La situació del carrer d’Enric Granados està lluny de trobar una solució definitiva que acontenti totes les parts. Després de la reducció horària de les terrasses i de l’aplicació d’un nou pla d’usos, els veïns critiquen ara que alguns negocis han aconseguit adaptar-se i capgirar la situació. La plataforma SOS Enric Granados denuncia que tots els establiments nous que s’han instal·lat el darrer any –parlen d’una desena– són de caràcter alimentari; gelateries sobretot, però també coffee’s i algun establiment de pastisseria. Mentrestant, l’Ajuntament de Barcelona ha localitzat l’obertura de “sis o set establiments alimentaris sense llicència de degustació” a la zona en els darrers sis mesos i, segons ha pogut saber aquest diari, els inspeccionarà d’ofici “per comprovar que s’ajusten a la llicència”.
Els veïns critiquen que s’està passant d’un “monocultiu de bars, restaurants i terrasses” a un altre similar comandat per “gelateries i degustacions de cafè”. “Sí que hem detectat que alguns tenen un petit tamboret o cadires a la façana, que no poden tenir-ho, però tampoc sé si podríem dir que incompleixen la llicència. El problema és que, malgrat no tenir terrassa, fan servir els bancs públics del carrer com a tal i generen moltes cues. Encara tenim més aglomeracions a Enric Granados“, insisteix en declaracions al TOT Barcelona el portaveu de la plataforma, Jordi Badia. Els veïns asseguren que aquests establiments tanquen més tard de la mitjanit, sobretot els caps de setmana, i que reclamen “fermesa” amb les inspeccions; que el seu efecte “no duri només quatre dies”.

Potenciar altres comerços
En Jordi Badia celebra que l’Ajuntament mogui fitxa per comprovar la legalitat dels nous negocis que han proliferat a Enric Granados, però insisteix que amb les inspeccions “no és suficient” i demana “assentar les bases” d’una revisió del pla d’usos vigent. “Per a nosaltres, és evident que ha tingut efectes negatius. S’ha de revisar i hem d’aconseguir trobar la manera d’incorporar esmenes que serveixin per revertir aquests nous models de negoci que tenim ara”, remarca el líder veïnal. Les entitats pròximes al carrer recorden que “si fomentem aquests tipus de monocultius, el comerç de barri se’n va en orris” i lamenten que les botigues de proximitat estan “tocades de mort”.
D’altra banda, l’Eix Comercial Nou Eixample remarca la necessitat de “potenciar la convivència” d’una zona marcada per la gran quantitat d’establiments alimentaris, sobretot de bars i restaurants. La gerent de l’entitat, Mercè Díaz, detalla que molts emprenedors “estudien la idiosincràsia i normatives de la zona” i que “quan una cosa funciona, en venen moltes d’iguals darrere”. “Estem d’acord que s’ha de regular. No interessa, tampoc en l’àmbit comercial, que hi hagi molts establiments d’un mateix tipus de negoci. Interessa la pluralitat, que la persona que passi vegi que hi ha oferta comercial variada. A Enric Granados hi ha molta restauració, que és cert que dona vida al barri, però limiten aquella zona a aquell sector”, admet Díaz en conversa amb aquest diari. El petit comerç de la zona insisteix que són “un veí més” i també reclamen que “es compleixi el pla d’usos”. Les associacions de la zona i l’Ajuntament tenen previst revisar-lo després de l’estiu.

Problemes severs a la zona zero
Jordi Badia admet que la reducció dels horaris de les terrasses “és positiva” i que hi ha zones d’Enric Granados que ho noten a la nit. Ara bé, els sonòmetres “segueixen superant els límits que marquen les directives europees”, denuncia el veí, que lamenta el poc efecte que tenen les sancions que s’apliquen per excés de soroll: “Hi ha expedients, però et trobes que després el Gremi o el mateix local presenta recurs a la justícia, un darrere l’altre, col·lapsa els serveis jurídics de l’Ajuntament i molts expedients caduquen”. Badia també remarca que algunes terrasses “col·lapsen” les entrades d’edificis i que alguns locals deixen el mobiliari recollit a la porta fins a l’hora del tancament –per no ocupar espai interior– i desperten els veïns “de matinada” quan el recullen.
Si bé és cert que des de SOS Enric Granados parlen de “petites millores” en determinades zones, també ho és que la situació a la “zona zero” del conflicte, la cantonada entre el carrer de Provença i el mateix Enric Granados, és ara pitjor que fa uns dies. “Hem detectat que bars que abans eren de menús o restaurants al vespre, ara actuen com a bars musicals. Són bars que no estan insonoritzats i que en cap cas compleixen amb l’ordenança de soroll”, retreu Jordi Badia, que lamenta alhora que el seu carrer s’ha convertit en una “zona de pas” de molts turistes que, conduïts per un guia, passen –o fan temps– en grups nombrosos en direcció a Consell de Cent o a la zona de discoteques del carrer de Tuset.

Crítiques a la gestió turística
El regidor del districte de l’Eixample, el socialista Jordi Valls, ha admès, en diferents trobades veïnals, que Barcelona ha arribat al topall de turistes que pot acollir i que gestionar la situació és un “repte” que té l’executiu d’ara endavant. No és l’única veu autoritzada que n’ha fet esment; l’alcalde Jaume Collboni també vol “menys quantitat i més qualitat”, i el ministre d’Indústria i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també ha demanat “preparar-nos” per un fenomen que va “a l’alça” i que s’ha de saber “governar”. En aquesta línia, l’Ajuntament ha presentat un pla per gestionar els fluxos turístics i desencallar els Espais de Gran Afluència (EGA), com el Park Güell, la Sagrada Família o la Boqueria, quan estiguin massificats.
Segons l’Ajuntament, la mesura ha de servir per garantir que el turisme “segueix aportant riquesa i dinamisme” a la ciutat, però els veïns més preocupats qüestionen que “no solucionarà el problema” del turisme. En Jordi Badia –de la plataforma SOS Enric Granados– creu que “fa molts anys” que l’executiu intenta gestionar els fluxos, i veu amb poc optimisme la nova aplicació. “Els diran per una APP que a Sagrada Família no hi ha entrades, d’acord, però a on els enviaran?, cap a Sant Antoni, el Ninot…? És complicat tot plegat”. En aquest sentit, els comerciants del barri també apunten que, a diferència del centre, a la zona d’Enric Granados el comerç “no es nodreix” de la massificació turística, més interessada a “passar-s’ho bé en una terrassa i comprar gelats”. Un argument més per a uns veïns que tenen clar que el que passa a Enric Granados “no se soluciona controlant els fluxos turístics”.