Un comandament de CNP admet que va dissenyar l’operatiu a un centre on va haver càrregues l’1-O

Un dels comandaments del Cos Nacional de Policia (CNP) que va participar en l’actuació policial a l’institut Pau Claris l’1 d’octubre del 2017, Lobo 20, ha reconegut que tenia la responsabilitat de dissenyar l’actuació policial i controlar que es dugués a terme de manera correcte, segons ha explicat a l’ACN la coordinadora de litigis d’Irídia, Sònia Olivella. Aquest comandament ha afegit que “no va observar cap actuació desproporcionada”, ha afegit l’advocada.

L’altre dels dos caps de grup que estava previst que declarés aquest dilluns al jutjat d’instrucció 7, Gamo 40, ho farà abans de finals de mes sobre l’actuació al mateix institut, on els agents van carregar contra els manifestants que van interposar resistència pacífica a les escales d’accés al punt de votació. L’Audiència Provincial de Barcelona va acordat la citació com a investigats dels dos comandaments de la Policia Nacional que van dirigir l’actuació policial a l’institut Pau Claris l’1 d’octubre del 2017, que el jutjat havia desestimat.

El comandament Lobo 20, que va actuar a Mediterrània i Pau Claris, no estava ni a les escales ni al pati, sinó en una posició entremig. Olivella ha indicat que l’agent “ha delimitat que les seves responsabilitats eren dissenyar l’actuació que s’havia de dur a terme i el desplegament del seu grup, de tots els agents que estaven per sota seu, així com no donar ordres concretes als agents, però sí controlar que l’actuació es portés a terme de forma correcte”.

Declaren set agents investigats

El cap de grup que manca per declarar, i que es preveu que ho faci abans de finals de mes, és el que estava a les mateixes escales del Pau Claris. Aquest dilluns han declarat set agents de policia com investigats per les càrregues policials del l’1 d’octubre a Barcelona pels fets de les escoles Mare Nostrum (3), Dolors Monserdà (1) Pau Claris (2) Mediterrània (1) i Infant Jesús (1). Olivella ha explicat que la majoria d’agents només han respost al jutge, la seva defensa i la fiscalia, i en canvi no han respost preguntes de les acusacions.

La interlocutòria del TSJC que va estimar parcialment el recurs d’apel·lació interposat per Irídia afirma que els agents eren els responsables d’una actuació policial que va ser “absolutament desproporcionada”. El text indica que van actuar amb “autonomia decisòria i funcional” i que els caps del grup “no van acreditar haver donat instruccions generals per carregar amb contundència o utilitzar més força de la mínima indispensable per exercir la seva funció”.

La interlocutòria descriu les actuacions amb aquestes paraules: “bufetades a algunes persones, llançar persones per les escales, agafar els cabells a dones i arrossegar-les, llançar al carrer bosses i efectes personals de la gent, i fins i tot un d’ells arriba a trepitjar les persones”.

Comentaris

    Serafi Bandarra i Grataconys Juliol 05, 2021 | 16:54
    I els videos ¿perqué serveixen?

Nou comentari

Més notícies
Acció davant la comissaria de Via Laietana per assenyalar les tortures franquistes / David Cobo

El Govern proposa que la comissaria de Via Laietana sigui la seu del Memorial Democràtic

La consellera de Justícia anuncia una llei de memòria històrica que sancionarà els homenatges al franquisme
Concentració a la Via Laietana / Jordi Borràs

Absolt el jove de la dessuadora taronja arrestat per la Policia Nacional sense proves

Un jutjat de menors deixa sense càrrecs a quatre independentistes detinguts als aldarulls a Via Laietana