Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’acampada juvenil farà sonar una alarma si ve la Brimo però avisarà als Mossos si venen ultres

Perquè una acampada juvenil al mig d’una gran ciutat europea surti bé tot ha d’estar sota control. Ho tenen clar els 1.000 joves amb 320 tendes de campanya, segons els organitzadors, que des de dimecres dormen a la plaça Universitat. Són la generació 14-O –”el dia que va esclatar tot”– i protesten contra la “repressió” policial i en rebuig a la sentència condemnatòria del Suprem. S’organitzen en comissions i disposen de rebost, taula de donacions i vigilància nocturna. Fins i tot, un protocol de seguretat, al qual ha tingut accés el TOT Barcelona.

Els joves identifiquen diversos “escenaris crítics” que es poden viure a l’acampada. Una d’elles és la presència de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra amb la intenció de desallotjar la plaça. Aquesta possibilitat va sobrevolar per primera vegada l’acampada després que la tinenta d’alcalde Janet Sanz anunciés que havia activat la “mediació” amb la policia catalana per desallotjar-la. Però els joves estan preparats.

[r:1]

Davant de la presència dels antiavalots, el protocol de seguretat enumera els passos a seguir. El primer serà fer sonar una alarma fent ús de la sirena d’un megàfon. Tot seguit els joves s’hauran de concentrar al centre de la plaça Universitat i seure a terra. Finalment, esperaran que els Mossos els desallotgin mitjançant la tècnica de l’arrenca cebes. 

Una tenda de campanya plena de donatius a l'acampada juvenil | Adrià Lizanda

Una tenda de campanya plena de donatius a l’acampada juvenil | A. L.

La policia catalana seria, en canvi, la solució per als acampats en cas que aparegués un grup de “nazis” o ultres. “Avisar als Mossos i sobreviure”, diu el protocol. També aposten per estar vigilants en els grups “interns” dels seguidors de la ultradreta per estar pendents de convocatòries. En canvi, si els ultres van sols i fan “provocacions absurdes” demanen ignorar-los, “riure” o, fins i tot, aplaudir. Si són agressius, “mantenir la calma i, si cal, defensa”.

Presència d’agents de paisà

Un altre dels escenaris crítics que contempla el pla de seguretat és l’aparició de policies de paisà. El protocol sol·licita “estar en alerta constant” i fer fotos a possibles agents de policia. El document recorda que solen anar amb calçat esportiu, ronyonera o una motxilla, “actitud observadora” i en parella, “tot i que pot semblar que vagin sols”. En cas de sospita, insten a fer preguntes personals i, de confirmar-se que és un agent de paisà, el rodejaran i l’intimidaran amb “càntics”. 

Les baralles entre acampats també són considerats escenaris “crítics”. En cas de produir-se, el protocol de seguretat dona les instruccions a seguir: separar, mediació i expulsar el culpable. 

Els joves són també molt curosos amb el menjar i el material que han rebut en els últims dies. Per això tenen encarregats de la vigilància del rebost en què guarden la xocolata, els macarrons, els sucs, els dolços i material de primera necessitat. A més, el protocol contempla que, en cas de localitzar un lladre, cal rodejar-lo, gravar-lo, intentar recuperar el que hagi robat i expulsar-lo. “Sempre segons el cas i el risc”, matisa el document. 

Finalment, estableix tres torns de vigilància nocturna per vetllar pel funcionament correcte de l’acampada durant la nit. Cada torn és de 12 persones, que es divideixen en quatre grups que vigilen les cantonades de la plaça Universitat. El primer torn comença a les 20 hores i acaba a mitjanit, el següent va fins a les 4 de la matinada i l’últim fins a les 8 hores. En total, 36 persones per mantenir el to pacífic, reivindicatiu i indefinit de l’acampada juvenil.

Més notícies

Janet Sanz activa la mediació policial per desfer els talls a la plaça Universitat per l’acampada

Notícia: Janet Sanz activa la mediació policial per desfer els talls a la plaça Universitat per l’acampada
Comparteix
La tinent d'alcaldia vol que siguin compatibles "el dret a la protesta i el de la mobilitat" | El regidor dels comuns Marc Serra reivindica la gestió que estan fent els joves a l'acampada
Notícia: Janet Sanz activa la mediació policial per desfer els talls a la plaça Universitat per l’acampada - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: FRAN BCN a novembre 01, 2019 | 15:04
  FRAN BCN novembre 01, 2019 | 15:04
  Colau ja tardes a fotre'ls fora no?. Imagina que jo envaeixo un carril bus durant 6 minuts per recollír un encàrrec, a que no endevines que passaria si passa la GU?? tic tac..
 2. Icona del comentari de: Enhorabuena a novembre 01, 2019 | 21:34
  Enhorabuena novembre 01, 2019 | 21:34
  La generación de perroflautas más preparada de la historia.
 3. Icona del comentari de: P que a novembre 02, 2019 | 10:53
  P que novembre 02, 2019 | 10:53
  Em parto de riure, acampen per la repressio policial, pero si venen els ultres q vinguin els mossos a ajudar-nos. Mossos!!!! Q els donguin pel .... ni us atanseu si van els ultre q s, ostien ells
 4. Icona del comentari de: Nuestros futuros premios Nobel de evaluación unica. a novembre 02, 2019 | 14:34
  Nuestros futuros premios Nobel de evaluación unica. novembre 02, 2019 | 14:34
  Mejor cuanto mas borregos. Los masters de la Rey Juan Carlos van a parecer doctorados en Harvard comparados con las titulaciones catalanas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa