Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona preveu obrir un miler de places d’escola bressol fins al 2024
  • CA

Barcelona preveu obrir un miler de places d’escola bressol entre el 2021 i el 2024. Així ho preveu el pla integral de l’Ajuntament de Barcelona presentat aquest dijous pel govern municipal. Actualment la ciutat compta amb 102 escoles que ofereixen en total unes 8.500 places i l’objectiu és que el 2024 en siguin 115, amb un total de 9.500 places, és a dir, mil més. La via per comptar amb més bressol, però, no és només la de crear nous equipaments sinó que el consistori també treballa amb la possibilitat d’integrar a la xarxa municipal alguna llar d’infants privada.

A més, el pla presentat també preveu doblar l’oferta actual d’espais familiars de criança municipals, passant de 16 a 32 perquè almenys la meitat dels barris en tinguin. En total, el pla suposa una inversió de 24,9 milions d’euros en equipaments per a la petita infància, la posada en marxa dels quals incrementarà en 9,3 milions la despesa anual d’aquests serveis.

Més escoles bressol

L’alcaldessa Ada Colau ha explicat que Barcelona entén que l’etapa 0-3 és “fonamental” i cal caminar cap a la “universalització” de l’escola bressol. Per això, ha dit, el consistori es proposa un objectiu “ambiciós” però “realista” per sumar un miler de places noves fins al 2024.

La comissionada d’Educació del consistori, Maria Truñó, ha explicat que la idea és construir o rehabilitar vuit noves escoles bressol: Roger (Sants-Badal), Can Rosés (Les Corts), Pere Calafell (Sant Martí de Provençals), Palamós (Trinitat Nova), Can Carreras (Guineueta), Teixonera (La Teixonera), Casernes (Sant Andreu) i Encarnació (Vila de Gràcia). Algunes d’elles fa anys que estan projectades.

De moment, el proper curs obrirà el primer de tots ells, l’escola Roger, que comptarà amb servei d’escola bressol i també amb un espai familiar de criança compartida.

A banda, s’exploraran altres vies per arribar a les 115, com ara incorporar a la xarxa municipal alguna llar privada que ho sol·liciti i que compleixi uns requisits previs per integrar-se a la xarxa pública o integrar a la xarxa municipal les 5 llars d’infants de la Generalitat que hi ha a Barcelona.

En tot cas, ha indicat que és una via que s’està obrint ja que encara no hi ha el marc normatiu per fer-ho. En aquest cas caldria un marc propi municipal per integrar les llars privades, ja que les bressol són competència municipal. Pel que fa a la integració de les llars titularitat de la Generalitat, l’Ajuntament ja està treballant amb el Departament d’Educació a través del Consorci d’Educació de Barcelona per fer els canvis de titularitat.

Actualment les 102 escoles bressol que hi ha la ciutat acullen un 20% dels infants de 0-3 anys i cobreix un 63% de la demanda, segons dades municipals. Amb els canvis demogràfics futurs, Truñó no s’ha atrevit a fer un pronòstic de com variaran aquests percentatges un cop es disposi de 115 escoles però s’ha mostrat convençuda que les xifres milloraran.

Més espais de criança compartida

L’altra pota del pla per a la petita infància preveu doblar els espais familiars de criança compartida, un servei d’atenció als infants menors de 3 anys i a les seves famílies que contribueix a trencar l’aïllament social i afavorir xarxes comunitàries per a les tasques de criança, especialment important en casos de mares soles.

En l’actualitat, Barcelona disposa de 16 espais familiars que donen servei a prop de 700 infants i famílies. L’objectiu per al 2024 és arribar als 32 espais.

D’una banda, s’obriran 3 nous espais vinculats a les noves escoles bressol municipals a Roger (Sants-Montjuïc), Pere Calafell (Sant Martí) i Teixonera (Horta-Guinardó). Per altra banda, es preveu habilitar espais en equipaments com centres cívics i casals, per obrir un mínim de 13 nous
serveis.

Les bressol es preparen per obrir a l’agost

Maria Truñó ha avançat que de les 102 escoles bressol municipals de Barcelona, almenys la meitat han homologat la possibilitat de fer activitats durant el mes d’agost. Això, ha dit, és el pas previ necessari però serà al maig, quan s’obri la campanya d’estiu, quan s’ofereixi formalment la possibilitat d’obrir durant l’agost. En funció de la demanda de les famílies i les sol·licituds es determinarà quines obren per acollir activitats d’estiu, no com a espais d’escolarització.

Després que el TSJC forcés la Generalitat a assumir el finançament que li pertoca de les escoles bressol, Truñó ha indicat que esperen que hi hagi un nou Govern per veure si s’arriba a un acord extraprocessal o es recorre la sentència.

Més notícies
Tres professores d'escoles bressol municipals a la protesta de Sant Jaume / Adrià Lizanda
Una rebaixa laboral brusca encén les escoles bressol de Barcelona
Notícia: Una rebaixa laboral brusca encén les escoles bressol de Barcelona
Comparteix
L'Ajuntament planteja canviar de categoria al personal interí en les primeres oposicions en 10 anys
Imatge d'arxiu d'alumnes d'una escola de Barcelona durant la pandèmia / Jordi Play
Barcelona incorpora 15 educadors socials en barris vulnerables
Notícia: Barcelona incorpora 15 educadors socials en barris vulnerables
Comparteix
Reforç del programa per a centres educatius de 23 barris d'atenció prioritària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa