Barcelona, en alerta per episodi de contaminació atmosfèrica

Es recomana que es deixi d'utilitzar el vehicle privat i que es faci ús de transport públic, bicicleta o es camini

La nova normalitat durant la pandèmia, unida a l’arribada de pols africana pel pas d’una onada d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica, no evita que se segueixi contaminant per sobre de qualsevol recomanació. Tant és així que avui s’ha declarat l’episodi de contaminació atmosfèrica a tot Catalunya i, per tant a Barcelona, i s’hagi activat el protocol per alta contaminació de partícules en suspensió a l’aire (PM10). Això suposa que que l’Ajuntament demani a la ciutadania que eviti circular amb vehicle privat i que, per contra, opti pel transport públic, la bici o caminar.

A més, a nivell municipal, els protocols preveuen augmentar el reg als carrers amb aigua freàtica, així com als parcs i places no asfaltades. I es prohibeix l’ús de bufadors que aixequen l’aire en tasques de neteja o l’activitat en obres que aixequen pols.

La pols africana que ha arribat de la mà d’unes temperatures més elevades de l’habitual tenen la causa en una massa d’aire d’origen tropical i que s’ha desplaçat fins a la península des del Sàhara. El pic de la presència d’aquesta pols ja estava previst que es concentrés antre ahir i avui.

Els últims dies s’ha denunciat el greuge concret de la contaminació a la ciutat i les seves diverses formes de copsar-lo. D’una banda, el pes en salut, ja que està calculat que provoca un miler de morts cada any segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona. I d’altra banda, el pes econòmic, ja que es contempla que a cada barceloní li suposa una despesa de gairebé 1.300 euros si se sumen els costos associats a aquesta brutícia ambiental, segons un estudi de l’Aliança Europea de Salut Pública.

Nou comentari