Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou pla d’usos de l’Eixample prohibirà els negocis relacionats amb sexe
  • CA

Protegir el comerç de proximitat i el descans dels veïns. Aquesta és la doble finalitat amb què s’ha dut a terme el nou pla d’usos de l’Eixample, la proposta del qual s’haurà de sotmetre a votació la setmana vinent a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i, posteriorment, al Ple d’aquest gener.

La novetat principal és que des del moment en què la normativa entri en vigor, quedaran totalment prohibits en tot el districte de l’Eixample qualsevol tipus d’establiment relacionat amb l’exhibició sexual i el material pornogràfic, així com els locals de prostitució i els ‘meublés’.

No a l’exemple del carrer d’Enric Granados

Segons Janet Sanz, la intenció és fer compatible el comerç de proximitat davant de l’especulació amb el descans veïnal. “Som a temps de preservar aquest model de ciutat mediterrània i compacta que aposta per la vida i la diversitat a les botigues“. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha detallat que el projecte vol evitar “nous casos de carrers que es puguin acabar transformant en un altre Enric Granados”, per la qual cosa l’espai públic guanyat “serà ordenat” i s’haurà de destinar a “passejar i jugar”. Del carrer d’Enric Granados ha detallat que compta amb 70 bars i restaurants molt concentrats en nou trams de carrer mentre que l’Avinguda Gaudí té 41 restaurants en quatre trams de carrer, una proporció “excessiva”.

Els criteris concrets

Les regles del joc seran les següents, amb restriccions adaptades a cada tipus de carrer. Així doncs, als carrers ja pacificats -com el d’Enric Granados- i els que estan en vies de pacificació -més els que tinguin aprovat el projecte d’obres- es permetrà un màxim de cinc establiments d’alt impacte -de restauració, degustació, discoteques, supermercats petits que poden obrir fins tard i botigues de conveniència, amb horaris especials- en un radi de 50 metres per evitar la concentració “excessiva” en un tram petit de 2-3 edificis. I n’hi podrà haver un màxim de 18 en un radi de 100 metres i caldrà una distància lineal de 25 metres entre establiments. En la resta de carrers i zones del districte el requisit serà d’un màxim de 20 establiments en un radi de 100 metres. A més, els comerços ja existents podran ser objecte de traspàs.

“Límits al descontrol”

Sanz ha admès que el pla és “tècnicament complex” però també l’ha definit com a “estratègic”. Ha subratllat que es tracta de posar límits “per evitar el descontrol” però que són restriccions i no pas prohibicions en tot l’àmbit de l’Eixample, un districte del qual ha recordat que té 14.000 locals en planta baixa -la xifra més alta de la ciutat- i on un de cada quatre locals són bars o restaurants, amb uns 3.200.

La tinenta d’alcalde ha posat com a exemple el pla d’usos aprovat durant el darrer mandat a Sant Antoni, atès que d’ençà 2018 “ha incrementat en 9 els establiments de restauració i les activitats comercials de proximitat han crescut un 60%”. Sanz ha afegit que el pla d’usos ha d’evitar la gentrificació i permetre “que el cor de la ciutat continuï bategant amb força”. L’ha qualificat d’eina “viva” en el sentit que seria modificable si no funcionés en algun tram. Ha agraït la diversitat de mirades de tots els actors que hi han pres part, ha dit que havia rebut prop de 50 al·legacions i ha apel·lat a la responsabilitat del grup municipal d’ERC perquè hi donin suport.

De la seva banda, Laia Bonet, tinenta d’alcalde de Transició Digital, Mobilitat i Relacions Internacionals, ha incidit en la dificultat de l’acord “ja que inicialment els socialistes hi havien votar en contra”. Ha reconegut que la regulació és estricte si bé el considera adaptat a la realitat de l’Eixample i espera que rebi els vots necessaris per tal de tirar-lo endavant.

Finalment, el pla d’usos també incorpora la posada en marxa d’un sistema d’informació i consulta obert a la ciutadania sobre l’aplicació de la normativa, amb la voluntat de posar-la a l’abast de tothom i aclarir els possibles dubtes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa