Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Així va demanar Barcelona intervenció divina per acabar amb la febre groga el 1821

“(…) està bé que aquests remeis principals que les circumstàncies actuals exigeixen és la d’implorar la misericòrdia del totpoderós per mitjà dels seus ministres, com es practica en aquests casos”. És el fragment d’una carta enviada per l’Ajuntament de Barcelona a l’Església perquè pregués per la intervenció divina davant la febre groga que patia la ciutat. Era 1821, gairebé fa dos segles, i la perspectiva temporal mostra una lluita contra una epidèmia molt diferent a l’actual.

La carta de l’Ajuntament a l’Eslgésia per demanar ajuda davant l’epidèmia de febre groga el 1821 / Església Arxidiocesana de Barcelona

L’Arxiu Diocesà ha fet pública la correspondència entre el consistori barceloní i el bisbat de la ciutat sobre la situació aquell any. Va ser al setembre del 1821 quan l’Ajuntament es va dirigir a la institució religiosa per suplicar la seva ajuda. El bisbat va respondre de forma afirmativa, amb l’organització d’actes religiosos els dies 18, 20 i 21 d’aquell mes, segons informa l’església arxidiocesana de Barcelona en un comunicat.

La epidèmia no va remetre i els fidels van sol·licitar fer una processó dedicada a la Mercè, patrona de la ciutat, tal com va publicar el Diari de Barcelona. L’Ajuntament va autoritzar la celebració per al dia 8. Al novembre l’epidèmia va començar a reduir l’efecte i el 25 del mateix mes l’església va organitzar un Te Deum, que serveix per donar les gràcies.

La resposta del bisbat a l’Ajuntament / Església Arxidiocesana de Barcelona

Finalment, l’epidèmia de febre groga es va donar per acabada el 25 de desembre. Cinc dies després la ciutat va participar en una processó d’agraïment a la Mare de Déu de la Mercè.

Més notícies
El bisbe Pere Casaldàliga, en una imatge de l'Associació Araguaia / ACN

Barcelona plora Casaldàliga: allau de mostres de condol i lloances

Notícia: Barcelona plora Casaldàliga: allau de mostres de condol i lloances
Comparteix
Personalitats de la ciutat lamenten la mort del bisbe emèrit i celebren el seu compromís vital
Notícia: Barcelona plora Casaldàliga: allau de mostres de condol i lloances - Mobile
El pare Manel, en una imatge d'arxiu / ACN

Mor el pare Manel

Notícia: Mor el pare Manel
Comparteix
L'activista i religiós hauria mort d'una embòlia al Vall d'Hebron
Notícia: Mor el pare Manel - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa