviarà de fase Barcelona perquè “posar-se dates en un camí que no s’ha fet abans té un risc molt alt”.

A la fase 1, per exemple, es permeten reunions de fins a 10 persones i els comerços podran obrir sense necessitat de cita prèvia. 

La divisió en regions sanitàries i no en províncies

Quant a la divisió en regions sanitàries i no en províncies, que rebutjada pel ministeri de Sanitat pel desconeixement de les regions per part de la població, Vergés ha defensat que “tothom” coneix el seu Centre d’Atenció Primària (CAP) i hospital de referència. Això, ha defensat, suposa que coneixen els límits de la seva regió sanitària. A més, ha argumentat que les regions són “més adaptables al territori”. 

Més informació

Comentaris

    sergi larregola 07/05/2020 1:32 pm
    no me puedo sentar a atarme el zapato porque las "fuerzas de seguridad" me denuncian ... y sin poder rebatir nada FUERZAS de SEGURIDAD del ESTADO 0 LOS SIN TECHO 5 goleada ... a ver si espavilais !!! o no

Nou comentari