Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els avis de la Rambla es mullen sobre qui hauria de guanyar les eleccions

A un mes de les eleccions que decidiran el futur de Barcelona, els ciutadans comencen a pensar en les seves preferències sobre qui hauria de governar a plaça de Sant Jaume durant els pròxims quatre anys i quines polítiques necessita la ciutat. En aquest sentit, un col·lectiu ben especial per preguntar és el dels avis que seuen als bancs de la Rambla. No només perquè gairebé cada dia són testimonis de què es viu al centre de la ciutat i la coneixen des de fa dècades, també perquè són el record viu de la seva història.

A la part superior de l’artèria més emblemàtica de Ciutat Vella seuen en Xavier Gusi, de 92 anys; en José Fernández, de 82; i en Manel Ibáñez, de 87. Mostren al TOT Barcelona una visió continuista quan se’ls pregunta qui hauria de guanyar les eleccions. Per part seva, Fernández aposta pel candidat del PSC, Jaume Collboni, i comparteix un argument: “Soc del PSOE, i per això el prefereixo per sobre dels altres”. En canvi, Gusi i Ibáñez es decanten per l’actual alcaldessa Ada Colau perquè “és una dona molt moguda” i perquè “ho ha fet bé”. “Hi ha policia a tot arreu, i si hi ha problemes d’inseguretat és perquè a la gent li falta educació”, insisteix Ibáñez.

La brutícia, un problema latent

Des del seu punt de vista, l’educació és també una manera de solucionar el que considera que és un dels principals problemes de la ciutat: la neteja. “El meu barri, el Raval, hauria d’estar més net, però això també es millora educant millor la gent”. També parla d’aquest problema Fernández, que insisteix que falta neteja en diversos barris, sobretot el Gòtic, on ell viu. Davant d’això, Gusi fa broma i li diu que en comptes de queixar-se el que hauria de fer és canviar de barri. “Clar, com tu vius on els rics, al costat de l’Hospital Clínic”, contesta Fernández. “Clar, a l’Esquerra de l’Eixample, perquè jo soc d’esquerres”, replica entre rialles Gusi.

A diferència del que manifesten des de fa molt de temps diverses entitats veïnals del centre de la ciutat, aquests veïns no consideren que el model turístic de Barcelona sigui cap problema. En les darreres setmanes, a més, ha estat al centre del debat polític. “Els turistes sí que els volem, que donen diners”, diu Ibáñez. “Que vinguin més creuers, que hi cabem tots a la ciutat, i així gasten els diners aquí en comptes de fer-ho en un altre país”, recalca Gusi, tot i que matisa que cal que vingui “bon turisme” i no de borratxera.

Imatge d'arxiu d'un bus turístic de Barcelona / Jordi Play
Imatge d’arxiu d’un bus turístic de Barcelona / Jordi Play

Un altre dels temes estrella de tota la legislatura del govern de coalició de BComú i PSC és la mobilitat. Les superilles i les pacificacions han estat algunes de les polítiques més notòries dels darrers anys, i per part seva, Fernández creu que s’hauria de continuar treballant en aquesta línia. “Barcelona necessita més carrers com la Via Laietana, on les voreres estan guanyant amplada i s’està donant més espai als vianants”, subratlla. En canvi, Ibáñez no creu que la presència que tenen els vehicles de motor a les ciutats l’hagin de decidir o condicionar les administracions, sinó que haurien de ser les mateixes empreses d’automoció, que haurien de dissenyar vehicles menys contaminants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa