Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pertorbació Bàrbara pot portar pluja de fang a Barcelona
  • CA

La pertorbació Bàrbara, la segona amb nom d’aquesta temporada, està afectant des del passat dilluns la península Ibèrica i altres punts d’Europa. Aquesta enorme pertorbació, que es va aprofundir molt ràpidament, ha deixat aquest dimarts nombrosos rècords meteorològics de pluja i vent: per exemple al Puerto de Navacerrada (Madrid), on s’hi han acumulat 129,2mm en 24 hores, rècord per un mes d’octubre des de l’any 1981; o a Pamplona, on una ratxa de vent de 95 km/h ha esdevingut la més intensa des de l’any 1987. 

Aquesta pertorbació està afectant en menor mesura Catalunya, amb pluges poc importants a l’Alt Pirineu, però amb ratxes de vent de component sud que han assolit els 100 km/h a cotes altes del Pirineu, arribant als 164,9 km/h al Lac Redon (Vall d’Aran), la ratxa més elevada des de l’any 2010.

A Barcelona estem notant una pujada de la temperatura molt marcada gràcies a la massa d’aire càlid d’origen tropical que ha avançat des del nord d’Àfrica i que duu associada una intrusió de pols africana, que tindrà el seu màxim demà dijous i divendres, com podem veure al mapa de concentració de pols per demà a la tarda.

Mapa de concentració de pols sahariana aquest 22 d'octubre / Universitat d'Atenes
Mapa de concentració de pols sahariana aquest 22 d’octubre / Universitat d’Atenes

Aquesta intrusió de pols sahariana anirà acompanyada d’alguns ruixats febles, que es podran produir durant el vespre-nit de demà i la matinada de divendres. Tot i que deixaran acumulacions poc destacables, tindran un efecte clar als carrers: les precipitacions i la pols en suspensió generaran una pluja de fang que embrutarà totes les superfícies molles.

En resum, si teníeu previst netejar el cotxe o estendre la roba, millor esperar fins divendres al matí. Excepte, és clar, si voleu que es llevin amb una fina capa de pols sahariana!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa