Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Absolen Sandro Rosell després de dos anys en presó preventiva
  • CA

L’Audiència Nacional ha absolt Sandro Rosell i als altres cinc acusats de blanquejar comissions pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i un contracte d’esponsorització amb Nike. La Sala ha entès, després de valorar les proves practicades en el judici, que no s’han pogut acreditar les acusacions de la Fiscalia i, per tant, davant dels dubtes ha decidit resoldre a favor de l’acusat. Cal recordar que l’expresident del Barça i el seu soci, Joan Besolí, van batre el rècord a Espanya de presó preventiva (gairebé dos anys) per presumpte delicte fiscal.

El judici va començar el passat 25 de febrer, quan la defensa de Rosell i Besolí, exercida pel despatx de Pau Molins, va sol·licitar per enèsima vegada la seva posada en llibertat provisional. Aquesta es va materialitzar després de les seves respectives declaracions, el 28 de febrer, quan menys de dos mesos perquè es complíssin dos anys de presó preventiva pel suposat risc de fugida que hi havia segons l’Audiència Nacional. La Fiscalia, que inicialment demanava 11 anys de presó per a Rosell i 59 milions d’euros de multa, va rebaixar a més durant el procediment la seva sol·licitud i va reclamar que fos condemnat a 6 anys de presó per blanqueig de capitals i grup criminal. Per a Besolí, la rebaixa va ser de 10 a 5 anys de pena, mentre que per a la resta dels acusats, la dona de Rosell (Marta Pineda) i els seus socis Andrés Ramos, José Colomer i Sahe Ohannessian, aquesta va quedar entre un any i mig i un any i 11 mesos.

Ara, en una sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Ángel Hurtado, tots han estat absolts per “observança del principi ‘in dubio pro reo'”, és a dir, que la defensa ha aconseguit sembrar el dubte sobre les proves presentades per l’acusació en relació a les tres operacions mercantils objecte de la querella. Existint aquest dubte, el tribunal no pot condemnar als acusats.

“In dubio pro reo”

Aquesta expressió es refereix a les dues operacions que estaven sota la lupa sospitoses d’haver estat utilitzades per Rosell i els seus socis i familiars per blanquejar diners fruit de comissions del president de la Federació Brasilera de Futbol, la venda de drets d’emissió d’una trentena de partits amistosos de la Selecció del Brasil i el patrocini de l’equip a càrrec d’una marca esportiva, però també a la venda de BSM, una empresa de l’expresident del Barça que Fiscalia sospitava podia ser simulada. “Ens queden, almenys, dubtes, tant en relació amb la il·legalitat de les comissions (suborn) com respecte de les sospites apuntades sobre les diferents societats, dubtes que en aplicació del principi in dubio pro reo, insistim, han de ser resoltes en favor de l’absolució”, concreta la sentència en aquesta línia.

El Tribunal avala, no obstant això, la recerca que es va fer del cas, perquè recorda que es va iniciar després d’una comissió rogatòria dels Estats Units per una recerca de la Fiscalia de Nova York sobre la participació de funcionaris de la FIFA en activitats delictives i que, a Espanya, va estar a càrrec de la UCO i la UDEF.

El blanqueig no es podia provar

L’Audiència Nacional ha recordat que és en el judici oral on es confronta la prova i, en aquest cas, han sorgit els esmentats dubtes, perquè després d’analitzar l’exposat per les parts, la Sala no descarta que el que per a l’acusació van ser comissions il·legals “poguessin ser retribucions per activitats de negoci no sancionables penalment”. Segons el seu parer, “no es pot donar per provat que els moviments de fons entre les diferents societats o empreses que es considera sospitoses per l’acusació siguin per  emmascarar la il·lícita activitat de blanquejar uns diners”.

La sentència explica, a més, que perquè existeixi un delicte de blanqueig ha d’existir un delicte precedent que origini aquests diners bruts i en aquest cas, no ha quedat acreditat. A més, atès que hauria succeït al Brasil, seria “fonamental determinar si concorre el requisit de la doble incriminació, és a dir, que els fets objecte d’enjudiciament siguin delicte en la legislació espanyola i la brasilera”, cosa que la defensa va posar en dubte al llarg de tot el judici oral.

La família celebra la notícia

En declaracions a El Món a Rac1, Mariona Rosell, germana de l’expresident del Barça, ha mostrat la seva satisfacció absoluta i “l’emoció” de la família en conèixer la notícia. “Estàvem convençuts que era innocent. Estem molt emocionats i contents. No hem deixat de lluitar i fer gestions per demostrar que l’acusació no tenia raó de ser“, ha remarcat Mariona Rosell, que també ha agraït “el suport de tota la gent que hem sentit durant tot aquest temps”.

D’altra banda, Marta Pineda, la dona de Rosell, ha afegit que per a la seva família ha estat “una alegria molt gran”. “Ens ho acaben de dir i no hem pogut parlar amb ningú, però per fi podrem recuperar la nostra vida. Ha quedat demostrat que la justícia ha estat molt injusta amb ell”, s’ha sincerat. A la Cadena SER, un dels advocats de l’exmàxim dirigent blaugrana, Andrés Maluenda, també ha dit la seva: Hem lluitat molt per arribar fins aquí. A més de la situació de presó també pel procés, que ha estat molt dur. Hem viscut molta pressió per part de la sala, però ara estem de celebració.

Forn: “Qui els repararà d’aquesta gran injustícia?”

El candidat de JxCat, Quim Forn, ha compartit la notícia i ha preguntat: “Qui els repararà d’aquesta gran injustícia?”. L’alcaldable ha recordat que Joan Besolí també ha estat absolt després d’haver estat en presó preventiva. Forn porta des del novembre de 2017 empresonat de forma preventiva.

 

Més notícies
L'humorista Manel Vidal.| Jordi Play
Manel Vidal: “Sense el Barça, Barcelona seria Cornellà”
Notícia: Manel Vidal: “Sense el Barça, Barcelona seria Cornellà”
Comparteix
L'humorista parla sobre 'La Sotana', cancel·lat per Betevé al gener, i sobre la seva relació amb Barcelona
El Barça retira les medalles a Franco i l’assemblea de compromissaris ho haurà de ratificar
Notícia: El Barça retira les medalles a Franco i l’assemblea de compromissaris ho haurà de ratificar
Comparteix
Diversos socis havien reclamat que el club revoqués les distincions honorífiques atorgades els anys 1971 i 1974 al dictador
Manel Lucas: “A Barcelona és normal ser del Barça, però a mi m’agrada ser alternatiu”
Notícia: Manel Lucas: “A Barcelona és normal ser del Barça, però a mi m’agrada ser alternatiu”
Comparteix
El periodista, guionista i actor del 'Polònia' confessa que de petit ja imitava Franco i Lluís Llach i reivindica el fet de ser periquito
Les obres que convertiran els voltants del Camp Nou en espai públic començaran a la tardor
Notícia: Les obres que convertiran els voltants del Camp Nou en espai públic començaran a la tardor
Comparteix
Les intervencions crearan zones verdes i carrils bici | El cost, de 125 milions d'euros, anirà a càrrec del Barça

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa