“Ha representat la imatge de La Boqueria amb la seva cara amable i des del seu metre quadrat de glòria davant de la cafetera ha esdevingut un personatge entranyable, respectat i estimat per tothom”. Són paraules de l’Óscar Ubide, gerent de l’emblemàtic mercat de La Rambla, sobre la figura del Joan Bayén -més conegut com a ‘Juanito’-, que als 88 anys ha decidit posar punt i final a la seva trajectòria al capdavant del Pinotxo Bar, la parada 465.
L’establiment va néixer als anys 30 com a ‘Quiosco’ i posteriorment es canviaria a ‘Pinotxo’ en honor a un gos que li van regalar després de l’estrena de la pel·lícula de Walt Disney del mateix nom.
Tallats, cigrons amb botifarró, fesols de Santa Pau o el capipota són algunes de les especialitats preparades durant més de set dècades, sempre combinant la rigorositat d’una indumentària clàssica amb l’humor escampat en nombroses anècdotes. “Des d’aquell dia en què va dir que tot el que sabia Ferran Adrià li havia ensenyat ell, mentre en Ferran estava dinant a la barra, o quan assegurava que se n’anava de vacances amb una dona i el marit era al davant”. Bromes que si les hagués fet algú altre “no tindrien gràcia”, explica Ubide mentre mira un pòster del Juanito que li van regalar.
Pèrdua de caliu humà
Bo i acceptant que és llei de vida, el gerent de La Boqueria lamenta que “estiguem perdent el pes humà de cares conegudes, com ara el Petràs “o com encara continua sent el Soley”. De fet, enguany el mercat va engegar una tanda de reconeixements anomenada ‘Consell de savis’ i que ha inclòs veterans com ara l’Isidre Gironès de Cal Isidre, el Josep Solà de la Bodega Sepúlveda, el Josep Lladonosa o el Jean-Louis Neichel. Un cicle inaugurat el proppassat abril precisament amb Bayén i la intervenció de personalitats de diversos àmbits.
Joan Oliveras, president del MNAC, qualifica el Pinotxo de “paisatge màgic i especial de la meva adolescència” liderat per un personatge “singular d’esplèndida simpatia d’aquells que ajuden a configurar la manera de ser d’una ciutat, fent-la nostra i atractiva tant per als qui hi vivim com per als qui la visiten”. I segons el cuiner Carles Gaig, Bayén “dona autenticitat al projecte de Barcelona de ciutat vital i d’acollida” en una Boqueria que percep com “l’origen de la nostra cultura i cuina”.
Alberto Herrero, que està enllestint un llibre sobre La Boqueria, comentava en aquest cicle que una vegada es va trobar una parella australiana discutint a l’entrada de mercat per veure si anaven abans a visitar la Sagrada Família o el Pinotxo; els va recomanar el bar per una qüestió de proximitat. Futbolistes com Kubala, Reixach i Dani Solsona o cantants com Serrat han sucumbit a la temptació dels seus plats.
Maratonià de llarga tradició
La faceta menys coneguda del Joan Bayén és la de corredor, i de fet ell mateix sosté que va disputar les primeres divuit maratons de Barcelona i també va participar a la de Nova York. “Fins fa poc encara pujava cada dia corrent al Castell de Montjuïc”, rememora el gerent del mercat Óscar Ubide.
Aquesta vessant atlètica va assolir el zenit l’estiu de 1992, quan va portar la torxa olímpica des de passeig de Colom fins a la plaça de Catalunya, una efemèride que ha revifat amb motiu del trentè aniversari dels Jocs de Barcelona.
El ‘Juanito’, ara amb la salut delicada, es considera un enamorat de La Boqueria i explicava en una entrevista al TOT a finals d’agost que el secret és “el treball i el sacrifici”. Tirar endavant i no tenir mai un no per a ningú completen una fórmula que mirarà seguir a partir d’ara el seu nebot.