Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La ‘fase 0’ arriba a Barcelona: comerç a mig gas, menjar per emportar i mascaretes al transport
  • CA

Aquest dilluns comença la ‘fase 0’ de desconfinament, segons el full de ruta decidit pel govern espanyol. Una edició extraordinària del BOE, aquest diumenge a la tarda, recull l’ordre ministerial amb les noves mesures. S’aplica a tot l’Estat, excepte a 4 illes (Formentera, El Hierro, La Graciosa i la Gomera) que salten directament a la fase 1. A la ciutat de Barcelona la nova etapa es notarà en especial en el petit comerç i el transport públic. Aquestes són les principals implicacions del primer període de desescalada després de 7 setmanes de restriccions per frenar el contagi del coronavirus. 

Petit comerç

Podran obrir al públic tots els locals comercials de menys de 400 metres quadrats. Queden exclosos, però, els que formen part de galeries i centres comercials i no tinguin accés independent des del carrer. Dins l’establiment només podrà haver-hi un client per cada treballador, sempre respectant una distància de 2 metres –un metre si es disposa de vidres o altres elements físics de separació–. Les compres en línia o per telèfon es podran recollir a la botiga amb cita prèvia, sense necessitat d’enviament a domicili com fins ara.

Els barcelonins podran anar a comprar als comerços del terme municipal i només podran visitar els de les ciutats del voltant –fet especialment d’interès en barris que fan frontera amb Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat o Montcada i Reixac– si poden acreditar que el producte adquirit no està disponible a la pròpia localitat. Dins la botiga cal estar-hi el temps mínim imprescindible.

No es podrà utilitzar en cap cas el lavabo dels locals. Tampoc estarà permès l’autoservei. Tots hauran d’oferir gel higiènic per a les mans a la porta i una paperera amb tapa per llançar mascaretes, guants o altres elements de protecció. En el cas de les botigues de roba, caldrà desinfectar l’emprovador després de cada ús.

Perruqueries

També podran obrir locals que comercialitzen serveis, com ara les perruqueries. Aquests empleats hauran d’idear sistemes extra de protecció, personalitzats segons l’espai, per evitar el contagi malgrat no poder mantenir en ocasions la distància de seguretat. Per aquesta raó hauran d’oferir un horari per a majors de 70 anys, dins les dues franges del dia en què aquest col·lectiu pot sortir al carrer: de 10h a 12h i de 19h a 20h. Almenys un cop durant la jornada i un altre cop abans de plegar hauran de desinfectar tot el local, amb els productes autoritzats pel ministeri de Sanitat o bé simplement amb lleixiu. Cada dia hauran d’estrenar material de protecció personal nou i posar-ne roba de treball netejada a alta temperatura (60-90ºC). 

Menjar per emportar

Els bars i restaurants podran obrir al públic per primer cop des de l’aprovació del decret d’alarma, això sí, només perquè els clients hi recullin el menjar i el consumeixin al seu domicili. No caldrà, per tant, pagar el suplement habitual de l’entrega a domicili. També se’ls aplica la ràtio d’un client per treballador i l’obligatorietat del gel i la paperera. La comanda no es podrà fer in situ, sinó que haurà de ser per telèfon o per internet. Tot i que hi ha pocs exemples a Barcelona ciutat, els locals petits que disposin de finestreta per atendre cotxes –típiques de cadenes de fast-food a la perifèria– sí que podran rebre i entregar la comanda allà mateix. 

El Gremi de Restauració de Barcelona, no obstant, augura que pocs restaurants i bars reobriran ja perquè no els surt a compte. La venda de menjar per emportar no compensaria les despeses fixes de pesonal i local ni tampoc la prohibició de les terrasses. 

Mascareta al transport públic

A partir de dilluns serà obligatori portar mascareta quan es faci servir el transport públic. Per facilitar-ho, es tornaran a repartir milers d’unitats gratuïtes al metro de Barcelona, com ja es va fer tres setmanes enrere. Tot i que l’Ajuntament de Barcelona havia sol·licitat un protocol de seguretat més ampli, que inclogués també haver d’usar guants, per ara els viatgers no estaran obligats a dur-ne. 

Als autobusos i trens podran seure dues persones de cada filera de seients, sempre i quan no s’usin més de la meitat de les places totals ni tampoc la fila més propera al conductor. Al metro i al tren es podrà viatjar de peu dret, però limitat a dues persones per metre quadrat.

Dos passatgers per vehicle

La mascareta obligatòria també s’aplicarà als conductors i viatgers dels taxis. A més podran tornar a viatjar junts en taxi 2 passatgers, que podran seure a la mateixa fila de seients. S’haurà de mantenir buida la plaça de copilot. El BOE no especifica si necessàriament han de ser persones que conviuen juntes. Altres vehicles privats, com furgonetes laborals, també podran transportar dos passatgers per fila.  

Esport professional

Els esportistes d’elit podran entrenar més enllà de les franges genèriques d’esport individual per a la població general, que s’han estrenat aquest dissabte amb gran afluència al front marítim i Collserola. El Consell Superior dels Esports ha establert tres categories: alt nivell –podran estar acompanyats d’un entrenador, no tindran límit de temps i podran desplaçar-se per la província–, la resta de federats –dos cops al dia però sols i sense sortir del municipi–, i amb animals –mitja jornada al dia–. A Barcelona el cas més visible serà el retorn dels entrenaments a les instal·lacions del F.C. Barcelona, tot i que en format individual.

Obres privades

També s’autoritza la represa d’obres no urgents en edificis habitats, sempre que es realitzin en pisos o espais buits i evitant el contacte entre operaris i residents. Hauran de delimitar una entrada i sortida especial per als obrers, que no sigui usada pels veïns.

Més notícies
Finalment, obrim les llibreries (més o menys)
Notícia: Finalment, obrim les llibreries (més o menys)
Comparteix
El desconfinament per fases posa els llibreters en una situació tan insòlita com la d'altres comerços i La Carbonera ens explica com l'afronten
Els restauradors de Barcelona auguren poques reobertures durant la ‘fase 0’ de desconfinament
Notícia: Els restauradors de Barcelona auguren poques reobertures durant la ‘fase 0’ de desconfinament
Comparteix
El Gremi celebra que el govern espanyol hagi rectificat i permeti usar fins al 50% de l'aforament de les terrasses a la fase 1

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa