La pertorbació Bàrbara pot portar pluja de fang a Barcelona

Una intrusió de pols sahariana arribarà a Catalunya dijous nit acompanyada de ruixats febles

La pertorbació Bàrbara, la segona amb nom d’aquesta temporada, està afectant des del passat dilluns la península Ibèrica i altres punts d’Europa. Aquesta enorme pertorbació, que es va aprofundir molt ràpidament, ha deixat aquest dimarts nombrosos rècords meteorològics de pluja i vent: per exemple al Puerto de Navacerrada (Madrid), on s’hi han acumulat 129,2mm en 24 hores, rècord per un mes d’octubre des de l’any 1981; o a Pamplona, on una ratxa de vent de 95 km/h ha esdevingut la més intensa des de l’any 1987. 

Aquesta pertorbació està afectant en menor mesura Catalunya, amb pluges poc importants a l’Alt Pirineu, però amb ratxes de vent de component sud que han assolit els 100 km/h a cotes altes del Pirineu, arribant als 164,9 km/h al Lac Redon (Vall d’Aran), la ratxa més elevada des de l’any 2010.

A Barcelona estem notant una pujada de la temperatura molt marcada gràcies a la massa d’aire càlid d’origen tropical que ha avançat des del nord d’Àfrica i que duu associada una intrusió de pols africana, que tindrà el seu màxim demà dijous i divendres, com podem veure al mapa de concentració de pols per demà a la tarda.

Mapa de concentració de pols sahariana aquest 22 d'octubre / Universitat d'Atenes
Mapa de concentració de pols sahariana aquest 22 d’octubre / Universitat d’Atenes

Aquesta intrusió de pols sahariana anirà acompanyada d’alguns ruixats febles, que es podran produir durant el vespre-nit de demà i la matinada de divendres. Tot i que deixaran acumulacions poc destacables, tindran un efecte clar als carrers: les precipitacions i la pols en suspensió generaran una pluja de fang que embrutarà totes les superfícies molles. 

En resum, si teníeu previst netejar el cotxe o estendre la roba, millor esperar fins divendres al matí. Excepte, és clar, si voleu que es llevin amb una fina capa de pols sahariana!

Nou comentari