L’Audiència de Barcelona manté en llibertat Joaquín Benítez, el professors dels Maristes acusat d’abusar de quatre alumnes i condemnat a 21 anys i nou mesos de presó, a l’espera de prendre una decisió definitiva. Les acusacions havien demanat l’ingrés immediat a presó pel risc de fuga i reincidència, segons informa l’ACN. Els advocats de l’acusació consideren que la pena elevada pot provocar la fuga de Benítez.

[r:1]

L’exprofessor de Maristes ha expressat que no entén “les presses” de les acusacions perquè sigui reclòs, segons ha explicat l’advocada Ester García, que representa Manuel Barbero, pare d’una de les víctimes. El tribunal podria prendre una decisió demà. 

Les acusacions demanaven que Benítez ingressés a presó de forma preventiva fins que la condemna sigui ferma, però l’Audiència ha rebutjat pronunciar-se avui per “motius d’agenda” dels ponents, segons García. Per això, l’exprofessor, que ha estat present en la compareixença, ha pogut sortir pel seu propi peu una mitja hora després, sense fer declaracions als mitjans en cap moment, i portant la cara tapada amb un passamuntanyes com ja ha fet en anteriors ocasions .

Ha detallat que, en la compareixença, Benítez ha fet ús d’un torn de paraula per recordar que havia demanat perdó a les víctimes i que havia reconegut els fets -només dos dels quatre casos-, a més de lamentar “les presses” que tenen les acusacions perquè ingressi a la presó.

Ridícul històric

Manuel Barbero ha declarat a aquest diari que l’ha sorprès que l’exprofessor no hagi ingressat aquest mateix dilluns a la presó. “El tribunal podria fer un ridícul històric si, de sobte, Benítez es fuga”, ha criticat després d’haver destacat “la inestabilitat en el seu comportament, tal com ha demostrat en diverses ocasions”.  En la mateixa línia, ha rebatut l’argumentació que assegura que Benítez no disposa de capacitat econòmica per escapolir-se “després d’haver treballat 30 anys per als Maristes i als estius per altres llocs. Ningú pot assegurar que no tingui diners guardats”, ha remarcat.

Pel que fa a la posició final de la Generalitat de Catalunya, que s’ha sumat a la petició de presó a l’últim moment, ho ha celebrat. Tanmateix, Barbero ha considerat que “haurien d’haver-ho fet als escrits inicials, com la resta d’acusacions, perquè era un cas clar i greu”. 

Benítez recorrerà 

L’advocat de Benítez, Josep Maria Asbert, té previst presentar aquesta setmana un recurs d’apel·lació davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i després podria presentar un altre recurs davant del Tribunal Suprem, de manera que de moment la sentència és ferma i no es pot executar.

Per això, la Fiscalia, les quatre acusacions particulars i l’Ajuntament de Barcelona van presentar sengles escrits la setmana passada sol·licitant la compareixença de Benítez per acordar mesures cautelars, després de conèixer la sentència que el condemna a gairebé 22 anys de presó.

Risc de fuga

A la vista d’aquest dilluns, totes les acusacions, inclosa la Generalitat, que s’ha adherit a les peticions, han sol·licitat l’ingrés immediat a presó de l’exdocent, argumentant el risc de fuga a causa de l’elevada pena sol·licitada.

Durant la compareixença, han posat l’accent en el risc de reincidència, ja que està en llibertat i podria tenir contacte amb nens, i que no té feina ni cap arrelament. Així mateix, han subratllat que no ha quedat demostrat l’argument que Benítez estigui a càrrec del seu germà, que té una incapacitat laboral, segons han precisat fonts jurídiques.

En canvi, la defensa ha esgrimit que Benítez sempre ha complert amb les mesures cautelars que li han imposat, com les compareixences periòdiques en seu judicial, mentre ha estat investigat, i que les condicions no han canviat.

L’Audiència el va condemnar per quatre delictes d’abús sexual, dos continuats, en considerar provat en la seva sentència, que es va notificar el 29 d’abril, que Benítez va aprofitar la seva condició de professor d’educació física de col·legi dels Maristes, on va treballar de 1999 a 2011, per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions en un despatx propi amb una llitera, entre els anys 2006 i 2009.

Més notícies

Condemna de 21 anys de presó per a Joaquín Benítez pel cas Maristes

Notícia: Condemna de 21 anys de presó per a Joaquín Benítez pel cas Maristes
Comparteix
L'Audiència de Barcelona li imposa també una multa de 120.000 euros
Notícia: Condemna de 21 anys de presó per a Joaquín Benítez pel cas Maristes - Mobile

Una víctima de Joaquín Benítez relata que un professor va presenciar un abús

Notícia: Una víctima de Joaquín Benítez relata que un professor va presenciar un abús
Comparteix
Se sent "estafat, enganyat i indignat" per l'actitud dels Maristes
Notícia: Una víctima de Joaquín Benítez relata que un professor va presenciar un abús - Mobile

Joaquín Benítez: “No saben com he desitjat entrar a presó”

Notícia: Joaquín Benítez: “No saben com he desitjat entrar a presó”
Comparteix
L'exprofessor s'ha reafirmat en dir que els Maristes eren coneixedors d'almenys un cas d'abusos des del 1986
Notícia: Joaquín Benítez: “No saben com he desitjat entrar a presó” - Mobile

Nou comentari

Comparteix