“(…) està bé que aquests remeis principals que les circumstàncies actuals exigeixen és la d’implorar la misericòrdia del totpoderós per mitjà dels seus ministres, com es practica en aquests casos”. És el fragment d’una carta enviada per l’Ajuntament de Barcelona a l’Església perquè pregués per la intervenció divina davant la febre groga que patia la ciutat. Era 1821, gairebé fa dos segles, i la perspectiva temporal mostra una lluita contra una epidèmia molt diferent a l’actual.

L’Arxiu Diocesà ha fet pública la correspondència entre el consistori barceloní i el bisbat de la ciutat sobre la situació aquell any. Va ser al setembre del 1821 quan l’Ajuntament es va dirigir a la institució religiosa per suplicar la seva ajuda. El bisbat va respondre de forma afirmativa, amb l’organització d’actes religiosos els dies 18, 20 i 21 d’aquell mes, segons informa l’església arxidiocesana de Barcelona en un comunicat.
La epidèmia no va remetre i els fidels van sol·licitar fer una processó dedicada a la Mercè, patrona de la ciutat, tal com va publicar el Diari de Barcelona. L’Ajuntament va autoritzar la celebració per al dia 8. Al novembre l’epidèmia va començar a reduir l’efecte i el 25 del mateix mes l’església va organitzar un Te Deum, que serveix per donar les gràcies.

Finalment, l’epidèmia de febre groga es va donar per acabada el 25 de desembre. Cinc dies després la ciutat va participar en una processó d’agraïment a la Mare de Déu de la Mercè.