Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona cedeix 25 espais municipals als CAP per fer test de Covid-19

L’Ajuntament de Barcelona ha cedit 25 espais municipals a centres d’atenció primària (CAP) de la ciutat perquè puguin fer proves de detecció de possibles casos de coronavirus. Així ho ha explicat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, des del Casal de Gent Gran Joan Casanelles, equipament cedit temporalment per a esponjar el CAP El Clot, situat a pocs metres. “Són 25 espais, la majoria d’interior però també jardins on s’hi posarà una carpa”, ha dit Tarafa.

L’objectiu, ha remarcat, és “descongestionar” i és per això que el consistori es va oferir “des d’un inici” per cedir equipaments o espais per concentrar-hi les proves PCR o els tests d’antígens a pacients amb símptomes o que són contactes estrets d’un positiu. La cessió està regulada per un conveni marc, tindrà una durada inicial de 6 mesos per a cadascun dels espais, i especifica que el Servei Català de la Salut (CatSalut) es farà càrrec de les despeses d’adequació i els costos de manteniment.

Els espais cedits estan situats a prop d’un ambulatori i permeten que els CAP més congestionats per nombre de població atesa o amb més dificultats d’espai tinguin més espai físic per crear un circuit diferenciat per a atendre possibles pacients Covid. “El que és important és que tot el que és el circuit ‘brut’ estigui a part”, ha comentat. “La Primària és una peça clau del sistema sanitari i té una tensió on tots hem de posar de la nostra part”, ha indicat la regidora.

Un dels equipaments municipals que acullen proves PCR / Ajuntament de Barcelona
Un dels equipaments municipals que acullen proves PCR / Ajuntament de Barcelona

Per això, ha apuntat, el consistori es va asseure amb la Generalitat al Consorci Sanitari de Barcelona per anar “desgranant i treballant” quins CAP tenien més necessitats d’espai addicional per la pròpia congestió o per la situació “estructural” del centre. “Va ser un treball mixt de les dues administracions”, ha afegit. Tarafa també ha denunciat que cal “acompanyar” més a la Primària i ha puntualitzat que hi ha altres necessitats dels CAP, com ara tenir més professionals, que ja no depenen de l’administració local.

25 espais per a proves

Els 25 espais cedits temporalment per a fer proves diagnòstiques de Covid-19 se sumen als 45 espais que l’Ajuntament ja va cedir a alguns CAP per fer la vacunació de la grip. En total, per tant, el consistori ha cedit l’ús d’una setantena d’equipaments municipals interiors i exteriors. A banda del Casal de Gent Gran Joan Casanelles, també s’han cedit per fer proves Covid espais com ara el Casal de Barri de Nou Barris o els Jardins d’Assumpció Català.

Així, el rebedor i la cafeteria del casal són provisionalment un espai d’atenció i triatge i les sales on es feien habitualment els tallers per a gent gran són ara consultes i espais per on passen pacients a qui se’ls practica una PCR o un test d’antígens. Tarafa també ha indicat que “en base a demandes” s’anirà treballant la possibilitat de cedir altres espais, a més d’aquests 25 que ja s’han cedit.

Pla de desescalada

Preguntada pel pla de desescalada del Govern, la regidora ha afirmat que “cal trobar equilibri entre ser prudents i anar reobrint part de la ciutat”. En qualsevol cas, ha destacat que és “molt important” que els plans s’acompanyin amb “ajuts contundents” als sectors afectats i “estar convençuts” que el sistema de vigilància de la pandèmia “és prou fort per sostenir la ciutat”. “Per això és molt important que estigui reforçada, si no costarà de seguir”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa